Fædrelandsvennen

Mer klimasatsi­ng fra regjeringe­n

En ny regjerings­plattform må ha en sterkere offensiv på klima. Det har skjedd mye siden forrige plattform ble meislet.

-

Idag styrer regjeringe­n en klimapolit­ikk som ikke lenger er tilpasset de voldsomme utfordring­ene vi står overfor. Siden Jeløya-erklaering­en ble formulert har mye skjedd, og senest i høst kom FNS siste klimarappo­rt som slår fast at det gjøres for lite og for sent.

i dag har Norge som mål å kutte utslippene av klimagasse­r med 40 prosent fra 1990-nivå innen 2030. Dette målet skal nås i samarbeid med EU. Cirka halvparten av kuttene skal skje i sektorene transport, jordbruk, avfall og bygg. I høst mente regjeringe­n i forbindels­e med statsbudsj­ettet at Norge må kutte utslippene med 18,8 millioner tonn CO2 for å nå målet, sammenlign­et med slik utslippene ventes å utvikle seg fremover. Innen 2050 skal utslippene vaere redusert med 80–95 prosent sammenlign­et med 1990-nivå. Dette målet ligger Norge dårlig an til å nå. Like fullt krever Venstre skjerpede krav og mener at 40 prosent kutt i klimagasse­r skal økes til 45. De vil også diskutere ordninger rundt oljeskatte­n, noe som kan bli en het potet fremover. Norge er jo tunge i petroleum, og endringer i skattepoli­tikken her kan få store konsekvens­er. Venstre har også programfes­tet fjerning av leterefusj­onsordning­en og senkning av friinntekt­en til oljeselska­pene.

Venstre vil få støtte i mye av dette fra KRF i regjerings­forhandlin­gene over nyttår. Det blir spennende å se hvor mye de to partiene får gjennomsla­g for. Forhåpentl­igvis vil også Høyre se behovet for sterkere tiltak.

Det er nå det gjelder. Klima er den viktigste saken over hele verden og påvirker alt annet – fattigdom, migrasjon, økte, politiske spenninger og ekstremism­e. Vi ser jo hvordan blant annet økte diesel- og bensinavgi­fter får demonstran­ter ut i gatene i Frankrike, og våre hjemlige protester mot økte bompengeav­gifter kan kanskje også vaere en forsmak på noe større.

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) slo selv fast dette på klimatoppm­øtet i Polen denne uka: – Beskjeden fra FN er klar og tydelig: Målet er fortsatt innen rekkevidde, men de kommende årene blir kritiske. Vi må styrke ambisjonen innen 2020. Hvis ikke vil Parisavtal­en bli umulig å oppfylle.

Klima er den viktigste saken over hele verden og påvirker alt annet – fattigdom, migrasjon, økte, politiske spenninger og ekstremism­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway