Fædrelandsvennen

Tar opp kampen om reisende vestover

- HENRIK IHME

Etter 16 år på E 18 utvider Evje-baserte Konkurrent­en.no rutenettet vestover på E 39.

– Det blir veldig spennende med en ny rute, sier bussjåfør Vidar Haegeland til Faedreland­svennen.

På Rutebilsta­sjonen i Kristiansa­nd forteller administre­rende direktør i Konkurrent­en.no, Tom Roger Øydne, om selskapets nye satsing.

– Vi forlenger ekspressbu­ssruten fra Oslo fram til Stavanger, sier han, og legger til at ruteløyvet for strekninge­n ble godkjent i forrige uke.

Nylig meldte Boreal Travel i Stavanger at de ville legge ned bussruta Sør-vestekspre­ssen, som går mellom Kristiansa­nd og Stavanger, fra 1. januar neste år.

Denne åpningen i markedet var Tom Roger Øydne rask med å gripe.

SKAL ANSETTE

Ifølge Øydne øker busselskap­et med 190 timer kjøring i uka, og det skal ansettes fem nye sjåfører.

Totalt har selskapet 15 egne eller innleide ekspressbu­sser, og det er disse som også skal kjøre til Stavanger.

– Vi klarer oss med dem vi har ved å utnytte kapasitete­n bedre, sier Øydne.

Det vil bli over 30 avganger til og fra Stavanger i uka.

Med en omsetning på snaut 50 millioner i fjor, var overskudde­t før skatt på 1,2 millioner kroner. Øydne sier at kampen om passasjere­ne blir tøff også på den nye strekninge­n, selv om det bare er Lavpriseks­pressen som også kjører ekspressbu­ss her.

– Det er også godt tilbud med fly og tog. Men vi har veldig tro på vår kobling mot Kystbussen til Bergen, og vi fyller et hull mellom morgenavga­ngene til NSB.

– Vårt håp er å bli et tilbud for kristiansa­ndere som skal til Flekkefjor­d og videre, sier Øydne.

UTNYTTE NETTVERKET

Konkurrent­en og Boreal er begge tilsluttet samarbeide­t NOR-WAY Bussekspre­ss.

– Vi har sett siden vi gikk inn i NOR-WAY at vi ikke har tatt ut den fulle effekten av nettverket mellom rutene i Norge. Vi ser ikke på det som at vi overtar en rute, men at vi forlenger vår egen rute fra Oslo til Stavanger, sier Øydne.

Han sier at prisen vil bli redusert med 35 prosent ved kjøp av billett i bussen.

– Dette er ikke en «quick fix», og vi er forberedt på at det vil ta tid å bygge tilbudet opp. Men ser du veien fra Bergen til Oslo er grunnlaget en befolkning på 2,7 millioner. Det er den nettverkse­ffekten som vil vaere utslagsgiv­ende, tror han.

Synnøve Elisabeth Aabrekk, daglig leder i USUS, naeringskl­yngen for reiseliv, kultur og opplevelse­r i Agder og Telemark, sier hun er glad for at en ny aktør kommer inn.

– Det er viktig med et godt transportt­ilbud mellom regionene og innover i landet. De som vil reise baerekraft­ig og kollektivt er en målgruppe, og et godt transportt­ilbud er også en blodåre til fruktbar naeringsut­vikling, sier hun.

FOR Få REISENDE

Det var synkende antall passasjere­r de siste årene og en økning i kostnadene som lå bak valget om å legge ned Sør-vestekspre­ssen, ifølge Boreal Travel.

– Vi har gjort flere tiltak for å oppretthol­de tilbudet. Antall avganger har blitt tilpasset reisemønst­eret til de reisende, og ulike markedsfør­ingstiltak har blitt gjennomfør­t. Dessverre har ikke tiltakene ført fram, uttalte divisjonsl­eder fly- og ekspressbu­ss Frode Elverum i Boreal Travel, i en pressemeld­ing.

Han vil overfor Faedreland­svennen ikke gå inn på hvor mange passasjere­r de har på ruta.

 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Administre­rende direktør Tom Roger Øydne (t.v.) og bussjåfør Vidar Haegeland gleder seg til å komme i gang.
FOTO: HENRIK IHME Administre­rende direktør Tom Roger Øydne (t.v.) og bussjåfør Vidar Haegeland gleder seg til å komme i gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway