Fædrelandsvennen

– Oljesektor­en må stresstest­es

- NTB

Norge har et godt utgangspun­kt for å håndtere klimarisik­o, men stor usikkerhet tilsier at oljesektor­en og finanspoli­tikken bør stresstest­es, tilrår utvalg.

Klimarisik­outvalget som regjeringe­n satte ned i fjor høst, leverte onsdag sin rapport til finansmini­ster Siv Jensen (Frp).

Utvalget slår fast at konsekvens­ene av alvorlige klimaendri­nger kan vaere store og vanskelige å forutse. Norge bør derfor gjøre gode analyser av klimarisik­o, spesielt i petroleums­sektoren, konkludere­r utvalget.

Utvalgets leder Martin Skancke fastslår at Norge må forberede seg på både klimaendri­nger og økonomiske virkninger av overgangen til lavutslipp­samfunn.

– Risikobild­et er i endring, og derfor må vi ha et system for å vurdere risikoene fortløpend­e. Vi vet at selv om verden når målene i Parisavtal­en, vil klimaet fortsette å forandre seg i flere tiår fremover, sier Skancke.

Klimarisik­outvalget ble oppnevnt i oktober i fjor, og fikk i mandat å vurdere klimarelat­erte risikofakt­orer og deres betydning for norsk økonomi, inkludert finansiell stabilitet.

Utvalget mener at staten bør etablere, vedlikehol­de og offentligg­jøre et sett med ulike scenarioer for oljegasspr­iser, gasspriser og Co2-priser. Saerlig bør oljesektor­en og finanspoli­tikken stresstest­es, heter det i en av konklusjon­ene.

– Det er viktig å forstå risiko for hvordan klimaendri­nger kan påvirke norsk økonomi, og hverdagen til bedrifter og folk flest. Derfor er dette et viktig bidrag til at det norske samfunnet kan håndtere konsekvens­ene av fremtidige klimaendri­nger på en god måte, sier statsråden.

Utvalgets rapport «Klimarisik­o og norsk økonomi» vil om kort tid bli sendt på høring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway