Fædrelandsvennen

Snart er Portalen tilbake

Alt tyder på at steinskulp­turen Portalen skal tilbake til Torvet, tre år etter at den ble fjernet og plassert på en øde grusplass på Mjåvann.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Den kjente kolossen vil utvilsomt tilføre hjertet av Kristiansa­nd mer tyngde. Naermere bestemt 15 tonn.

– Det er veldig viktig at den står på en offentlig plass, synlig og til stede. Der skal den forhåpentl­igvis stå for evig og alltid, uttaler Terje Naess (Ap), leder av kulturstyr­et.

Med åtte mot én stemme har Naess og hans kolleger anbefalt at den skal stå nøyaktig der kunstner Bård Breivik anviste. Torsdag skal by- og miljøutval­get avgjøre saken.

Etter det Ap-politikere­n observerte, vekket Portalen begeistrin­g blant forbipasse­rende.

– Jeg fikk aldri inntrykk av at folk syntes dette var noe dumt eller stygt. Snarere litt som hesten i Markens, de løp under og prøvde å klatre på den, sier Terje Naess.

– Hvor viktig er det at den står der kunstneren ønsket den?

– Det er viktig, det. En skulptur i det offentlige rom er ikke tilfeldig plassert. Det har noe med proporsjon­er og forhold en kunstner har mye mer kompetanse på å se enn oss andre, svarer Naess.

Kunstner Bård Breivik døde i 2016, en stund etter at den 15 tonn tunge steinskulp­turen forsvant fra Torvets overflate.

FRAM I LYSET

Ap tok saken opp i formannska­pet før sommeren, da nye retningsli­njer for Torvet var oppe til votering. De vil ha skulpturen fram i lyset.

– Vi er flere som lurer på dette. Har den havnet i undergrunn­en? spurte ordfører Harald Furre (H).

Terje Naess har bodd i Breiviks hjemby Bergen, og ble tidlig fascinert av kunsten hans. Og er det noe Kristiansa­nd trenger mer av, ifølge ham, er det moderne kunst i det offentlige rom.

– Jeg håper den blir til glede. Den gir Torvet karakter og preg av ikke bare å vaere ei krambu, sier lederen av kulturstyr­et.

Breivik-skulpturen måtte fjernes under arbeidet med Torvet Parkering.

Den var dessuten plassert midt i gangsonen over Torvet. Derfor hersker en viss frykt for at blinde og svaksynte skal få et hardt møte med kolossen.

Av den grunn har forslaget til vedtak et innbakt forbehold: Den utplassere­s for en periode på to år. Høsten 2020 gjøres det en evaluering av plassering­en.

SYMMETRISK­E LINJER

Hvis den har påført noen fysisk skade kan man vurdere alternativ lokaliseri­ng.

– Jeg synes det er flott at den nå finner sin faste plass her. Det var jo det som var meningen, sa kunstner Bård Breivik til Faedreland­svennen i 2009.

Om man sto foran og kikket gjennom åpningen på steinen, gikk en stripe av mørk brostein tvers gjennom og dannet rette og symmetrisk­e linjer nedover Rådhusgata.

Styret i Kristiansa­nd kommunes kunstfond, og kommuneadm­inistrasjo­nen, anbefaler å lytte til kunstneren. I saksinnsti­llingen fra kulturdire­ktøren heter det likevel:

«Arealet på Torvet i dag brukes på en helt annen måte enn tidligere, og aktivitete­n er økt gjennom hele året. Det er blant annet lagt nye ledelinjer med tanke på universell utforming, plassering av scene på nedre del av Torvet er flyttet og julebyen, mobil isbane og vannelemen­t er kommet til. Dette er elementer man må forholde seg til ved en tilbakefør­ing av skulpturen til Torvet.»

Breivik er også kunstneren bak den store inngangsba­utaen foran Sørlandet sykehus på Eg.

 ?? ARKIVFOTO ?? Steinskulp­turen sto permanent på Torvet fra 2009 til den ble fjernet da parkerings­anlegget skulle graves ut i 2015.
ARKIVFOTO Steinskulp­turen sto permanent på Torvet fra 2009 til den ble fjernet da parkerings­anlegget skulle graves ut i 2015.
 ?? ARKIVFOTO ?? Davaerende ordfører Per Sigurd Sørensen (naermest) jobbet iherdig for å skaffe sponsorer til å beholde skulpturen til Bård Breivik (t.h.). Til venstre Helmer Espeland fra parkvesene­t.
ARKIVFOTO Davaerende ordfører Per Sigurd Sørensen (naermest) jobbet iherdig for å skaffe sponsorer til å beholde skulpturen til Bård Breivik (t.h.). Til venstre Helmer Espeland fra parkvesene­t.
 ?? FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE ?? Portalen er lagret her på denne noe øde plassen på Mjåvann vest for Kristiansa­nd.
FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE Portalen er lagret her på denne noe øde plassen på Mjåvann vest for Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway