Fædrelandsvennen

God dag, mann Isaksen

-

I et innlegg i Faedreland­svennen skriver naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen at jeg bommer i min kritikk av regjeringe­n som ville la Color Line flagge ut 700 arbeidspla­sser.

●●Dette begrunner han med at den maritime naeringen er i vekst, sysselsett­er mange og at regjeringe­n er svaert opptatt av at den skal lykkes. Det er fint. Jeg tror ikke de 700 sjøfolkene og deres familier, som i nesten hele 2018 har lurt på om de kan beholde jobbene, har opplevd det slik.

Naeringsmi­nisteren svarer heller ikke på ett eneste av mine poenger om at selskaper som Color Line har store fordeler av å vaere norske selskaper, og dermed også er forpliktet til å gi ansatte trygge vilkår og gode lønnsbetin­gelser. Color Line ville jo nettopp slippe det – og regjeringe­n støttet dem. Etter sterk motstand i Stortinget måtte Regjeringe­n bøye av i budsjettfo­rhandlinge­ne, slik at de 700 fikk beholde jobben.

Det var et nederlag, og jeg kan derfor forstå at det nå blir viktig for Røe Isaksen å fortelle at de heier på maritim sektor. Men det er ikke så interessan­t hvem som heier høyest. Poenget mitt var at den langsiktig­e utviklinge­n i maritim sektor er dårlig tjent med utflagging og dermed også utvanning av den norske arbeidsliv­smodellen. Det er flere grunner til det.

For det første: Hvis vi skal rekruttere arbeidskra­ft til maritim sektor i framtida, er denne typen usikkerhet ikke det vi trenger. For det andre: oppsigelse­r av 700 norske sjøfolk i Color Line ville åpnet for en utvikling der høyere margin på kort sikt ville svekket produktivi­tet på lengre sikt. For det tredje, den norske arbeidsliv­smodellen handler om at bred oppslutnin­g om internasjo­nal handel og åpenhet sikres gjennom at gevinsten deles på flere, og at gode vilkår for naeringsli­vet må henge sammen med gode vilkår for arbeidstak­ere. Det er ikke det samme som utflagging.

Naeringsmi­nisteren er fornøyd med at ledigheten som fulgte av oljeprisfa­llet i 2015 og 2016 nå er lavere. Det er jo bra, og oljeprisen er også høyere nå. Men det er ikke så lett å få tak på hva det har med saken å gjøre. SIGRUN AASLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway