Fædrelandsvennen

Steinar Bergstøl Andersen kan skaffe Frp velgere, men miste makt.

Vidar Udjus, politisk redaktør

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Vi skal dominere valgkampen fullstendi­g», sa Steinar Bergstøl Andersen i sin seierstale da førsteplas­sen lørdag ettermidda­g var i boks.

●●Før avstemning­en hadde han i sin valgtale blant annet lagt vekt på «hard core» Frp-saker som kamp mot «en naiv og dumsnill innvandrin­gspolitikk». Og sa seg uenig med de som mener dette temaet ikke hører hjemme i en lokal/regionalva­lgkamp.

●●En av Andersens støttetale­re, Andreas Jacobsen, fremholdt også at «han lager alltid overskrift­er».

●●Det siste var positivt ment. Men både internt i Frp og i andre borgerlige partier kan det også tolkes motsatt. Også fordi han som var Andersens motkandida­t, Arne Gulbrandse­n, er mer kjent for det motsatte. Få overskrift­er, men større vekt på samarbeid. ●●Dette kan bli viktig når det naermer seg valgkampen. Med sine hjertesake­r kan Andersen skaffe Frp flere stemmer. Men de kan også koste partiet hans makt når det skal bygges allianser i det nye fylkesting­et.

●●Ved innledning­en av nominasjon­smøtet lørdag viste fylkeslede­r Christian Eikeland til den meningsmål­ingen for Agder som vi i Faedreland­svennen publiserte i september. Det var en svaert god måling for de to blå partiene. Sammen manglet Høyre og Frp bare to mandater på flertall i det nye fylkesting­et. Og internt i de to partiene har nok mange tatt for gitt at Høyres Arne Thomassen blir fylkesordf­ører i Agder.

●●Det bør de nok vaere varsomme med. I alle fall er et sannsynlig scenario at KRF kommer på vippen i Agder fylkesting, slik partiet er det i de to nåvaerende fylkesting­ene. Og i dag samarbeide­r de gule med venstresid­en i Aust-agder og med høyresiden i Vest-agder. I begge fylker har KRF varaordfør­eren.

●●Spørsmålet er om partiet vil sikte enda høyere i det nye, felles fylkesting­et.

●●I utgangspun­ktet er det naturlig at et av de to store partiene får fylkesordf­øreren. I dag har Høyre den posten i Vest-agder, Ap i Aust-agder. Men for begge partier, kanskje saerlig for Ap i en så borgerlig landsdel som Agder, er det også et viktig poeng å hindre at den politiske hovedmotst­anderen får det øverste vervet.

●●Som høstens store Krf-prosess har vist, mener mange Krfere at deres parti hører hjemme på ikke-sosialisti­sk side. Men den samme prosessen viste også at mange i partiet synes det er vanskelig å samarbeide med Frp. Hvis Steinar Bergstøl Andersen kjører tungt på innvandrin­g i valgkampen, kan det gjøre det lettere for KRF å samarbeide mot venstre etter valget. Saerlig hvis KRF i allianse med Ap til og med kan få fylkesordf­øreren.

●●Ennå er det langt fram. Men nå som de store partiene er ferdige med sine nominasjon­sprosesser, kan resultatet bli følgende: Mens Kjell Ingolf Ropstad ledet KRF nasjonalt til høyre, kan pappa Bjørn Ropstad lede KRF i Agder til venstre. Og bli Agders første fylkesordf­ører.

 ??  ??
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Steinar Bergstøl Andersen vant kampvoteri­ngen i Agder Frp lørdag med 56 stemmer mot 26 stemmer for Arne Gulbrandse­n.
FOTO: ESPEN SAND Steinar Bergstøl Andersen vant kampvoteri­ngen i Agder Frp lørdag med 56 stemmer mot 26 stemmer for Arne Gulbrandse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway