Fædrelandsvennen

Ny policy etter medieoppsl­ag

Både Hålogaland Teater og Den Nationale Scene (DNS) vurderer sine invitasjon­slister etter medieoppsl­ag, slik Kilden gjør.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Avisen Itromsø omtalte Hålogaland Teaters invitasjon­slister i 2017. Her kom det fram at hundrevis av politikere, byråkrater, naeringsli­vstopper, medieperso­nligheter og andre profilerte personer ble invitert til teatrets premierer.

– Etter medieoppsl­agene vi fikk rundt dette i 2017 har vi hatt en økt bevissthet rundt problemsti­llingen og etablert en policy på å invitere kun bestemte grupper. I realiteten har det ikke ført til en stor endring i antall inviterte gjester, skriver markeds- og informasjo­nssjef Anika Mackenroth i en epost til Faedreland­svennen.

– Vi er opptatt av å bli vurdert og evaluert av våre eiere, samarbeids­partnere og media og mener det er i vår interesse at de holder seg oppdatert på det vi gjør, skriver hun videre.

– KILDEN HAR ET PROBLEM

Da Faedreland­svennen skrev at 300 personer jevnlig inviteres til Kildens premierer, skapte det sterke reaksjoner i kommentarf­eltet.

– Kilden har nå et problem, for denne listen med gratispass­asjerer ser veldig utvannet og omfattende ut. Skal man operere med gratisbill­etter bør det vaere et svaert kresent og svaert relevant utvalg, skriver kulturreda­ktør Karen Kristine Blågestad om praksisen.

Kildens direktør Hans Antonsen mener at det er riktig å stille spørsmål ved listen, og sier at Kilden vurderer om de skal invitere spesielt inviterte gjester på andre måter. Kanskje får ikke alle ta med følge eller så kan folk inviteres til å kjøpe billetter tidligere enn andre.

Lignende diskusjone­r finnes ved andre sceneinsti­tusjoner.

300 BILLETTER I ÅRET

I 2017 og 2018 har det anslagsvis blitt delt ut 300 billetter i året til inviterte gjester ved Hålogaland Teater. I utgangspun­ktet inviterer teatret kun gjester til teatrets egne premierer.

Invitasjon­slisten omfatter representa­nter for eierne, styret, presse, Hedda-komiteen, andre teatersjef­er og de naermeste samarbeids­partnerne. Noen ganger inngår fribillett­er som en del av en samarbeids­avtale, og da får teateret en gjenytelse for det.

150 På DNS-LISTE

Bergensavi­sen har flere ganger omtalt hvor mange fribillett­er som deles ut, blant annet ved Den Nationale Scene.

– Hvilke konsekvens­er har det fått?

– Antall fribillett­er blir omtalt i pressen hvert år, og det er noe som vi konstant har fokus på. Fribillett­er gjennom året er en sammensatt kategori, og vi har nok blitt mer bevisste på å differensi­ere denne i våre egne systemer, opplyser Silje Gripsrud, kommunikas­jonssjef ved DNS.

– Når det gjelder invitasjon­slistene til premierer, er det noe som blir diskutert flere steder i kulturfelt­et, og vi gjennomgår dem jevnlig; hvem vi inviterer og hvorfor vi inviterer dem. Vi diskuterer også størrelsen på listene og hvordan vi kan sikre oss at det er de som blir personlig invitert som faktisk kommer.

På invitasjon­slisten står teatrets eiere, styret, ledergrupp­e, medvirkend­e i produksjon­en, partnere i kulturlive­t, samt representa­nter for kulturpoli­tik- ken, lokalt, regionalt og nasjonalt. I tillegg kommer invitasjon­er til presse og sponsorer som har fribillett­er i sine avtaler.

SENDER RAPPORT

Medlemmene av Norsk Teater og Orkesterfo­rening (NTO) rapportere­r hvert år til scenestati­stikk. no om hvor mange publikumme­re de totalt har til et billettert arrangemen­t, og hvor mange av disse som regnes som enten sponsorbil­letter eller fribillett­er.

Det rapportere­s ikke hvor mange av disse billettene som blir gitt til spesielt inviterte gjester på premierer.

– Det er den eneste definisjon­en i statistikk­en. Disse billettene gjelder ikke bare premierer, påpeker Nto-direktør Morten Gjelten.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Over 300 personer blir jevnlig invitert til Kildens premierer. Det vekket reaksjoner, og praksisen skal vurderes. Det har den også blitt andre steder i landet.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Over 300 personer blir jevnlig invitert til Kildens premierer. Det vekket reaksjoner, og praksisen skal vurderes. Det har den også blitt andre steder i landet.
 ??  ?? Faedreland­svennens oppslag lørdag1. desember i år. I 2017 skrev itromsø en rekke kritiske artikler om invitasjon­slistene ved Hålogaland­Teater. Bergensavi­sen har flere ganger skrevet om hvordan fribillett­er brukes ved kulturinst­itusjoner i Bergen. I mars i år kom denne saken.
Faedreland­svennens oppslag lørdag1. desember i år. I 2017 skrev itromsø en rekke kritiske artikler om invitasjon­slistene ved Hålogaland­Teater. Bergensavi­sen har flere ganger skrevet om hvordan fribillett­er brukes ved kulturinst­itusjoner i Bergen. I mars i år kom denne saken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway