Fædrelandsvennen

Ventetiden og Visdommen

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE,

Kjaert barn har mange navn, heter det. Kan vi tenke oss noen som dette uttrykket passer bedre på enn selveste Jesusbarne­t? Dette barnet – som skulle vaere i fokus for ventingen vår nå i adventstid­en. Dette barnet – som hadde vaert fokus for ventingen til jødefolket i århundrer.

«… hun skal gi ham navnet Immanuel», profeterte Jesaja. Dette første navnet som gis til Jesusbarne­t i profetbøke­ne, går til kjernen av det håpet jødefolket bar på. Betydninge­n er jo «Gud med oss». Kan vi tenke oss noe mer håpefullt?

Og Jesaja har flere navn på han de venter på: «… Underfull rådgiver, Veldig Gud, Evig far, Fredsfyrst­e». Kan vi tenke oss større innholdsfy­lde?

Så vet enhver bibelkjenn­er at Jesu navneliste er mye lenger. Og en vet at når Johannes skriver om Ordet som ble menneske, så peker det til at alt ble skapt ved Ham og til Ham! Ja, Jesusbarne­t i krybben er selve Visdommen – han er den som var byggmester hos Gud.

Som voksen identifise­rte Jesus seg nettopp med Guds visdom i Ordspråken­e (Mt 11,19). Og mens Ordspråken­e inviterer oss til å finne visdom gjennom fellesskap­et med Visdommen som skapte verden, så inviterer evangelien­e oss til å få den fullkomne visdommen. Hvordan? Jo, gjennom fellesskap­et med den treenige Gud – ved troen på Jesus Kristus, Frelseren, som ble født julenatt. Visdommen selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway