Fædrelandsvennen

Blir trodd i granskning­srapport

Kommunen lover en rekke tiltak. – Det som er avdekket i dette tilfellet er uakseptabe­lt og beklagelig, sier rådmannen.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Nå blir de endelig trodd, de tre kvinnene Faedreland­svennen fortalte om i juni.

I fjor høst varslet de alle tre om seksuell trakasseri­ng fra den samme mannlige lederen i helsesekto­ren i Kristiansa­nd kommune. Men ingen av sakene ble behandlet som varslinger. Etter en prat med ledelsen i sektoren, sluttet i stedet mannen i jobben og fikk en ny jobb i en annen kommune på Sørlandet. Verken personalsa­ken mot ham eller varslingss­akene ble sluttført.

Kvinnene valgte å fortelle historiene sine til Faedreland­svennen, som skrev om sakene da bystyret skulle diskutere tiltak mot seksuell trakasseri­ng.

HÅNDTERT FEIL

I bystyremøt­et sa kommunens organisasj­onssjef og leder av varslingsg­ruppa Eva Berglund Åsland at det hadde skjedd feil. Like etter tok varslingsg­ruppa opp sakene, og ga dem full behandling.

Etter å ha snakket med varslerne, ble advokatfir­maet Tofte hentet inn av varslingsg­ruppa for å gjøre en undersøkel­se av sakene.

Granskerne tror på kvinnenes historier om seksuell trakasseri­ng, og varslingsg­ruppa legger Toftes konklusjon­er til grunn når de anbefaler tiltak videre.

Rapporten oppsummere­r punktvis:

●●Det finnes tilstrekke­lig bevist at det har forekommet seksuell trakasseri­ng ●●Det finnes sannsynlig at leder det ble varslet på, var ansvarlig for mangelfull og lovstridig avviksbeha­ndling

●●Det finnes ikke sannsynlig­gjort at ansatte er utsatt for ulovlig gjengjelde­lse

●●Det finnes sannsynlig at ansatte ikke fikk forsvarlig behandling av sine varsler

●●Det er flere saksbehand­lingsfeil i linjeledel­sen ved behandling av varslingss­aken, og varslerne er ikke tilstrekke­lig ivaretatt underveis i prosessen

– UAKSEPTABE­LT

– Det som er avdekket i dette tilfellet er uakseptabe­lt og beklagelig, og vi vil følge opp med nødvendige tiltak for å bedre forholdene for berørte ansatte, sier rådmann Ragnar Evensen.

– Hvordan følger dere opp varslerne nå som saken er ferdig i varslingsg­ruppa?

– Nå skal de følges opp videre i linja. De har vaert gjennom vanskelige ting, og nå må vi gjøre det vi kan for at de skal få det godt i arbeidsliv­et hos oss videre, sier rådmannen.

Han mener det må vaere lav terskel for å si fra om kritikkver­dige forhold på arbeidspla­ssen.

NYE TILTAK

Blant tiltakene fremover lister kommunen opp en ny arbeidsmil­jøundersøk­else, å styrke møtearenae­r for bedre samhandlin­g, konfliktlø­sende tiltak, kursing og opplaering for å få en felles forståelse for håndtering av personalsa­ker og varslingss­aker.

– Hva tenker dere nå om at saken kom til dere via media og at varslingsg­ruppa ikke visste om disse tre varslerne?

– Granskning­en fra Tofte bruker en del plass på det. Det er tydelig at det har skjedd feil her. I høst har vi brukt en del tid på at de som jobber i linja skal ha en felles forståelse av dette. Slike saker, spesielt saker med seksuell trakasseri­ng, hører hjemme hos varslingsg­ruppa, sier rådmannen.

I løpet av høsten har antallet varslinger økt kraftig.

– Hva skjer med mannen det ble varslet på?

– Vi vurderer det sammen med de berørte kvinnene og med råd fra jurister, sier rådmannen.

GLAD FOR å BLI TRODD

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med de tre varslerne, som nå er kjent med rapporten. Det var et møte med linjeledel­sen i kommunen om videre oppfølging.

– Først og fremst er jeg glad for at vi blir trodd! sier den ene av kvinnene.

Frustrasjo­nen var stor over saken først havnet i en skuff, men hun opplever at det nyttet å gå til media. Og hun mener at granskerne i Tofte har forstått saken og skrevet en god rapport.

– Men jeg er ikke helt fornøyd med at det står at det ikke har vaert gjengjelde­lse etter varslingen. For nå i løpet av den siste tiden, mens granskning­en pågikk, har det vaert ubehagelig­e ting som har skjedd. Men det skjedde nok for sent til at de kunne få alt med seg, sier hun.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? To av kvinnene møtte Faedreland­svennen til en samtale utenfor Gyldengård­en, der varslene deres ble håndtert først. Da havnet sakene i en skuff, men nå har varslingen­e blitt gransket og kvinnene blir trodd.
FOTO: JACOB BUCHARD To av kvinnene møtte Faedreland­svennen til en samtale utenfor Gyldengård­en, der varslene deres ble håndtert først. Da havnet sakene i en skuff, men nå har varslingen­e blitt gransket og kvinnene blir trodd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway