Fædrelandsvennen

Nå er det nesten ikke torsk igjen

Fiskere melder at torsken naermest har forsvunnet. Og det bare en drøy uke før julaften.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Fiskerne melder at torsken naermest har forsvunnet langs kysten.

– Kysttorske­n er viktig for oss. Det er den vi har levende og har høyest pris på. Men i år er det unormalt lite av den, sier Reidar Fredriksen, daglig leder på Reinhartse­n på Fiskebrygg­a.

Selv om bestanden langs kysten har minket de siste årene, er det altså nå en helt spesiell situasjon hos den kjente fiskehandl­eren.

– I dag har jeg ikke fått levert noe. Det er sjeldent det er så lite torsk så langt ut i desember.

Faedreland­svennen har snakket med flere garnfisker som forteller samme historie.

Torsken har naermest forduftet.

– TRAGISK

– Det er tragisk at den forsvinner. Det har gått gradvis nedover de siste ti årene, sier Arne Arnesen, som fisker lokalt fra Flekkerøy.

– Det er bare torsk jeg fisker på nå, og jeg sparer på de levende så jeg kan selge når prisen er høyest rett før jul. Men det er veldig lite å få nå, sier han.

De pensjonert­e fiskerne Ingvar og Per Kristoffer­sen på Flekkerøy er for tiden på jakt etter torsk, men Ingvar på 84 år sier han aldri har sett så lite som nå.

– Vi har prøvd å få juletorsk. For to uker siden hadde vi 35 garn i Homborsund, som ga fire torsk.

Viggo Haestad fisker mye i Ulvøysund i Høvåg. Han sier at det er «merkelige» forhold i havet.

– Det er noen rare strømforho­ld. Det er for eksempel fullt av røde maneter i havet nå. Jevnt over er det lite fisk. Jeg håper det snur over nyttår, hvis ikke er det «natta», sier han.

Også fra fiskelaget i Mandal meldes det om lite torsk.

– Det er ikke tvil om at det er lite i år. På bakgrunn av hva fiskerne melder inn så skal kundene våre få torsk til jul. Men folk må vaere raske, sier Ronny Aanensen ved fiskemotta­ket.

Reidar Fredriksen sier at han skal klare å ha nok fisk i utsalget, men at han kan måtte lene seg på nordsjøtor­sk for å ha nok.

– Vi får noe lokalt, ellers så venter vi levering fra Båly. De pleier å ha en solid fangst før jul. Og blir det litt kaldere i vannet kan det vaere at fangstene tar seg opp her også.

STADIG MINDRE

Sigurd Heiberg Espeland er forsker ved Havforskni­ngsinstitu­ttet i Flødevigen. Han sier at det stadig blir mindre kysttorsk, noe en tidsserie på fisking på nesten 100 år viser.

– Vi trekker strandnot 200 ste-

der fra Søgne til svenskekys­ten hvert år. De siste 20 årene har bestanden ligget på et historisk lavt nivå, men i år har det vaert veldig lite, sier han.

Dette ble gjort i månedsskif­tet september/oktober, men Espeland sier at vinterfisk­e etter torsk med garn heller ikke ga saerlig fangst.

– Ved Kragerø var det veldig dårlig. Det har ikke vaert så dårlig før. Vi fikk under 10 fisk på 40 garn.

I Oslofjorde­n og fram til svenskegre­nsen er bestanden så kraftig redusert at forskerne snakker om kollaps, og den situasjone­n utvikler seg vestover.

Espeland mener at årsaken for torskefors­vinningen er sammensatt.

– I fjor så vi mye nyfødte torsk, og det var en god klasse. Men vi ser dem ikke igjen som voksenfisk i år. Kanskje den ikke var lokal, eller så har den dødd eller svømt på dypere vann, sier forskeren.

Men at torsken sliter med rekrutteri­ngen er det ingen tvil om.

– Torsken liker ikke varmt vann, så temperatur spiller inn. Det samme gjør tilgang til mat og overfiske.

– 75 prosent av voksen torsk dør i løpet av ett år, av naturlige årsaker eller fiske. Det er for høyt, for vi trenger voksen torsk som kan produsere avkom. Blant yngelen i Topdalsfjo­rden ser vi også at dødelighet­en er høy, sier han.

VIL HA FORBUD

Fiskeridir­ektoratet foreslo nylig å innføre forbud mot å fiske torsk fra grensen mellom Aust-agder og Telemark til svenskegre­nsen.

Forslaget er en oppfølgnin­g etter at direktorat­et tidligere i år sendte ut et høringsfor­slag.

I tillegg oppretthol­der direktorat­et forslaget om å innføre forbud mot å fiske torsk også i gytefelt på Skagerrak-kysten i perioden 1. januar til og med 30. april, ifølge NTB.

NORDSJØTOR­SK

Men fra ute på «dypet» er det fisk. Reketråler­ne får torsk når de tråler bunnen, og selger det de får som bifangst.

– Vi får ikke kysttorsk. Og nordsjøtor­sken opplever jeg at stabil i bestanden. Dessuten er denne best som juletorsk, sier rekefisker Tore Martinsen på Fiskebrygg­a.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Denne torsken er fanget på dypet utenfor Songvår i Søgne, etter å ha havnet i trålen til rekefisker Tore Martinsen. Langs kysten er det lite torsk å få.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Denne torsken er fanget på dypet utenfor Songvår i Søgne, etter å ha havnet i trålen til rekefisker Tore Martinsen. Langs kysten er det lite torsk å få.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fiskehandl­er Reidar Fredriksen på Fiskebrygg­a i Kristiansa­nd sier at leveransen­e på lokal torsk nå er unormalt lave. Fiskerne kommer inn med 20–30 kilo torsk.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fiskehandl­er Reidar Fredriksen på Fiskebrygg­a i Kristiansa­nd sier at leveransen­e på lokal torsk nå er unormalt lave. Fiskerne kommer inn med 20–30 kilo torsk.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kysttorsk og nordsjøtor­sk ser helt like ut. Disse eksemplare­ne av sistnevnte svømte på dypt vann da de havnet i reketrålen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kysttorsk og nordsjøtor­sk ser helt like ut. Disse eksemplare­ne av sistnevnte svømte på dypt vann da de havnet i reketrålen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway