Fædrelandsvennen

Sevan fra 500 til tre ansatte

500 ansatte hadde Sevan Marine på det meste. Nå heter selskapet Magnora, har tre ansatte, en viss inntektsst­røm og et oppsamlet underskudd på 3,8 milliarder kroner som kanskje kan bli nyttig.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

De sylinderfo­rmede konstruksj­onene som Arne Smedal og Kåre Syvertsen pønsket ut, beviser stadig sine kvaliteter som bore-, bolig- eller produksjon­s- og lagringspl­attformer. Men det børsnotert­e selskapet de to gründerne opprinneli­g stod bak, Sevan Marine ASA, har det gått verre med.

På det meste, i 2011, hadde selskapet 500 ansatte, hvorav 100 i hovedkonto­ret ved Kittelsbuk­t i Arendal.

Samme år stod det i fare for å gå konkurs etter å ha overinvest­ert i egenutvikl­ede plattforme­r, men ble reddet av giganten Teekay. «Nye» Sevan var imidlertid et rent teknologis­elskap, uten egen tonnasje. Og bemanninge­n skrumpet raskt til mellom 100 og 150.

FRA SEVAN TIL MAGNORA

Siden har pilene stort sett pekt nedover. I oktober i år ble navnet endret til Magnora ASA. Fortsatt er selskapet børsnotert. Aksjekurse­n på rundt 5-6 kroner verdsetter hele selskapet til cirka 315 millioner kroner. På det meste, før nedturen startet, var kursen oppe i 4475 kroner.

Kun tre ansatte er tilbake: Administre­rende direktør Reese Mcneel i Oslo, pluss én person som jobber med finans og én som steller med regnskap og lønn i Arendal.

I en børsmeldin­g som ble sendt ut mandag morgen, oppsummere­r fungerende styreleder Torstein Sanness hva Magnora har blitt til, etter at Sembcorp Marine kjøpte ut det aller meste av teknologir­ettigheter og aksjene i Hiload LNG AS i september. De da 32 ansatte fulgte med på lasset. ●●En rettighet på 0,5 dollar (4,25 kroner) per fat olje som produseres på og losses fra den nybygde plattforme­n Western Isles FPSO («Floating Production, Storage and Off-loading»). Etter planen skal den ligge på Western Isles i britisk sektor i Nordsjøen i 15 år fremover og produsere inntil 44.000 fat per dag, men når det er slutt der, har Sevan-plattforme­n fortsatt noen års levetid igjen og kan fortsette å skaffe Magnora inntekter et annet sted på verdenshav­ene. ●●«Penguins-avtalen» skal gi Magnora 16 millioner dollar (136 millioner kroner) når en annen SEVAN-FPSO er ferdigbygd i Asia og har bevist at den holder mål. Styreleder­en understrek­er også at Magnora planlegger å dele ut nesten alt av inntekter til aksjonaere­ne fremover; det skal kun beholde 25-40 millioner kroner for sikkerhets skyld.

Det vil for øvrig koste mellom sju og ti mill. per år å drive selskapet på sparebluss.

NYTTIG UNDERSKUDD

Det Sanness ikke nevner i børs- meldingen, men som fremgår av årsrapport­en for 2017, er at Magnora har et fremførbar­t underskudd på 3,8 milliarder kroner, samlet opp gjennom flere år. Underlig nok har det en verdi for rette kjøper.

«Fremførbar­t» betyr nemlig at en virksomhet som overtar Magnora, vil kunne bruke underskudd­et til å redusere skatten på eget overskudd, og dermed spare penger.

Men en eventuell kjøper må drive en butikk som er faglig beslektet med Magnora, pluss at det er tidsbegren­sninger på anvendelse­n av underskudd­et.

 ?? ARKIVFOTO ?? Bildet ble tatt i 2011 og viser Sevan Voyeageur på vei inn mot et kort stopp i Kristiansa­nd, før det bar videre til Nymos anlegg i Eydehavn for reparasjon­er og tilleggsar­beider som ble forferdeli­g dyre, skulle det vise seg. Grønningen fyr i bakgrunnen.
ARKIVFOTO Bildet ble tatt i 2011 og viser Sevan Voyeageur på vei inn mot et kort stopp i Kristiansa­nd, før det bar videre til Nymos anlegg i Eydehavn for reparasjon­er og tilleggsar­beider som ble forferdeli­g dyre, skulle det vise seg. Grønningen fyr i bakgrunnen.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN (ARKIV) ?? Arne Smedal (t.v.) og Kåre Syvertsen er gründerne bak flere offshorere­laterte teknologib­edrifter i Arendal. Finansielt sett gikk det først bra med Sevan Marine, deretter riktig dårlig. Men stridighet­ene mellom Sevan/magnora på den ene siden og Smedal/syvertsens selskap Logitel på den andre, er bilagt.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN (ARKIV) Arne Smedal (t.v.) og Kåre Syvertsen er gründerne bak flere offshorere­laterte teknologib­edrifter i Arendal. Finansielt sett gikk det først bra med Sevan Marine, deretter riktig dårlig. Men stridighet­ene mellom Sevan/magnora på den ene siden og Smedal/syvertsens selskap Logitel på den andre, er bilagt.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? I Sevan Marines lokaler ved Kittelsbuk­t i Arendal var det lenge masse folk. Nå er det god plass der.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN I Sevan Marines lokaler ved Kittelsbuk­t i Arendal var det lenge masse folk. Nå er det god plass der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway