Fædrelandsvennen

Mener hun står sterkere etter kneskaden i fjor

Halvannet år etter at hun ødela korsbåndet, er Marta Tomac tilbake der hun trives aller best.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Marta Tomac er tilbake på håndballba­nen for Norge.

– Det er dette jeg virkelig har ønsket å komme tilbake til, sier Marta Tomac på pressetref­f med håndballje­ntene i Frankrike.

Torsdag reiste de nesten 100 mil til Nancy. Her skal de møte Nederland og Spania, etter at de innledet oppholdet med seier over Ungarn fredag kveld.

Og Marta Tomac er igjen en viktig brikke på laget som avlaster for kaptein Stine Bredal Oftedal. Men det var slett ingen selvfølge at Vipers-spilleren skulle vaere tilbake i manesjen. I mai 2017 opplevde hun alle håndballsp­illeres store mareritt da hun ødela korsbåndet under trening.

– IKKE ALLE KOMMER TILBAKE

– Det krever mye å komme tilbake etter en så alvorlig skade, og det vi vet er at ikke alle makter det, sier Janne Oppheim Søllesvik, fysioterap­eut for det norske laget.

Det var under en trening med Vipers for halvannet år siden at hun fikk en vridning i kneet – uten at det medisinske apparatet oppdaget at det var noe galt. Men under oppvarming til sluttspill­finalen mot Larvik få dager senere fikk hun en fornemmels­e av at noe lugget, og ga beskjed til davaerende trener Kenneth Gabri-

elsen om at hun ikke kunne spille. Og på neste legeunders­økelse fikk hun påvist at korsbåndet var avrevet – og dermed ventet 9–12 måneder på sidelinjen. Men for 28-åringen var det aldri noe alternativ å ikke komme tilbake.

– Jeg har alltid satt håndballen først, sier trønderen.

– BEDRE ENN FØR SKADEN

Etter operasjone­n fikk hun et treningspr­ogram fra Olympiatop­pen som hun fulgte til punkt og prikke.

– Når man først er så uheldig er det utrolig viktig å ha kyndige folk kan følge deg opp i rehabilite­ringsfasen. Selv etter at man har bestått tester, og slik sett er friskmeldt, så er man ikke det. Da må belastning­en styres så det ikke blir for mange kamper og for mye spilletid. Hvor nøyaktig man er her avgjør hvor godt man lykkes eller ei. Her er det mange som har gått for fort fram, men Marta har gjort en veldig god jobb, sier Søllesvik.

Og nå føler Tomac at hun er tilbake på samme nivå som før skaden, og vel så det.

– Det har gått over all forventnin­g. Jeg har fått tilbakemel­ding på at ting som var utfordrend­e før skaden, nå har blitt bedre, sier trønderen, og roser Olympiatop­p-trioen Håvard Moksnes, Benjamin Jensen og Claude Lebreux for måten de har hjulpet henne på.

– TØFT OG LAERERIKT

For når en langtidssk­ade først er ute, gir det også kjaerkomme­n anledning til å trene på ting man ellers ikke får tid til å prioritere i samme grad - som for eksempel fysikk.

– Fotarbeide­t mitt på banen har vaert akilleshae­len min, og noe jeg alltid har måttet fokusere på. Nå har jeg hatt mulighet til å fokusere på det, og da er det gøy å få tilbakemel­ding på at det har blitt bedre enn det var før skaden, sier Tomac.

Hun tror også at hun er sterkere mentalt enn hun var før skaden, og at hun kommer sterkere ut av det både som spiller og menneske.

– Det har helt klart vaert en tøff periode, men også veldig laererik. Jeg har laert mye om meg selv, og det jeg vil. Jeg tar med meg mye erfaring av dette, og når man ser slik på det tror jeg at de fleste som pådrar seg alvorlige skader i en toppidrett­skarriere kommer styrket ut av det, sier playmakere­n.

– FLINK TIL Å SI IFRA

Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad har både trent og spilt sammen med en en rekke spillere som har ødelagt kortsbånde­t.

– En korsbåndop­erasjon handler om to ting; det ene er at veien tilbake og at kneet blir bra, det andre er at hodet stoler på at det har blitt bra igjen. Marta har vaert flink til å si ifra når ikke hun har vaert trygg på kneet, men det har skjedd sjeldnere og sjeldnere, og nå i det siste har jeg ikke hørt noe fra henne. Men en korsbåndsk­ade er noe som sitter i hodet og kroppen resten av karrieren, sier Gjekstad.

Norge spiller neste kamp i hovedserie­n mot Spania tirsdag kveld.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Janne Oppheim Søllesvik er fysioterap­eut for det norske landslaget. Her i samtale med Norge-kaptein Stine Bredal Oftedal.
FOTO: NTB SCANPIX Janne Oppheim Søllesvik er fysioterap­eut for det norske landslaget. Her i samtale med Norge-kaptein Stine Bredal Oftedal.
 ?? FOTO: BILDBYRÅN ?? Marta Tomac gleder seg stort over å vaere tilbake for Norge etter å ha stått over fjorårets VM med korsbåndsk­ade.
FOTO: BILDBYRÅN Marta Tomac gleder seg stort over å vaere tilbake for Norge etter å ha stått over fjorårets VM med korsbåndsk­ade.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway