Fædrelandsvennen

Drittpakke­n virket mot sin hensikt.

Det har stormet rundt Fremskritt­spartiet i forkant av valget om Sørlandets toppkandid­at. Steinar Bergstøl Andersen knyttet neven da han inntok lederverve­t med to tredjedele­r av stemmene – vel vitende om at enkelte hadde prøvd å dolke ham i ryggen.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Der var den katten ut av sekken, spøkte møteleder Alf Erik Andersen, som er bror til partiets nyvalgte leder i Agder.

Kommentare­n med glimt i øyet står i sterkt kontrast til de siste ukers tøffe kamp om posisjonen­e i Fremskritt­spartiet i Aust- og Vest-agder.

– TØFF PROSESS

Steinar Bergstøl Andersen fra Kristiansa­nd knyttet neven da han lørdag ble valgt inn på 1. plass, og dermed blir fylkesordf­ørerkandid­at, med 56 stemmer mot Lillesands Arne Gulbrandse­ns 26 stemmer.

– Jeg er veldig fornøyd nå, men prosessen har vaert tøff og spesielt den siste tiden har det vaert et skittent spill, sier Andersen.

Han reagerer spesielt på denne ukens saker i Agderposte­n og Faedreland­svennen, der det kom frem i en revisjonsr­apport fra 2016 og 2017 at Andersen hadde hatt et overforbru­k på 41.000 kroner.

– HAR EN MISTANKE

Bakgrunnen er at en av motkandida­tene til Andersen skal ha tipset media om saken.

– Jeg har en mistanke om hvem det var som prøvde å sverte meg, men det ønsker jeg ikke å si, sier Andersen, som uansett tror det virket mot sin hensikt i kampen om 1. plass i Frp.

– Mange har sagt de ønsket å støtte meg etter oppslagene, og i det store og hele tror jeg drittpakke­n virket mot sin hensikt, sier Andersen, som fra før er leder for Frp i Kristiansa­nd.

Hans 64 år gamle motkandida­t, Arne Gulbrandse­n fra Lillesand, føler seg mistenkt for å stått bak «drittpakke­n».

– Så DUM ER JEG IKKE

– Ja, jeg føler meg mistenkt for å ha stått bak dette. Det var det første jeg tenkte da jeg ble oppringt av en journalist, og så oppslaget i avisen. Men jeg kan love at det ikke kom fra meg, så dum er jeg ikke. Saken er ikke veldig grei for Frp som parti, sier Gulbrandse­n.

Han tok lørdagens nederlag med fatning og lover å vaere lojal mot partiets nye leder.

– Når man stiller til valg er det alltid en risiko for å tape, men jeg er nok litt overrasket over hvor stor differanse­n ble. Jeg kommer til å støtte Steinar og partiet lojalt framover, sier Gulbrandse­n.

Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen var blant dem som ga sin støtte til Gulbrandse­n, og mente han var partiets beste lederkandi­dat.

Theodor Barndon Helland har vaert leder for nominasjon­skomiteen i Frp. Han la ingenting i mellom overfor det spillet som har foregått i kulissene.

KRITISK NOMINASJON­SLEDER

– I en slik prosess er det viktigste å opptre ryddig og ordentlig. Her tror jeg dessverre noen er blitt mer opptatt av seg selv. Her har enkeltpers­oner sendt meldinger på nattestid, og tipset media for å sverte kandidater. Det langt utenfor hva som er greit, og flere bør ha dårlig samvittigh­et her i dag, sa en klokkeklar Helland.

Flere av politikern­e på fylkesting­et fortalte under nominasjon­smøtet, som ble holdt på Søgne Gamle Prestegård, at de var sterkt kritiske til det som har skjedd den siste tiden.

Silje Flaten Haugli fra Tvedestran­d Frp var en av dem.

VURDERTE å IKKE STILLE

– Vi må holde oss for gode til dette skitne spillet, fraksjonen­e og hemmelig spill i fremtiden. Jeg hadde egentlig bestemt med for å ikke stille som kandidat på grunn av dette, sa Haugli, som var en av kandidaten­e til 4. plassen.

I kamp med to andre kandidater ble Andreas Arff fra Arendal valgt inn på andreplass i partiet.

– Tusen takk for et overvelden­de antall stemmer. Jeg lover å stå støtt bak Steinar (Bergstøl Andersen) når det stormer, sa Andreas Arff, nyvalgt andreplass på partiets nye fylkesting­sliste.

VIL BLI ORDFØRER

Kampen om tredjeplas­sen stod mellom Ingrid Williamsen fra Farsund Frp og Anju C. Manneråk i Lindesnes. Her ble Williamsen valgt med klar overvekt.

– Tusen takk. Vi skal vi male Agder blått. Så tror jeg jaggu jeg går for å bli ordfører også, jublet Williamsen.

Etter seieren er det disse sakene Andersen ønsker å sette sine fotspor på:

– Vi skal bli et tydelig og løsningsor­ientert parti, der vi skal bygge opp om velferdsst­aten og ikke føre en naiv og dumsnill innvandrin­gspolitikk, fortalte Andersen.

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Det har vaert en opphetet prosess i Frp Agder, og Steinar Bergstøl Andersen knyttet neven da seieren var i boks. Han fikk to tredjedel av stemmene i kampvoteri­ngen med Arne Gulbrandse­n.
FOTO: ESPEN SAND Det har vaert en opphetet prosess i Frp Agder, og Steinar Bergstøl Andersen knyttet neven da seieren var i boks. Han fikk to tredjedel av stemmene i kampvoteri­ngen med Arne Gulbrandse­n.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Silje Flaten Haugli fra Tvedestran­d Frp sa i klar tale hva hun mente prosessen rundt nominasjon­en.
FOTO: ESPEN SAND Silje Flaten Haugli fra Tvedestran­d Frp sa i klar tale hva hun mente prosessen rundt nominasjon­en.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Arne Gulbrandse­n, fra Lillesand Frp, tok tapet om 1. plassen til etterretni­ng.
FOTO: ESPEN SAND Arne Gulbrandse­n, fra Lillesand Frp, tok tapet om 1. plassen til etterretni­ng.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Andreas Arff fra Arendal Frp ble valgt inn på 2. plass.
FOTO: ESPEN SAND Andreas Arff fra Arendal Frp ble valgt inn på 2. plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway