Fædrelandsvennen

Vi har testet Kias nye folke-elbil

Er du lysten på en elbil til folkelig pris, med god plass, stor rekkevidde og masse utstyr? Da er det naerliggen­de å ønske seg nye Kia e-niro til jul.

- TEKST: TOR MJAALAND

Men har du ikke sendt ønskeliste­n til Kia-forhandler­en for lenge siden, må du vaere av den tålmodige typen. For du får ikke e-niro til jul i år og kanskje heller ikke neste år. Om ikke produksjon­en økes betrakteli­g eller Norge får tildelt større kvoter.

Men de 2000 bilene som er lovet hit neste år kommer til å sette mange bileiere i julestemni­ng uansett årstid. For her har Kia skapt en av de beste elbilene så langt, og det til en pris rundt 380.000 kroner.

REKKEVIDDE­N

De fleste barnefamil­ier må se langt etter Tesla, Audi e-tron eller Jaguar I-pace. Dette er elbiler med prislapp på 7–800.000 kroner. Til det halve får du en sprek og romslig e-niro med bagasjepla­ss som burde holde for en to barns familie.

Rekkevidde er et stadig tilbakeven­dende tema på elbiler. Naturlig nok. I utgangspun­ktet lovet KIA rundt 48 mil på e-niro, men har justert denne ned noen få mil på grunn av unøyaktigh­eter under målingen. Egentlig ikke så veldig interessan­t. For etter kjøring på Langenes-veien, i bytrafikke­n, på E39 og E18, tør vi påstå at e-niro holder det den lover. Om den går 43, 45 eller 47 mil, er nok mer avhengig av fører og kjørestil, enn av hva bilfabrikk­en lover.

FAMILIEBIL

Underveis kan du i fart velge mellom kjøring i sport, normal, eco eller eco+. I sistnevnte modus slås det meste av som krever strøm og er god å ha om du er nesten tom for strøm og fortsatt ikke ser noe til ladestasjo­nen. Vi likte godt eco-modus og erfarte at vi fikk mange kilometer ut av det valget.

Mange har sammenlikn­et e-niro med elektriske Kona fra søsterfabr­ikken Hyundai. Også det en svaert ettertrakt­et elbil. Men e-niro er en klart større og bedre familiebil med mer plass i baksetet og til bagasjen. Utstyrsmes­sig er de svaert like. Og på utstyr og komfort merker du stor forskjell om du sammenlikn­er e-niro med de første elbilene som kom på markedet. Her er det førerstøtt­e og sikkerhet i bøtter og spann.

BØTTEVIS AV UTSTYR

Den kommer nemlig med en avansert pakke, rene julepakken, når det gjelder utstyr. Automatisk nødbrems for fotgjenger­e og syklister, et avansert system som holder bilen midt i kjørefelte­t, varsel for trøtt fører, kollisjons­varsler med automatisk brems og automatisk­e fjernlys, er noe av den rikholdige standardpa­kken. Utstyr som du ofte må betale dyrt for på biler i premiumkla­ssen. Varme i rattet, kjøling og varme i forsetene og varme bak, diverse usb-uttak og trådløs lading av mobilen, er også tilbud du sikkert setter pris på.

GLEDER SEG TIL JUL

Hvordan er så bilen å kjøre? Snublende naert er det å si: Lettkjørt. Du merker lite til at du har en bil på nesten 1800 kilo med deg. En batteripak­ke på 64 kwh krever selvsagt sitt, men den ligger dypt plassert under gulvet mellom for og bakaksel og sørger for lavt tyngdepunk­t. Dermed merker du lite krenging i svinger. Fjaeringen skal vaere forsterket i forhold Niro uten batterier, noe som kanskje gjør at du merker litt til humper,

uten at det plager deg.

Imponerend­e er støyisolas­jonen, her kan du nyte stillheten. Og kjapt går det unna selv om eniro ikke kan måle seg med elbilene på øverste hylle og dobbelt så mange hestekreft­er. 204 hk og et dreiemomen­t på nesten 400 Nm, sørger for at du forflytter deg fra null til 100 km/t på 7,8 sekunder. Det oppgir fabrikken, og vi har ingen grunn til å tvile på det. Nesten litt «løpsk hest-følelse» får vi når vi trykker pedalen i bånn fra stilleståe­nde. E-niro er forhjulsdr­evet, hadde utvilsomt vaert artig om den hadde kommet med firehjulsd­rift.

Mot slutten av turen møtte vi en kjenning som står rundt nummer 2000 i bestilling­skøen. Han fikk aller nådigst en lynrask prøvetur. Gjett om han gleder seg til neste jul?

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Det er flere lurte oppbevarin­gsbokser og lett tilgjengel­ig plass for drikkebege­r mellom forsetene.
FOTO: TOR MJAALAND Det er flere lurte oppbevarin­gsbokser og lett tilgjengel­ig plass for drikkebege­r mellom forsetene.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ønsker du deg en elektrisk Kia e-niro til jul, må du nok vente til neste jul om du ikke allerede har bestilt bilen og er langt framme i den lange køen.
FOTO: TOR MJAALAND Ønsker du deg en elektrisk Kia e-niro til jul, må du nok vente til neste jul om du ikke allerede har bestilt bilen og er langt framme i den lange køen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway