Fædrelandsvennen

Krever jernbane til ny havn fra første dag

Kravet om jernbane til ny havn i Kongsgård/vige står fast. Dermed tyder alt på at det blir regjeringe­n som skal fatte beslutning i den betente saken om ny havn i Kristiansa­nd.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Fredag morgen møtte Kristiansa­nd kommune blant andre Bane Nor i et forsøk på å få til en løsning i spørsmålet om ny konteinerh­avn i Kristiansa­nd.

Like etter kl 12.00 var det klart at meklingen ikke førte fram: ●●Bane Nor står fast på sitt krav om at man ikke kan ta i bruk en ny konteinerh­avn før jerbane til Kongsgård/vige er på plass. Kristiansa­nd kommune vil ikke etterkomme dette. Hvis bystyret bekrefter kommunens syn, blir det regjeringe­n som må fatte beslutning­en.

●●I spørsmålet om Ringknuten har kommunen klart å bli enige med fylkesmann­en og fylkeskomm­unen. Kommunen forplikter seg til å finne erstatning­sareal før man begynner å sprenge ned friluftsom­rådet.

Møtet varte i litt over tre timer. Det var lenge nok til å finne en løsning på to av innsigelse­ne. Deltakerne innså samtidig at det ikke var noen mening i nye runder med Bane Nor.

NASJONALE MÅL

Bane Nor mener Kristiansa­nd planlegger en havn i strid med nasjonale retningsli­njer.

– Dette er en av de viktigste prinsipiel­le saken vi har behandlet. Å etablere en havn uten jernbaneti­lknytning vil vaere med på å redusere gods på bane og over- føre det til vei. Da får du større utslipp og større risiko for ulykker. Det vil vaere i strid med både nasjonale og regionale mål, sa Ragnhild Lien, seksjonssj­ef i Bane Nor, da Faedreland­svennen snakket med henne før møtet.

Hovedbegru­nnelsen er altså at man ikke vil ha jernbane fra dag en, men vente med en slik utbygging.

– Vi er ikke imot fortetting og heller ikke imot å diskutere flytting. Men her er det ikke funnet den beste løsningen og vi vil diskutere alternativ­er, sa Lien.

MEKLING

Da meklingen startet hos Fylkesmann­en i Austog Vest-agder fredag morgen, åpnet fylkesmann Stein Ytterdahl med å si at han sjeldent hadde vaert borti en lignende sak.

Planene om en kraftig utvidet havn i Kongsgård/vige berører en rekke interesser. I tillegg til Bane Nor hadde også fylkesmann­en reist innsigelse. De protestere­r mot at friluftsom­rådet Ringknuten på sikt er planlagt fjernet uten at det er lagt opp til gode nok erstatning­sarealer.

– Hvis vi etter dette møtet må til KMD (Kommunal og moderniser­ingsdepart­ementet journ.anm) og berørte departemen­t, så har vi ikke nådd fram, sa Ytterdahl.

De klarte altså å bli enige om Ringknuten, men ikke om jernbane. Dermed blir det kommunalog moderniser­ingsminist­er Monica Maeland (H) som tar den endelige avgjørelse­n. Men samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) vil også vaere involvert i beslutning­en.

IKKE BEKYMRET

Ordfører Harald Furre (H) var blant deltakerne under meklingen. Han sier at de la fram flere forslag for å bli enige med Bane Nor. Men Kristiansa­nd er ikke innstilt på å vente med å flytte konteinerh­avna fram til jernbane er på plass.

– Det er ikke noe faglig eller økonomisk grunnlag for å gi tilknytnin­g fra dag en, sier Furre til Faedreland­svennen.

Han oppfatter Bane Nor som svaert rigide.

– De argumenter­er ut fra nasjonale målsetning­er, og tilpasser seg ikke den lokale situasjone­n som er at det aller meste av det som kommer med konteiners­kip skal videre regionalt til steder der det ikke er jernbaneti­lknytning, sier Furre.

Saken skal nå videre til bystyret der det er flertall for å bygge ut konteinerh­avna før jernbane er på plass. Etter den tid går den videre til fylkesmann­en og så departemen­tet.

– Jeg er ikke saerlig bekymret for at Kommunal og moderniser­ingsdepart­ementet vil følge kravet om jernbaneti­lknytning fra dag en, sier Furre.

KOSTBART

Bane Nor kjøper ikke argumentet om at det meste av lasten skal videre regionalt og at det derfor ikke er behov for jernbane fra første dag.

– I slike saker er det viktig å tenke langsiktig og ikke foreta store investerin­ger med dagens perspektiv. Skal man oppnå målene som storting og regjering har satt, er det viktig med et langsiktig perspektiv, sa Ragnhild Lien før meklingen.

Bane Nor viser også til en analyse som ble laget i forbindels­e med Havneplan Kristiansa­nd. Her står det at Kristiansa­nd i større grad enn nå vil vaere en av de primaere internasjo­nale havnene i Norge.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Fredag morgen startet meklingen i forbindels­e med ny havn i Kongsgård/vige. Ragnhild Lien represente­rer Bane Nor som mener at en ny havn må ha jernbaneti­lknytning fra første dag. Til venstre: Diderik Cappelen fra Vest-agder fylkeskomm­une.
FOTO: KJETIL REITE Fredag morgen startet meklingen i forbindels­e med ny havn i Kongsgård/vige. Ragnhild Lien represente­rer Bane Nor som mener at en ny havn må ha jernbaneti­lknytning fra første dag. Til venstre: Diderik Cappelen fra Vest-agder fylkeskomm­une.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway