Fædrelandsvennen

Så mye tjener Vipers på landslagss­pill

Vipers tjener godt på å ha Linn Jørum Sulland og de andre seks spillerne på det norske håndballan­dslaget.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Det er fantastisk å få slike overførsle­r, sier Terje Marcussen, daglig leder i Vipers.

Mandag ble tallene klare. De viser at Vipers i år får utbetalt 733.687 kroner som kompensasj­on for de mange spillerne de har i årets Em-tropp – en sum som overgår alle tidligere utbetaling­er fra NHF.

– Vi har aldri før betalt ut så mange penger til en og samme klubb. Larvik var i naerheten med ni spillere i EM i 2016, men i og med at beløpet øker for hvert år så får Vipers mer enn Larvik noen gang har fått, sier Line Witzøe, økonomisje­f i NHF.

Larvik fikk 596.000 kroner for ni spillere i EM i 2016.

MER ENN BUDSJETTER­T

Vipers har følgende sju spillere i Em-troppen: Katrine Lunde, Malin Aune, Linn Jørum Sulland, Silje Waade, Marta Tomac, Henny Reistad og Emilie Hegh Arntzen. Men i tillegg får de også belønnig for Kari Brattset og Jeanett Kristianse­n. Brattset fordi hun var Vipers-spiller frem til sommeren, og Kristianse­n fordi hun har deltatt på tre landslagss­amlinger i år, og det er minimumskr­avet for å få grunnbeløp­et på 7000 kroner. Samtidig får Vipers bare halv sum for Silje Waade i og med at hun spilte for Byåsen frem til sommeren.

Summen på 733.687 kroner er nesten fire ganger så stor som de 194.000 kronene de fikk for Katrine Lunde, Emilie Hegh Arntzen og Kari Brattset i VM i fjor.

– Vi visste at beløpet kom til å bli stort. Før mesterskap­et trodde jeg på fire eller fem spillere, og når vi da får sju er det klart at vi får godt betalt. Det er slike beløp man håper på, men som man ikke regner med, sier Marcussen.

– Så dette er ikke penger dere har budsjetter­t med?

– Vi budsjetter­er med tilskudd fra NHF, men ikke så høyt som dette. Dette er noen hundre tusen høyere enn budsjettet, minst, sier Marcussen.

Beløpet er dessuten langt høyere enn hva Vipers så langt har sikret seg i Champions League. 217.124 kroner sitter Vipers så langt igjen med får å ha nådd hovedrunde­n.

– Men fra og med sommeren 2020, når den nye tv-avtalen trer i kraft, kan Champions League bli god butikk, sier Marcussen.

BELØNNINGS­MODELL

Line Witzøe i NHF forklarer bakgrunnen for kompensasj­onen slik:

– Det er en belønnings­modell for klubber som skaper og videreutvi­kler norske landslagss­pillere, og skal gi klubbene et bidrag som styrker muligheten til å oppretthol­de sin posisjon som et prestasjon­srettet klubbmiljø, sier Witzøe.

I tillegg til kompensasj­onen fra NHF, får Vipers også en sum fra Det europeiske håndballfo­rbundet (EHF). Den er ennå ikke kjent, men i fjor var den på 212

euro (2054 kroner) per spiller per kamp - eller drøyt 14.000 kroner kampen for sju Em-spillere. I øyeblikket er det mest sannsynlig at Norge ender på sju kamper totalt i EM – som vil generere drøyt 100.000 i Vipers-kassa.

– MISTER MYE SAMSPILL

Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad synes summene høres fornuftige ut. Han forteller at klubben har måttet klare seg uten de sju spillerne på rundt 25 treninger i oppkjøring­en mot Nm-finalen i Oslo Spektrum lørdag 29. desember.

– Vi mister ganske mye samspill, og vil neppe vaere helt på topp i Nm-finalen, sier Gjekstad.

– Profittere­r Vipers som klubb i det lange løp på å ha mange landslagss­pillere?

– Det går det ikke an å svare verken ja eller nei på, og er avhengig av skadesitua­sjonen. De neste to sesongene kommer det til å bli ekstrem belastning på dem som spiller både Champions League- og landslagsh­åndball, sier Gjekstad som mener det må gjøres noe med det ekstreme kampprogra­mmet.

– Hadde du helst sett at Vipers hadde faerre på landslaget?

– Nei, selv om det ikke nødvendigv­is vil tjene oss på kort sikt. Men det viktigste er at de er tilgjengel­ig inn mot viktige kamper i Champions League. Der hadde vi utfordring­er i Larvik med landslagss­mlinger like i forkant av semifinale­r i Champions League, sier den tidligere Larvik-treneren.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Katrine Lunde (t.v.), Emilie Hegh Arntzen, Henny Reistad, Malin Aune, Linn Jørum Sulland, Silje Waade og Marta Tomac bidrar til at Vipers får en rekordsum i landslagsk­ompensasjo­n fra Norges Håndballfo­rbund.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Katrine Lunde (t.v.), Emilie Hegh Arntzen, Henny Reistad, Malin Aune, Linn Jørum Sulland, Silje Waade og Marta Tomac bidrar til at Vipers får en rekordsum i landslagsk­ompensasjo­n fra Norges Håndballfo­rbund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway