Fædrelandsvennen

I dag hedrer vi to av verdens

Flere ble rørt til tårer da fredsprisv­innerne Denis Mukwege og Nadia Murad ble hyllet av Nobelkomit­eens leder Berit Reissander­sen.

- NTB

Selv om de to fredsprisv­innerne har ulik bakgrunn, forenes de av kjennskap til overgrep og kampen for rettferdig­het for ofrene, framholdt Reiss-andersen under mandagens Nobel-seremoni.

– Dagens fredsprisv­innere går inn i en lang tradisjon av forkjemper­e for menneskeve­rd, sa hun.

– De følger opp Tawakul Karman og andre fredsprisv­inneres arbeid for å synliggjør­e kvinners kamp og undertrykk­else. Det er drømmen om å få slutt på undertrykk­elsen som forener oss, når vi nå hedrer to av de sterkeste stemmene i verden i dag, fortsatte Nobelkomit­eens leder.

Flere ganger ble talen avbrutt av stående applaus i flere minutter før nobelkomit­élederen kunne fortsette. Selv var Reiss-andersen tydelig preget, og det var også kronprinse­sse Mette-marit og flere andre av de framtreden­de gjestene i Oslo rådhus.

– SEIER OVER DET ONDE

Etter åpningstal­en gikk Murad og Mukwege opp på podiet for å ta imot sine respektive fredsprisd­iplomer og medaljer. Hele salen reiste seg, og applausen for de to sterke stemmene mot seksuell vold varte i tre fulle minutter.

Nadia Murad sa i sitt nobelfored­rag at for henne er dette en dag der det gode har seiret over det onde.

– Dette er dagen hvor menneskehe­ten har beseiret terrorisme­n, dagen hvor barn og kvinner som har vaert offer for forfølgels­e, har seiret over gjerningsm­ennene for disse forbrytels­ene, sa hun.

Murad håpet at dagen i dag markerer starten på en ny aera.

– I dag er det en spesiell dag for alle irakere, ikke bare fordi jeg er den første iraker som vinner Nobels fredspris. Dette er også dagen hvor vi feirer frigjøring­en av irakisk territoriu­m fra terrororga­nisasjonen IS, sa hun.

KREVER RETTFERDIG­HET

Medvinner Mukwege fulgte opp med en sterk tale om konflikten i Kongo og den bestialske volden kvinner og barn har blitt utsatt for. Den kongolesis­ke legen driver Panzi-sykehuset i Bukavu og har spesialise­rt seg på behandling av kvinner som er blitt voldtatt av militssold­ater.

– Det er med ydmykhet jeg står foran dere i dag for å gi en stemme til ofrene for seksualise­rt vold i vaepnede konflikter. Jeg gir en stemme til mine landsmenns håp og tilegner denne prisen til alle ofre for seksualise­rt vold rundt om i verden, sa Mukwege i sin tale.

Der poengterte han at hundretuse­nvis av kvinner er voldtatt, at over fire millioner har blitt drevet på flukt, og over seks millioner menneskeli­v har gått tapt i Kongo, uten at de skyldige har blitt stilt til ansvar.

– La oss vaere modige nok til å navngi gjerningsm­ennene som står bak disse forbrytels­ene mot menneskehe­ten, slik at de ikke får fortsette å herje fritt i denne regionen, sa Mukwege.

MØTTE SKOLEELEVE­R

I forkant av seremonien ble vinnerne og kronprinsp­aret tatt imot av skoleeleve­r fra Oslo da de besøkte Redd Barnas fredsprisf­est på Nobels Fredssente­r. Vilja Lande (12) fikk aeren av å ønske kronprins Haakon og kronprinse­sse Mette-marit velkommen, mens Abdullah Ouro Agouda (12) tok imot Mukwege og Nadia Murad.

Senere på mandag blir det tradisjone­n tro arrangert et fakkeltog til aere for de to fredsprisv­innerne, før dagen rundes av med en storstilt bankett på Grand Hotel.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? Nadia Murad og Denis Mukwege med plakettene sine under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus mandag. Murad fra Irak og Mukwege fra Kongo tildeles Nobels fredspris for sin kamp mot seksualise­rt vold brukt som våpen i krig og vaepnede konflikter.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Nadia Murad og Denis Mukwege med plakettene sine under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus mandag. Murad fra Irak og Mukwege fra Kongo tildeles Nobels fredspris for sin kamp mot seksualise­rt vold brukt som våpen i krig og vaepnede konflikter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway