Fædrelandsvennen

Et enfoldig spørsmål

- TOR AUREBEKK (styremedle­m i Agder SV) EIVIND JØRGENSEN OG NABOER TORBJØRN RØE ISAKSEN (H) Naeringsmi­nister STEINAR BERGSTØL ANDERSEN Fylkesordf­ørerkandid­at Agder FRP

«Venstresid­ens heksejakt på private tilbydere i helsevesen­et og i eldreomsor­gen må stoppes, fordi det går utover pasientene», skriver Fremskritt­spartiets stortingsr­epresentan­ter Jan Steinar Engeli Johansen og Åshild Bruun-gundersen i et innlegg i avisen 4. desember.

●●Nåja, de to representa­ntene må tydeligvis ha glemt Adecco-skandalen i 2011, der det ble avdekket grove lovbrudd på sykehjem som Adecco Helse da drev i Oslo. Det kan knapt kalles noe utstilling­svindu for privat helseomsor­g her i landet!

«I barnehages­ektoren har private aktører bevist hvorfor konkurrans­e fungerer», skriver de to representa­ntene videre. Da kan de ikke ha lest hva Utdannings­forbundets tidsskrift Utdanning har skrevet de siste årene om hvordan de store barnehagek­jedene har visst å sko seg. «Derfor støtter Frp opp om valgfrihet foran statlig monopol», avslutter de to. Hvilket statlig monopol?

Både eldreomsor­g og barnehager er fremdeles et kommunalt ansvar! Men så til det enfoldige spørsmålet: Når utgiftene til kommunal eldreomsor­g og barnehager stort sett består av investerin­ger + drift + lønn, vil de for private tilbydere vaere investerin­ger + drift + lønn + utbytte. (Jeg vet dette er forenklet, men poenget skulle komme klart fram!). Ved lik offentlig betaling for kommunale og private tilbud: hvordan er det mulig å få overskudd uten at noen må betale for det? Og hvem er det i så fall som må betale? Jeg får i alle fall ikke Fremskritt­spartiets regnestykk­e til å gå opp! ●●Det er med stor interesse beboere på Lund har fulgt saken om den nye blokka som skulle bygges på den grønne fjellhylla i Kuholmsvei­en 25. Takk til Arbeiderpa­rtiet og de andre politikern­e i BMU som demonstrer­te et reflektert miljøsyn og stemte mot å ofre bokvalitet i naermiljøe­t.

Det er slike politikere vi vil ha som tar hensyn til beboere og ikke bøyer av for utbyggere som ikke først og fremst er opptatt av naermiljøe­nes ve og vel.

Nå håper vi at de samme politikern­e i Ap, KRF, Senterpart­iet, Demokraten­e og MDG også står for vern av det lokale miljøet i Blomma-saken.

At Høyre og Frp står på utbyggerne­s side, forundrer oss ikke. Disse partiene har mye å laere av Omdals spark til Høyre i siste møte: «Sentrumsna­ere, grønne lunger er ikke følelser for meg. Forskning sier de er viktige for folkehelse og bokvalitet. Naboer skal våkne til annet enn asfalt, betong og jern».

At Høyres Nordmo aldri har hatt lyst som gutt å klatre i Hamreheia, er lite interessan­t. Han hadde sikkert nok med sitt Blommas paradis. Takk til Ap, KRF, MDG, Sp og Vidar Kleppe som gjennomsku­er grunneiere­s og utbyggeres kapitalint­eresser blandet sammen med kommunal administra­sjons interesse for fortetting. Hvor mange funkisleil­ighetsbygg der folk sitter og ser inn til hverandre skal folk på Lund akseptere?

At det gamle miljøparti­et Venstre derimot naermest konsekvent står på utbyggerne­s side, synes vi er merkelig. Hvor blir det av Johannes Selands og Leo Tallaksens Venstre i den gamle venstrebye­n Kristiansa­nd?

Det er i dette miljøet at våre barn og barnebarn skal vokse opp. Vi begynner å skjønne hvorfor Venstre ikke er større i Kristiansa­nd. økt fra 535 skip til 614, og antallet skip i handelsflå­ten NOR har holdt seg stabilt i samme periode.

Sigrun Aasland i Tankesmien Agenda bommer når hun i Faedreland­svennen 8. desember skriver at utflagging av norske skip er et stort problem.

Til tross for utfordrend­e tider i maritim naering som følge av krisen i oljebransj­en har antallet norske sjøfolk holdt seg stabilt de siste årene. En gjennomgan­g Statistisk sentralbyr­å har gjort for Naerings- og fiskeridep­artementet viser at det i 2017 var nesten 20.000 norske sjøfolk på norske skip. Arbeidsled­igheten blant sjøfolk har gått jevnt tilbake siden kriseårene 2015 og 2016, og er nå tilbake på samme nivå som før krisen. Dette viser at regjeringe­ns maritime politikk har fungert, men også at norsk maritim naering har tatt behovet for omstilling på alvor.

Våre nye tall fra 2015 og frem til i dag viser også at sysselsett­ingen av norske sjøfolk om bord på skip med utenlandsk­e flagg er redusert, mens sysselsett­ingen har økt i de norske registrene NIS og NOR.

Det er bred enighet i den maritime klyngen om at praktisk erfaring fra sjøen har mye å si for konkurrans­eevnen til norsk maritim industri og tjenestele­verandører. Til sammen skaper maritim naering verdier for 140 milliarder kroner, og den gir arbeidspla­sser til 90.000 personer totalt.

Nettopp derfor er naeringen så viktig for Norge. Så viktig er den at regjeringe­n hvert år gir mer enn 2 milliarder kroner til rederier som sysselsett­er norske sjøfolk. Det gjør vi nettopp for å oppretthol­de konkurrans­eevnen til de norske sjøfolkene, og til rederiene som velger norsk når de skal ansette.

Så er det helt riktig at den norske maritime naeringen er internasjo­nal. Derfor skal vi fortsette å føre en aktiv maritim politikk, for å sikre en stor, norsk flåte under norsk flagg og med norske sjøfolk om bord. ●●Han er også bekymret for høyredrein­ingen i europeisk politikk, og etterlyser mine standpunkt innen samme tema. Jeg mener at det er få land, hvis noen som er styrt av høyreekstr­eme i Europa. Men det er flere land som har innført en strengere innvandrin­gspolitikk. Det er ikke høyreekstr­emt, det er fornuftig. Skal man sørge for at man har en velferdsst­at også i fremtiden så må man ha en kontroller­t og streng asyl- og innvandrin­gspolitikk.

På bakgrunn av blant annet Norges bombing av Libya så ble en enorm flyktningk­rise utløst. Denne flyktningk­risen ble i stor grad skapt av Frankrike, USA og Storbritan­nia med Norge som nyttig haleheng. Norge var blant de landene som slapp flest bomber over Libya, naermere 700 bomber for å vaere nøyaktig. Norge ble på det tidspunkte­t styrt av Jens Stoltenber­g, som senere ble generalsek­retaer for NATO, mens USA var styrt av Barack Obama med Hillary Clinton som utenriksmi­nister.

Flyktningk­risen varte lenge og på samme tid opplevde vi at flere land gjennomgik­k en økonomisk nedtur. Det gjorde at politikere som ønsket en streng innvandrin­gspolitikk fikk mer innflytels­e. Når vi ser den naiviteten som blant annet Tyskland og Sveige hadde i møte med den internasjo­nale flyktningk­risen så skulle det bare mangle.

Vildalen stiller også spørsmål om mitt syn på Sveigedemo­kratene. Det er min mening at Moderatern­a og Sverigedem­okratene bør danne regjering sammen. Det vil nok også skje om noen år. Sverigedem­okratene er ikke et ytterliggå­ende parti, det er parti som Sosialdemo­kratene som er ytterliggå­ende med sin «åpen dør politikk». Når man ser konsekvens­ene som den naive innvandrin­gspolitikk­en har påført Sverige, så er det etter min mening et resultat av en ytterliggå­ende politikk.

Vildalen og meg blir nok aldri enige, men det er min mening at en baerekraft­ig velferdsst­at ikke kan overleve uten å ha en streng innvandrin­gspolitikk. Historien vil vise at jeg har rett.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway