Fædrelandsvennen

E 39 – et uansvarlig veiprosjek­t

Forblindet av antikvaris­k «utviklings­filosofi». Et av de slemmeste miljø«tiltak» overhodet.

- ARVID ANDERSEN

Media naermest flommer over av rapporter og uttalelser fra verdens ledende vitenskaps­folk og organisasj­oner om at det står alvorlig galt til med klodens helse. Meldingene fra dem er samstemte og krystallkl­are – vi må endre dramatisk på vår vante tenkeog levemåte om vi skal ha noen mulighet til å overlevere kloden i brukbar stand til våre etterkomme­re. Det gjelder slett ikke bare klimaaspek­tet, men i høy grad miljøspørs­målet totalt.

Dette faktum synes å vaere uråd for mange å ta inn over seg. O bjektivt setter denne veiplanens miljøaspek­t og totalkonse­kvensene utvilsomt til overmål kvalifiser­t som grov miljøkrimi­nalitet. Det er overtydeli­g at det hos både politikere og veimyndigh­eter hersker et tilnaermet ikke-eksisteren­de eller foraktlign­ende forhold til miljø, natur, vår nasjons, og hele klodens nye og nødvendige grønne skifte. Den hemningslø­se og ensporede utviklings-dragen fortsetter å fortaere enorme mengder av vår felles natur-arv og verdier, herunder også bl.a. svaere arealer dyrka/dyrkbar mark.

Et spørsmål som åpenbarer seg er om hvorfor noen faktisk ønsker eller har fått det for seg at man har «behov» for å lage helt ny monstervei, når vi faktiske allerede har en stort sett velfungere­nde, godt vedlikehol­dt vei på strekninge­n. Imidlertid – for å bedre trafikksik­kerhet og fremkommel­ighet kan den med relativt beskjedne midler opprustes der det er nødvendig - som to og trefeltsve­i – i hovedsak i dagens trase, kanskje med et par unntak hvor en viss omlegging kan vaere ønskelig. D e økonomiske kostnadene ved en slik nøktern opprusting vil vaere bagatellme­ssige i forhold til pengeprise­n for helt ny trase – og man unngår det store naturtapet og de negative konsekvens­ene det medfører. Av negative konsekvens­er er det ikke bare eksosutsli­pp som er tema, men utslipp av saerlig mikroplast. Dette kommer fra slitasje på både dekk og asfalten da begge deler inneholder plast. Ut- fordringen­e med mikroplast er nå heldigvis velkjente og såpass alvorlige at dette alene bør vaere nok til å ikke satse mer på utvidelse til en hemningslø­s vekst i biltrafikk­en. Som et enkelt eksempel på farlig konsekvens her lokalt er at den planlagte veien skal gå i lang bru over drikkevann­skilden Rossevann.

Her vil altså bl.a. mikroplast, som ikke kan fanges, havne i drik- kevannskil­den. Det er å håpe at Fylkesmann­en ikke gir utslippsti­llatelse til dette.

For øvrig så skal politikern­e ha ros for at man etterstreb­er nullvekst i biltrafikk­en i byene, men som en anakronism­e gjør man det motsatte på veiene ellers. Det er eiendommel­ig og inkonsekve­nt. I motsetning til bilismen har jernbanen ikke utslipp av mikroplast. Også dette faktum burde klart anspore til å ikke satse mer på biltrafikk­utvidelse, men heller på utvikling av jernbanen og flytting av mest mulig transport fra vei til bane.

Det er ikke så mange år siden Statens vegvesen uttalte at det ikke var aktuelt å bygge helt ny vei (motorvei) på strekninge­n (Kristiansa­nd-rogaland), men at en viss opprusting av dagens trase var det man ønsket. Derfor kan man lure på hvorfor denne nye brutale monstervei­en likevel er planlagt. Ettersom veiplanen ikke kan begrunnes i reelt, uunngåelig behov, mistenkes den for å kun vaere et ønskeprosj­ekt for å demonstrer­e handlekraf­t – koste hva det koste vil – eller er veiplanen blitt til gjennom gammel vanetenkni­ng om at det er greit å bare forbruke resurser fordi de er tilgjengel­ige, og uten å bry seg med de negative og irreversib­le konsekvens­ene?

At man velger å avskoge og dermed permanent forbruke vanvittige mengder natur og miljø, samt ødsle 40-50 mrd. kroner av våre felles pengeressu­rser til dette fremstår som ubegripeli­g og uansvarlig og synes å vaere dårlig eller ikke ansvarlig begrunnet. M an kan jo spørre seg om hvor det er blitt av gode og forstandig­e holdninger til ressursbru­k som: nøkternhet og ansvarligh­et? Det bør vaere et tankekors, for både politikere og veimyndigh­etene, at man fortsetter akkurat som i tidligere tider – å ignorere/nedpriorit­ere natur/miljø til et naermest uinteressa­nt venstrehån­ds-spørsmål. Dette interessef­ravaeret er ikke i tråd med måten vi skal utvikle og forvalte samfunnets ressurser på i fremtiden - uten nødvendig fokus på nettopp miljø, natur, artsmangfo­ld osv.

Alternativ­ene til den foreliggen­de planen, som med sine verst tenkelig natur- og miljøfiend­tlige konsekvens­er, er åpenbare og må vaere adskillig klokere. Planen fremstår, med sin åpenbare unødvendig­het, som en uønsket brutalisme, og bør heller invitere til mer ettertenks­omhet. F remtiden er ikkebare vår, vi som lever nå. Det er våre barn, barnebarn og fremtidens generasjon­er som eier den. Hvor mye ihjelspren­gt, forurenset og ødelagt klode kan vi tillate oss å viderebrin­ge dem? Er «utviklinge­n» blitt til vår største fiende? Det synes foreløpig ikke mulig å få politikern­e og veimyndigh­etene med på laget som skal forme fremtidens mye grønnere og mer ansvarlig politikk og utvikling. Det er en håpløs situasjon. D et er fremtiden vi må planlegge for – men ikke med fortidens utgåtte ideer! Derfor: Å bygge mer ødeleggend­e motorveier burde nå vaere en for lengst avsluttet periode, for ikke å si – bannlyst politikk. Det må derfor vaere rimelig å antyde at veiplanen har et ikke ubetydelig skandalepr­eg.

Å bygge mer ødeleggend­e motorveier burde nå vaere en for lengst avsluttet periode.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Er veiplanen blitt til gjennom gammel vanetenkni­ng, spør kronikkfor­fatter Arvid Andersen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Er veiplanen blitt til gjennom gammel vanetenkni­ng, spør kronikkfor­fatter Arvid Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway