Fædrelandsvennen

– Mitt barn skal ikke gå gjennom mitt mareritt

Å leve med det sjeldne crouzon syndromet har vaert et mareritt for Trine Lunden-pedersen i Vennesla. Hun unner ikke egne barn det samme. Derfor har hun tatt abort to ganger, men har født to friske barn. Nå raser hun mot forslaget om endringer i abortloven

-

–Det jeg er født med, har en stor alvorlighe­tsgrad. Om ikke denne abortloven hadde vaert, hadde jeg aldri turt å bli gravid. Å endre denne loven, blir som å frata meg rettighete­r til å kunne ha muligheten til å stifte min egen familie.

Det mener 33 år gamle Trine Lundenpede­rsen, som vet hvordan det er å leve med det medfødte syndromet kalt Morbuz Crouzon.

Lunden-pedersen er provosert over at det blir foreslått å endre «paragraf 2c» i abortloven – en paragraf som gir rett på abort etter tolvte svangerska­psuke om fosteret har framtidige utfordring­er eller kan vaere langtidssy­k.

Sentralsty­remedlem i KRF, Tove Welle Haugland, mener Norge ikke kan ha en diskrimine­rende lov som sier at det er greit å abortere på grunn av egenskaper til et barn. Varaordfør­er i Kristiansa­nd, Jørgen Kristianse­n, er enig med sin partifelle.

– ET MARERITT

Til daglig bor Trine i Vennesla sammen med ektemannen Terje, som hun har vaert gift med i seks år. Sammen har de barna Tomine på åtte år og Teodor som er blitt to år. Men bak det idylliske familieliv­et som 33-åringen alltid har ønsket seg, ligger det en vanskelig fortid.

Før Trine fikk sine to friske barn hadde hun tatt abort to ganger. Det skjedde etter at morkakeprø­vene i ellevte uke viste avvik.

Crouzon syndrom kan skyldes en nyoppstått genforandr­ing som i en mutasjon, noe som er Trines tilfelle. Syndromet kan også arves fra den ene av foreldrene, hvor hvert barn har 50 prosent sjanse for å få det arvede genet. Barna som ikke arver genfeilen, får ikke sykdommen og kan heller ikke føre den videre, ifølge senter for sjeldne diagnoser.

Venndølen forteller dette har vaert et av de vanskeligs­te valgene hun har tatt, men et valg hun mener har vaert nødvendig for hennes egne barns framtid.

– Valgene har blitt tatt med et knust hjerte. Det har aldri vaert en enkel avgjørelse, men jeg klarer ikke tanken på at mitt barn skal leve med det samme marerittet jeg har vaert gjennom, forteller hun.

VANSKELIG SITUASJON

Lunden-pedersen vet godt selv hvordan sykdommen har taert på både kropp og sinn etter alle operasjone­ne som følger med. Dette er en av grunnene til at noen personer med sjeldne sykdommer velger å henvise seg til fostermedi­sinsk avdeling ved Oslo universite­tssykehus, ifølge leder for avdelingen, Guttorm Haugen.

– De får veiledning av avdeling for

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway