Fædrelandsvennen

Ventetid, visdom og hvile

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or, NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

«Nå set vi oss å hvile og puste på ei stund», heter det i Julekvelds­visa. Kanskje hører du for deg både stemmen og gitarklimp­ringen til Prøysen? Kanskje tenker du at sannelig lå det mye visdom i å ta en hvilepause etter julestria?

Men aller mest kan vi glede oss over at det lå så mye visdom i hvor de valgte å sette fokus. De så jo på stjerna som viste vei til selve kjernen i høytiden! Til barnet i krybben – barnet med de mange navnene, barnet som var selve Visdommen. Skulle ikke vi gjøre det samme?

I jødiske skrifter er Guds visdom beskrevet som en oppfordrin­g om å ta på seg visdommens åk og slik få oppleve hvile for sjelen. Ukloke mennesker er derimot vise i egne øyne. De er stadig på jakt etter oppmerksom­het og tilfredsst­illelse, og finner ikke den virkelige hvilen.

Kanskje hører du nå for deg Jesu varme innbydelse i Matteus 11, 28-30, om å komme til Ham, ta på hans åk og slik finne hvile? Indirekte sier han da også «Jeg er den sanne visdommen»!

Ser vi sammenheng­en? Jesu åk er visdommens åk. Bare ved å gå i åk med Ham finner vi den ultimate hvilen. Bare der kan vi legge av den ultimate byrden. Her får vi virkelig hvile – også fra det tunge strevet etter å vaere perfekt. Her stilles den dype lengselen etter å høre til, få tilgivelse og fred. Alt dette kom Jesusbarne­t for å gi oss.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway