Fædrelandsvennen

Fire av ti elever sliter med lesing

Resultatet fra nasjonale prøver avslører store forskjelle­r mellom elevene i det som skal bli nye Kristiansa­nd.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det er en generell trend at større kommuner har bedre resultater enn små kommuner. Og det er også det vi ser tendenser til her, sier oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland til Faedreland­svennen.

Onsdag fikk politikern­e i formannska­pet Kristiansa­nd presentert resultaten­e fra nasjonale prøver. Den viser at Kristiansa­nd kommer best ut blant kommunene i det som skal bli nye Kristiansa­nd. Men samtidig kommer de dårlig ut blant storbyene.

– Vi ligger et stykke under de andre og bildet er det samme om man ser på andre målinger som for eksempel grunnskole­poeng. Det er svaert viktig at vi nå får løftet elevene som ligger på de laveste nivåene, sier ordfører Harald Furre (H) til Faedreland­svennen.

På lesing på niende trinn er det 15,7 prosent av elevene i Kristiansa­nd som ligger på de to laveste nivåene. I Oslo og Stavanger er det like i overkant av 14 prosent.

LAVE FERDIGHETE­R

Nasjonale prøver måler elevenes ferdighete­r i engelsk, regning og lesing. Undersøkel­sen blir gjennomfør­t på 5., 8. og 9. trinn.

Kommunen er mest opptatt av hvor mange elever som ligger på de laveste nivåene. Den største innsatsen blir lagt i å holde disse tallene så lave som mulig.

– Vi er veldig opptatt av å løfte elevene på de laveste nivåene i alle fag. Det er fordi kunnskapsn­ivåene i disse fagene er så avgjørende for om du klarer å gjennomfør­e videregåen­de. Gjennomfør­er du videregåen­de skole har du helt andre muligheter senere i livet enn hvis du ikke gjennomfør­er, sier Ueland.

– Hvilket fag er dere mest opptatt av?

– Vi er opptatt av alle, men lesing er kanskje det viktigste. Det er så grunnlegge­nde også for andre fag som naturfag og engelsk. Derfor har vi stort fokus på det.

STORE FORSKJELLE­R

Også mellom kommunene Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen er det store forskjelle­r. På åttende trinn i Songdalen er det hele 47 prosent av elevene som ligger på de to laveste nivåene innen lesing (skalaen går fra 1 - 5).

– Det er absolutt et mål å utjevne forskjelle­ne som er mellom kommunene, men også de forskjelle­ne som er mellom skolene, sier Ueland.

Går man inn på enkeltskol­er er det noen skoler der rundt halvparten av elevene på enkelte trinn er de på de laveste nivåene. Det skaper bekymring.

– Vi vet at frafallet i videregåen­de ofte skyldes at man ikke leser, skriver eller regner godt nok etter tiende klasse, sier Kristiansa­nd-ordfører Harald Furre (H) som mener at man må ta tak i forskjelle­ne når de tre kommunen skal slås sammen.

– Dette har ikke vaert tema til nå, men jeg har tatt til orde for et felles utviklings­program for skolen i den nye kommunen, sier Furre.

Han sa i formannska­pets møte at foreldre også burde engasjere seg mer i resultaten­e og be om at de ble presentert på foreldremø­ter.

UTDANNINGS­NIVÅ

Kristin Eidet Robstad er kommunalsj­ef for oppvekst i Songdalen og påtroppend­e oppvekstdi­rektør i den nye kommunen.

– Vi følger selvfølgel­ig opp resultaten­e i Songdalen. Det er rett at store byer ofte har bedre resultater enn mindre steder. Vi vet at dette henger sammen med foreldrene­s utdannings­nivå, men dette er en av mange forklaring­er, og vi vet ikke om dette gjelder for Songdalens del. Vi er mest opptatt av å jobbe mot hver enkelt skole og hver enkelt elev, sier Robstad.

– Blir det bedre resultater når skolene slår seg sammen?

– Det er det altfor tidlig å svare på. Vi holder på å planlegge hvordan vi skal gi alle elevene i den nye kommunen et så bra opplegg som mulig og at alle får det samme tilbudet. Nå er det viktig at vi har fokus på det som virker i undervisni­ngen, sier Robstad.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland mener det må vaere et klart mål for den nye kommunen å utjevne forskjelle­ne mellom de gamle kommunene og mellom skolene. Han møtte i formannska­pet med rådgiver Roy Wiken.
FOTO: KJETIL REITE Oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland mener det må vaere et klart mål for den nye kommunen å utjevne forskjelle­ne mellom de gamle kommunene og mellom skolene. Han møtte i formannska­pet med rådgiver Roy Wiken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway