Fædrelandsvennen

Takker kongen for julemarked

Varaordfør­er Berit Kittelsen takker kongen for at det ble julemarked i Vennesla.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

Det var du som fikk ideen om å skape et julemarked i Vennesla. Hvordan skjedde det?

– Det må vi takke kongen for. Vi i formannska­pet skulle egentlig på tur til Østerrike og se på bebygde broer i fjor vår, men måtte kansellere den på grunn av kongebesøk­et. Så da drodlet vi litt, og jeg sa at jeg ville vi skulle dra og se på julemarked­er. Vi dro til Dresden i Tyskland. De har verdens eldste julemarked, som har holdt på i 583 år, og en aktiv museumsjer­nbane hvor vi kunne hente inspirasjo­n til Setesdalsb­anen. Da vi kom hjem igjen var alle politikern­e veldig tent på julemarked-ideen.

Etter Dresden-turen valgte dere å bruke to millioner kommunale kroner på Julegada. Hvordan er det å se gågata fylt av konserttel­t og 85 salgsboder?

– Nå begynner jeg å huske hvordan det var å glede seg til jul som barn. Den voldsomme spenningen. Jeg blir nesten elektrisk, og har ikke vaert så spent siden jeg var liten jente. Dessuten er disse pengene stort sett investerin­ger i boder og lys som vi vil ha i mange, mange år. Det er også veldig godt å ha med Frivilligh­etssentral­ens boder. De har allerede vaert der i flere år, og uten det utgangspun­ktet er det ikke sikkert vi hadde turt å tenke så stort som vi gjør nå.

Hva kan Julegada bety for Vennesla?

– Identitet. Stolthet. Så håper vi selvfølgel­ig at naeringsli­vet skal merke at juleomsetn­inga øker. Men det aller viktigste er at alle innbyggern­e opplever at dette gjør vi for oss selv. Vi som bor her skal ha det kjempegøy. Alle som kommer utenfra er bare en bonus.

Lokalavise­n Vennesla Tidende har hatt flere kritiske oppslag rundt skjenking og salg av alkohol i Julegada. Hva tenker du om det?

– Jeg ser jo hvorfor det blir problemati­sert. Men nå er reglene såpass strenge at jeg har all grunn til å tro på at de som får denne bevillinge­n gjør det på en veldig grei måte. Det er begrenset til to steder, og jeg håper virkelig ikke at det fører til noen problemer.

Du har vaert folkevalgt i 32 år, og sittet 24 år i kommunesty­ret i Vennesla for Arbeiderpa­rtiet. Hvordan har det vaert?

– Det å få lov til å vaere med på å forme lokalsamfu­nnet jeg selv er en del av har vaert et privilegiu­m.

Ap har styrt Vennesla sammen med KRF i 12 år. Dere har innført eiendomssk­att, bygget et prisbelønt kulturhus og ny svømmehall. Hva er du mest fornøyd med?

– Kulturhuse­t er spesielt, det har jo vekket internasjo­nal oppmerksom­het. Men det man kanskje glemmer, som drukner litt i disse to flotte byggene, er at vi har satset mye på driften av kommunen. Det er umettelige behov, men eiendomssk­atten har gjort at vi har kunnet satse mer enn ellers på skole, helse og omsorg.

I mange år styrte du bygda sammen med Torhild Bransdal (KRF), som ble valgt inn på Stortinget i fjor høst. Skulle du gjerne fulgt etter og blitt stortingsr­epresentan­t selv?

– Nei, egentlig ikke. Jeg stilte ei gang, men tapte nominasjon­en. Sånn var det. Jeg er ikke bitter. I etterkant tror jeg det var ei lykke at jeg tapte. Det å kunne kombinere politikken med et sivilt yrke har vaert veldig viktig for meg.

Så laererjobb­en betyr mye?

– Ja. Vennesla videregåen­de skole er en fantastisk flott arbeidspla­ss. Der har jeg mange gode kolleger. I løpet av alle disse årene har jeg truffet ungdom hver dag. Det er de som holder meg skjerpet. Jeg satt faktisk i Fylkesting­et da det ble vedtatt å bygge skolen, og ble politisk representa­nt i skoleutval­get. Så har jeg vaert ansatt der siden 1986.

KRF tok nylig et mye omtalt retningsva­lg. Ble du skuffet over at de valgte å forhandle med dagens regjering?

– Ja, selvfølgel­ig ble jeg skuffet. Kanskje ikke over resultatet på nasjonalt plan. Men jeg var nok litt skuffet over at flere Krf-ere i Vennesla gikk så høyt på banen og pekte på Høyre og Frp etter det flotte samarbeide­t vi har hatt her i bygda.

Vennesla har hatt et rykte som «bedehusbyg­da». Har det preget politikken?

– I den politiske hverdagen har ikke det religiøse preget i stor grad. Men for eksempel når vi diskuterer private skoler kommer det opp, og også i forbindels­e med alkoholpol­itikk. Men jeg er også ganske restriktiv når det kommer til alkohol. Det er det mange i arbeiderbe­vegelsen som har et strengt forhold til.

Du har aldri vaert redd for å si din mening om Kristiansa­nd. Nå diskuterer de Kunstsilo så det ljomer der nede. Har du meninger om den?

– Ja. Men det er helt privat. Som politiker skal man vaere svaert forsiktig med å si noe om kontrovers­ielle saker i andre kommuner. I denne saken er avgjørelse­n tatt. Det får vi forholde oss til.

Hva med havneflytt­ing til Kongsgård/ Vige?

– Det har vi Vennesla-politikere uttalt oss om. Vi forutsette­r at det bygges jernbanesp­or helt ned til havna i så fall. Jeg ser behovet for å gjøre noe med området hvor havna ligger i dag. Det er jo ei perle midt i byen, så det ville vaert bra å få bort konteinern­e derfra.

Dere valgte å stå utenfor en ny storkommun­e. Føler du deg fortsatt trygg på den beslutning­en?

– Ja. Med 15.000 innbyggere er Vennesla såpass stor at vi har kraften og styrken til å klare oss på egenhånd. Dessuten er ingen kommuner øde øyer. Vi er avhengige av å snakke med andre, så jeg håper vi fortsatt vil ha et samarbeid i regionen. Vennesla er ei stor bygd, og nå har vi muligheten til å ta føringen i et samarbeid med andre kommuner enn stor-kristiansa­nd.

Nå venter en tilvaerels­e uten politikk. Hvorfor slutter du?

– Det er ei tid for alt. Nå har jeg nesten hele mitt voksne liv vaert folkevalgt. Da er det på tide at nye krefter tar over.

Hva skal du bruke fritida på etter valget til høsten?

– Det første halve året skal jeg leve en helt meningsløs tilvaerels­e. Da skal jeg bare slippe å mene noe om alt hele tiden. Men selv om jeg går ut av den daglige politikken, så kommer jeg til å følge med. Jeg er et politisk dyr av vesen. Selv om jeg ikke skal tilbringe mye tid på Herredshus­et, kommer jeg til å engasjere meg på andre fronter. Når jeg etter hvert blir pensjonist kan jeg tenke meg å jobbe litt for Frivilligs­entralen.

Det første halve året skal jeg leve en helt meningsløs tilvaerels­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Vennesla har aldri vaert pyntet så fint til jul, mener varaordfør­er Berit Kittelsen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Vennesla har aldri vaert pyntet så fint til jul, mener varaordfør­er Berit Kittelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway