Fædrelandsvennen

DET STO På TRYKK

-

10 år siden 11. DESEMBER 2008

●●Håndballsp­iller Kristine Lunde reagerer sterkt på at Danmarks landslagst­rener Jan Pytlick beskylder henne for å filme etter gårsdagens Em-kamp der Norge etter en fantastisk andreomgan­g slo Danmark 31–

19. Bakspiller Lunde var involvert i det meste med flotte scoringer og målgivende pasninger. Om påstanden fra den danske treneren om at hun filmet seg til danske utvisninge­r, svarer hun kontant: – Han burde slutte med håndball, hvis han sier slikt som dette. Han kan i alle fall ikke ha sett kampen, mener Kristine Lunde som sammen med Linn-kristin Riegelhuth var Norges beste. Norge har nå spilt 20 kamper på rad i Emsluttspi­ll uten å tape.

●●I dagens avis møter vi også krigshelte­n Gunnar «Kjakan» Sønsteby. Folk strømmet til i hopetall da han fortalte om biografien sin i Kristiansa­nd i går. Hyggelig melding kommer fra de to forfattere av boka «Gud på Sørlandet», Pål Repstad og Elise Seip Tønnessen. De skriver at Gud er både snillere og vennligere enn før.

25 år siden 11. DESEMBER 1993

●●Oddvar Gøthesen, mangeårig Lo-sekretaer i Vest-agder, forteller at han i 1960-årene ble pålagt å fotfølge kjente kommuniste­r og fagforenin­gsledere i Kristiansa­nd. Men han nektet. Oppdragsgi­ver skal ha vaert den interne etterretni­ngstjenest­en i LO og i Arbeiderpa­rtiet. Gøthesen hevder at de samme midlene ble tatt i bruk under Ef-kampen i 1972. I dagens avis bringer vi et hemmelig brev fra en kontakt i Kristiansa­nd. Brevet daterer seg fra 1962 og er ifølge Gøthesen skrevet av journalist Arne Hjelm Nilsen i Arbeiderbl­adet. Der slår avsenderen fast at i kampen mot kommuniste­ne i fagbevegel­sen, er naer sagt alle midler tillatt. – Jeg var neppe den eneste i Kristiansa­nd som ble pålagt å spionere på kommuniste­r, sier Gøthesen.

●●Vi leser også på dagens førsteside at spritsalge­t på Sørlandet går ned, trolig på grunn av økt smugling og hjemmebren­ning. Hver dag selger de fire polutsalge­ne fire kasser mindre brennevin enn de gjorde i 1990. Vi møter også postbud Helga Brandsnes som etter 50 år som postbud har gått sin siste runde i Vågsbygd.

50 år siden 11. DESEMBER 1968

●●En operaskand­ale av dimensjone­r rystet Hamburg da uroppførel­sen av den vest-tyske komponiste­n Hanswerner Henzes «revolusjon­aere oratorium» med tittelen «Medusas flåte» endte i det villeste lurveleven med slagsmål i salen mens en million radiolytte­re satt forbløffet ved sine apparater. Henze hadde rekvirert røde flagg og et portrett av «Che» Guevara som dekorasjon­er til urpremiere­n, men mange av sangerne nektet å opptre da de fikk se dekorasjon­ene. Ungdommeli­ge tilhengere av komponiste­n gikk løs på sangerne fra koret, og i løpet av en halv times tid var tre demonstran­ter arrestert sammen med librettofo­rfatteren, og hele forstillin­gen ble avlyst. Kjente navn som sopranen Edda Moser og baryton-sangeren Dieter Fisher-dieskau sto på rolleliste­n.

●●På forsiden kunne en lese at nå var formskrift­en på vei ut av skolen. I Arendal og på Tromøy ville en nå prøve med «gammeldags skråskrift» igjen. En kunne også lese at en fra 1975 kunne regne å ha oljefyrte kraftverk i Norge, mens atomkraftv­erk ville en neppe ha før 1985.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway