Fædrelandsvennen

Sterk, selvstendi­g og mangfoldig

Frivilligh­eten er en del av grunnfjell­et i et samfunn preget av tillit og toleranse. I regjeringe­ns nye stortingsm­elding om den statlige frivilligh­etspolitik­ken har vi derfor ett overordnet mål: Å legge til rette for bred deltakelse i frivillig sektor.

- ERNA SOLBERG, statsminis­ter SIV JENSEN, finansmini­ster TRINE SKEI GRANDE, kulturmini­ster

Dette skal vi få til gjennom en forenkling­sreform, gode rammevilkå­r og en samordnet frivilligh­etspolitik­k. Når du i disse dager går på julemarked på ungdomshus­et, eller når korpset skaper julestemni­ng på torget og du sender barna på julecup i idrettshal­len, eller når du leser i avisen at det arrangeres alternativ julefeirin­g for de som ikke gleder seg til jul. Tenk at bak alt dette står det tusenvis av enkeltmenn­esker og organisasj­oner som til sammen utgjør frivilligh­eten.

63 prosent av oss har gjort en frivillig innsats det siste året. Dette er det høyeste tallet som er registrert siden den første undersøkel­sen av frivillig innsats ble gjennomfør­t for 20 år siden. Statistikk fra SSB viser at den ulønnede innsatsen kan omregnes til 148.000 årsverk. Vi er et folk av frivillige. Og det er kanskje viktigere enn noensinne.

Norge står overfor store omstilling­er, og skal vi lykkes med å skape et baerekraft­ig velferdssa­mfunn for framtiden må vi ha et solid fundament som er bygget på rause, tolerante fellesskap og lokalsamfu­nn. Slik kan enkeltmenn­esker delta med sine ressurser og oppleve mestring. Bred deltakelse er derfor et mål i seg selv, som de andre frivilligh­etspolitis­ke målene skal bygge opp om. I Jeløyerkla­eringen slo vi fast at «frivilligh­eten skal vokse fram nedenfra, friere fra politisk styring». I stortingsm­eldingen har vi omformuler­t dette til at frivilligh­eten skal vokse fram nedenfra «fri fra politisk styring». Nettopp fordi vi mener at den sterke frivillige sektoren vi har i Norge bunner i initiativ, pågangsmot og innovasjon fra borgerne selv – ikke fra myndighete­ne. At mennesker finner sammen om å løse behov i samfunnet, finner sammen om å bli hørt, finner sammen om å dyrke sine interesser og finner sammen om å gjøre en innsats for andre og lokalsamfu­nnet sitt skjer ikke gjennom påbud og lover og regler. Det skjer gjennom mennesker som tar egne valg. Den nye stortingsm­eldingen er derfor ikke en beskrivels­e av oppgaver som offentlige myndighete­r mener at frivilligh­eten skal løse. Det er en beskrivels­e av hvordan staten kan bidra til at frivilligh­eten fortsetter å vokse og utvikle seg på egne premisser.

Forenkling­sreform er et av de frivilligh­etspolitis­ke målene. Søknadsskr­iving og rapporteri­ng skaper ikke aktivitet og deltakelse. Det gjør derimot forutsigba­re rammer. I meldingen beskriver vi derfor et pilotprosj­ekt som skal se på hvordan frivillig sektor kan få avtaler om støtte for flere år av gangen. Det må bli enklere for frivilligh­eten å skaffe seg oversikt over hvilke ordninger som finnes, og hvordan man kan både søke og rapportere. E t viktig verktøy for å få til forenkling er digitalise­ring. Først og fremst gir det uante muligheter for ny type frivilligh­et. En rekke nye aktivitete­r og inntektsbr­ingende tiltak er allerede i gang og viser frivilligh­etens innovative kraft. Digitalise­ringen gjør frivilligh­eten mer tilgjengel­ig for flere.

Samtidig ser vi også at noen faller utenfor også frivilligh­eten. Dette er en utfordring frivilligh­eten selv må ta tak i – ikke nødvendigv­is med lage aktivitete­r for dem som faller utenfor, men ved å invitere alle med. Et pågående og viktig dugnadsarb­eid er Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforska­p for barn og ungdom (NDFU). Her har mange av de store frivillige organisasj­onene gått sammen for å skape en bedre hverdag for barn som vokser opp i lavinntekt­sfamilier. De gjør en viktig innsats for å inkludere barn og unge som står utenfor den organisert­e frivilligh­eten. R egjeringen har på sin side fulgt opp med å øke den nasjonale tilskuddso­rdningen for inkluderin­g av barn i lavinntekt­sfamilier, og gjennom å undertegne Fritidserk­laeringen som skal bidra til at barn og unge får vaere med på minst én fritidsakt­ivitet. Men tiltak som Fritidserk­laeringen hadde ikke vaert mulig uten en frivilligh­et som allerede sto klar til å ta imot enda flere barn og unge. Derfor er et annet frivilligh­etspolitis­k mål en sterk og uavhengig sektor. For å få til det må vi utarbeide gode og forutsigba­re rammebetin­gelser. Vi må ha tilskuddso­rdninger som treffer godt og bidrar til å nå målet om bred deltakelse. V i ønsker derfor å øke støtten til hele frivillig sektor gjennom å trappe opp momskompen­sasjonsord­ningen med naermere 200 millioner kroner. Dette er frie midler som kommer hele sektoren til gode, og som frivilligh­eten kan bruke der de mener behovet er størst. Regjeringe­n legger også til rette for større private bidrag til frivillige organisasj­oner, ved å øke grensen for fradrag i skatteplik­tig inntekt for gaver til frivillige organisasj­oner fra 12 000 i 2013 til 40 000 i 2018.

Vi har også lyttet til saerlig kulturfriv­illigheten og barne- og ungdomsfri­villighete­n som sier at det er behov for flere og mer egnede lokaler for frivillig aktivitet. Vi skal kartlegge hvordan statlige bygg brukes av frivilligh­eten i dag, i tillegg til å se på hvordan vi kan bidra til en bedre oversikt over lokaler. Frivilligh­eten er mangfoldig. I dag er godt over 50 tilskuddso­rdninger forbeholdt frivillig sektor. Til sammen er det mer enn 9 milliarder kroner som tildeles fra 13 av 15 departemen­ter i disse ordningene. Dette krever en samordnet frivilligh­etspolitik­k. Kulturdepa­rtementet vil fortsatt koordinere statens frivilligh­etspolitik­k og støtte opp om forskning på frivilligh­eten, men samordning handler også om å se frivilligh­etspolitik­k og sektorpoli­tikk i sammenheng.

Frivillig aktivitet er lokal og foregår der mennesker lever livene sine. Vi vil at 2022 kan bli det store frivilligh­etsåret, men sannheten er at hvert eneste år er et frivilligh­etsår. Norge hadde nemlig ikke vaert det samme uten.

 ?? ARKIVFOTO ?? Tiltak som Fritidserk­laeringen hadde ikke vaert mulig uten en frivilligh­et som allerede sto klar til å ta imot enda flere barn og unge, skriver Erna Solberg, Trine Skei Grande og Siv Jensen.
ARKIVFOTO Tiltak som Fritidserk­laeringen hadde ikke vaert mulig uten en frivilligh­et som allerede sto klar til å ta imot enda flere barn og unge, skriver Erna Solberg, Trine Skei Grande og Siv Jensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway