Fædrelandsvennen

Gaupeungen mistet moren sin – nå holder den til i tunet til Torbjørg

- EIRIN MARGRETHE FIDJE

De siste dagene har en gaupeunge lusket seg helt inntil inngangsdø­ra til Torbjørg Brokke i Valle.

– Første gangen jeg så henne var lørdag kveld. Da hørte jeg lyder utenfor inngangsdø­ra, og da sto hun rett ved døra. Jeg ble helt satt ut, sier Torbjørg Brokke.

På tunet hjemme i Brokke i Valle har Torbjørg Brokke de siste dagene hatt en spesiell gjest. Ei unggaupe har holdt seg tett rundt husene. Mandag kom det vanligvis så lyssky rovdyret igjen på besøk, og forsynte seg av et revekadave­r rundt ti meter fra husveggen. Brokke dro opp mobilen og filmet kattedyret.

– Mandag lå hun nedenfor huset og spiste på en rev, men jeg tror ikke hun har drept den, for det så ut til at den satt litt fast. Tirsdag var den tilbake igjen og kikket på et rådyr, forteller Brokke.

Selv om hun synes det er fascineren­de å få slikt besøk på tunet, håper hun at gaupa kan finne andre steder å oppholde seg.

– Jeg jager gaupa bort, men det hjelper jo lite, for hun kommer bare tilbake igjen. Det er ikke så mye annet jeg kan gjøre, så jeg har kattene mye inne nå, sier hun.

Brokke har bodd i huset i rundt 40 år. Kun én gang kan hun huske å ha fått gaupe på besøk tidligere.

– Det var for mange, mange år siden, kanskje på 90-tallet. Da hadde vi ei gaupe her som tok et rådyr, minnes Brokke.

Rovdyransv­arlig Jon-erling Skåtan i Statens naturoppsy­n i Aust-agder, sier at det er svaert sjelden å komme så tett på gaupe. Gaupa er svaert sky, og har godt utviklede sanser som hjelper den til å ferdes usett i naturen.

– Vi tror at dette er en unge, og at den er ungen til en hunn som ble avlivet i Setesdal for noen uker siden. Da gjør den det den kan for å holde seg i live og finne mat, sier Skåtan.

Hunngaupa Skåtan snakker om ble avlivet 19. november ved Straume i Valle. Den hadde store smerter som følge av et komplisert beinbrudd. Skåtan anslår at gaupeungen er et halvt år.

– Den har nok veldig dårlige odds for å klare seg. Gaupeungen­e blir født rundt mai, og skiller normalt ikke lag med moren sin før mai neste år, sier han.

 ?? FOTO: PETER HERMANSEN, STATENS NATUROPPSY­N ?? Den skadde hunngaupa som ble avlivet på Straume i Valle mandag hadde trolig brukket en fot. Nå oppsøker det som trolig er ungen hennes bebygde strøk i Valle.
FOTO: PETER HERMANSEN, STATENS NATUROPPSY­N Den skadde hunngaupa som ble avlivet på Straume i Valle mandag hadde trolig brukket en fot. Nå oppsøker det som trolig er ungen hennes bebygde strøk i Valle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway