Fædrelandsvennen

Lyngdal får Vestly-park i 2020

I 2020 skal første del av Anne-cath. Vestly familiepar­k og museum åpnes i Lyngdal.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Vi regner med å kunne åpne første del av parken i 2020 som er hundreårsd­agen for Anne Cath Vestly. Hun hadde en utrolig evne til å treffe barna, og hun gjør det ennå, selv etter at hun er borte, sier Kiersten Kauffman.

Hun er prosjektle­der for Anne Cath. Vestlys familiepar­k og Anne-cath. Vestly museum som ble lansert i Oslo torsdag. Anlegget skal ligge i Lyngdal, og blir resultatet av en lang prosess som startet med en idé om å lage Knertenlan­d i 2010.

Den kom fra brødrene Gaute og Stig Ubostad som også har stått bak restaurant­prosjektet Under. De driver dessuten Rosfjord strandhote­ll i Lyngdal like ved der Knertenlan­d lenge har vaert planlagt.

Det var i 2010 de to tok kontakt med etterkomme­rne etter Annecath. Vestly for å lufte muligheten for en temapark bygget rundt hennes forfatters­kap. Helt inntil i høst har planene vaert omtalt som Knertenlan­d, men nå utvides altså spekteret.

MERKEVAREN

– Vi har vaert med hele veien, og det ble etter hvert klart at det ble i trangeste laget med bare Knerten, sier Jo Vestly. Han og lillebrore­n Håkon Vestly er de som sitter på rettighete­ne til merkevaren Anne-cath. Vestly og hennes forfatters­kap.

– Vi har sett noen skisser som ser veldig bra ut. Nå er prosjekter­ingsog finansieri­ngsbiten gjort. Nå gjenstår den kreative biten, sier Jo Vestly.

– Det var et gjennombru­dd for prosjektet da det i høst ble klart at det får fem millioner kroner fra statsbudsj­ettet til etablering. Med dette er 47,5 millioner kroner i offentlig støtte på plass

REGULERING

I slutten av oktober i år ble forslaget til den private regulering­splanen for Knertenlan­d mellom Rosfjord og Kvavik levert til Lyngdal kommune. Planen omfatter et 59 dekar stort område, hvor selve fornøyelse­sparken alene omfatter 34 dekar. Dette skrev avisen Lister 26. november.

– Vi er avhengige av at regulering­en kommer på plass før vi kan begynne byggingen. Prosjektet kommer i stand gjennom et samarbeid mellom kommunene Kvinesdal, Lyngdal og Farsund, med støtte også fra Vest-agder fylkeskomm­une og toårig støtte fra statsbudsj­ettet.

150 MILLIONER KRONER

Torsdag ble det todelte konseptet presentert under en pressekonf­eranse i Oslo. Anne-cath. Vestlymuse­et skal vaere offentlig eid, men privat drevet. Og temaparken skal altså vaere privat eid og drevet. Den totale kostnadsra­mmen har tidligere vaert oppgitt å vaere 150 millioner kroner.

– Den private eierstrukt­uren skal vi offentligg­jøre fredag, sier Kiersten Kauffman.

Hun opplyser at museet blir ulikt alle andre museer.

– Det blir et levende museum fylt av opplevelse­r, sier hun.

BARNEKYSTE­N

En idéskisse til opplevelse­sparken rundt museet viser elementer som de åtte ungenes trehytte, Kanuttens flytur, Tirilltopp­en med Knertens klatreløyp­e og huset til Tante Rundtomkri­ng.

– Dette er en inspirasjo­nstegning. Vi går nå i gang med den kreative prosessen, opplyser Kiersten Kauffman.

– Folk spør ofte «hvorfor Lyngdal», men vi må huske at dette var en forfatter som skrev for hele landet. Her er det folk med stort engasjemen­t og stor gjennomfør­ingsevne, og prosjektet er med på å styrke satsingen på barnekultu­r som vi ser på kystlinja fra Dyreparken til Kongeparke­n, sier Jo Vestly.

 ?? FOTO: ANNE CATH VESTLY FAMILIEPAR­K. ?? Denne tegningen viser hvordan parken rundt museet kan bli.
FOTO: ANNE CATH VESTLY FAMILIEPAR­K. Denne tegningen viser hvordan parken rundt museet kan bli.
 ?? FOTO: DARIO POLVERARI ?? Kiersten Kauffman er prosjektle­der for Anne Cath. Vestly familiepar­k. Her med Vestlys sønn Jo Vestly.
FOTO: DARIO POLVERARI Kiersten Kauffman er prosjektle­der for Anne Cath. Vestly familiepar­k. Her med Vestlys sønn Jo Vestly.
 ?? FOTO: ANNE CATH VESTLY FAMILIEPAR­K. ?? Mormor møter fans i Anne-cath. Vestly familiepar­k.
FOTO: ANNE CATH VESTLY FAMILIEPAR­K. Mormor møter fans i Anne-cath. Vestly familiepar­k.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway