Fædrelandsvennen

Det danske fyrverkeri­et som vil slå ut Norge

- METTE BUGGE

Danske Helle Thomsen er eliteserie­trener i Molde. På si er hun nederlands­k landslagss­jef. Og nå skal hun knuse Norges Emdrøm.

EM i håndball kunne knapt blitt mer spennende. Målforskje­llen kan til slutt avgjøre hvilke nasjoner som går videre til semifinale­n. Tirsdag kveld spiller Norge mot Nederland, der Thomsen er sjef.

På 16 landskampe­r på 2000-tallet har Norge aldri tapt en kamp mot de oransjekle­dde. Nå er tiden inne, mener Thomsen.

– Norge pleier å vinne. Så sent som i fjor hindret de oss til å gå til Vm-finalen, sier 48-åringen.

Hun har tatt nederlende­rne til et nytt nivå etter at hun ble sjef for den nasjonen i 2016. Thomsen kombinerer klubblivet i rosenes by med denne toppjobben, og hun tror to arbeidsgiv­ere drar nytte av det.

NEDERLAND ER I FARTEN

Hun har tatt nederlende­rne til et nytt nivå, noe som ikke minst ble vist da Nederland fikk Romania til å se ut som et norsk 2. divisjonsl­ag. Og det var det samme Romania som overkjørte Norge.

Det var fart, gode kontringer og en målvakt Tess Wester som tok motet fra de rumenske skytterne.

– Norge pleier alltid å vinne mot oss. Nå må vi slutte å håpe og bare gjøre jobben, mener Thomsen.

Nederlands sjef sier at hun ikke bryr seg så mye om hvilken nasjon som beseires, bare Nederland tar seg videre til Paris, der avslutning­en finner sted. Hun drømmer om gull for laget som har vaert så naer, men aldri nådd helt opp. Norge har satt en stopper for det.

– Det morsomste med dette mesterskap­et er at det har gått så stille og rolig for seg. Vi har ikke hatt noe press. Vi mangler et par linjespill­ere, men bruker dem vi har. Foreløpig har det vaert godt nok.

SPILTE I FLERE KLUBBER

Thomsen har bred erfaring som spiller, i danske og to norske klubber. Som trener er hun ettertrakt­et, selv om hun fikk sparken i rumenske CSM Bucuresti siste sesong. Da sto flere klubber i hjemlandet og i utlandet og utlandet på døren. Molde fikk tilslaget. Og nå har hun forlenget til 2020.

– Dette betyr at du kjenner de norske spillerne godt?

– Ja, men mange av dem spiller jo i utlandet, og uansett hvem man møter må jeg se mye video og forberede meg. Sånn sett betyr det ikke så mye at det er Norge vi møter.

Hun har for lengst konstatert at Norge har en mye større bredde og mange flere toppspille­re. Likevel ser hun muligheten i nasjonenes 57. møte.

 ?? FOTO: BILDBYRÅN NORWAY ?? Helle Thomsen – et fyrverkeri på sidelinjen. Nå vil hun ta igjen for at Nederland har blitt slått av Norge de siste 16 gangene.
FOTO: BILDBYRÅN NORWAY Helle Thomsen – et fyrverkeri på sidelinjen. Nå vil hun ta igjen for at Nederland har blitt slått av Norge de siste 16 gangene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway