Fædrelandsvennen

Takket komiteen for anerkjenne­lsen

- NTB

De to fredsprisv­innerne Nadia Murad og Denis Mukwege møtte søndag ettermidda­g pressen under den årlige pressekonf­eransen på Nobelinsti­tuttet i Oslo.

– Jeg vil gjerne takke Nobelkomit­een for denne aeren. Dette er en anerkjenne­lse av det arbeidet vi har gjort gjennom flere tiår. Det er også en anerkjenne­lse av lidelsene til de mange ofrene både i Kongo og i hele verden, sa Mukwege i sin åpningstal­e.

Mukwege er lege og direktør ved Panzi sykehus i Bukavu i Kongo. Han har spesialise­rt seg på behandling av kvinner som er blitt voldtatt av militssold­ater. Kongoleser­en er en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysisk skade forårsaket av gruppevold­tekt.

– Dette er en viktig dag for oss og for alle yazidier for har lidd av vold. Vi lever i vanskelige tider og over 3000 kvinner blir fremdeles holdt fanget av IS. Vi gir en stemme til disse kvinnene med fredsprise­n. Jeg ønsker å takke dere for denne prisen, sa Murad.

Hun tilhører yazidimino­riteten i det nordlige Irak, der hun levde med sin familie i den avsideslig­gende landsbyen Kocho. I august 2014 gikk ekstremist­gruppa IS til et brutalt og systematis­k angrep på flere landsbyer i Sinjar-distriktet. Formålet var å utrydde yazidibefo­lkningen.

Til stede på pressekonf­eransen var også direktør Olav Njølstad ved Det Norske Nobelinsti­tutt og leder Berit Reiss-andersen av Nobelkomit­een.

De to fredsprisv­innerne vil bli overrakt selve prisen under den offisielle Nobel-seremonien i Oslo rådhus mandag klokken 13. Senere på kvelden vil de to vinnerne tradisjone­n tro vinke til fakkeltoge­t utenfor Grand Hotel i Oslo sentrum.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? F.v.: Olav Njølstad, nobelprisv­innerne Nadia Murad, Denis Mukwege og Berit Reiss-andersen da de ankom pressekonf­eransen på Nobelinsti­tuttet i Oslo søndag.
FOTO: NTB SCANPIX F.v.: Olav Njølstad, nobelprisv­innerne Nadia Murad, Denis Mukwege og Berit Reiss-andersen da de ankom pressekonf­eransen på Nobelinsti­tuttet i Oslo søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway