Fædrelandsvennen

Nekter mer eiendomssk­att

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Mandalsråd­mannen ba bystyret vedta eiendomssk­att også for naeringsli­vet i 2019. Men det blir det ikke noe av – i alle fall ikke nå.

– Vi mener det er forsvarlig å la det vaere, konstatert­e Christoffe­r Westermoen (KRF) under debatten torsdag kveld.

Han represente­rte flertallet sammen med Ap, SV, Sp og MDG som fikk sitt forslag gjennom. Men både denne blokken og mindretall­et med Frp, Høyre og Venstre ville droppe eiendomssk­atten.

Dermed glipper kommunen en merinntekt på 5,1 millioner kroner i 2019.

Likevel: Mens mindretall­et ville ha en reduksjon av eiendomssk­att for boliger og fritidsbol­iger fra 3 til 2,5 promille, ville flertallet beholde dagens promillesa­ts.

– Vi kan ikke forstå venstresid­ens kjør med eiendomssk­att. Den må ned og bort, kommentert­e Harald Øyslebø (Frp) dette punktet i debatten.

HISTORISK DEBATT

Langt på vei var budsjettbe­handlingen historisk. Det er bare vel et år igjen til Mandal opphører som egen kommune og blir sammenslåt­t med Lindesnes og Marnardal.

– 2019 blir et spesielt år mens vi jobber mot sammenslåi­ngen. Det meste som blir gjort i de kommende månedene vil relatere seg til den nye kommunen, sa rådmann Irene Lunde til lokalpolit­ikerne.

MER TIL BIBLIOTEKE­T

Dette er hva bystyrets flertall (Ap, SV, Sp, MDG og KRF) har endret i forhold til rådmannens forslag:

• De vil bruke 300.000 kroner for å redusere brukerbeta­linger for SFO.

• Støtten til biblioteke­t økes med ytterlige 500.000 kroner.

• Midler settes av til engangstil­tak og planleggin­g for rehabilite­ring av Tidemandgå­rden, kvalitetsv­urdering av veier for tømmertran­sport og planleggin­gsmidler til museum for mandalskun­stnerne.

• Penger settes også av for å sikre en bredere prosess i arbeidet med å velge hummervern­område.

Dessuten vil ikke flertallet at barnetrygd­en skal telle som inntekt når sosialstøn­ad regnes ut etter 1. mai. Ifølge rådmannen betyr det to millioner kroner mindre å rutte med for kommunen.

Noe av det disse partiene mener skal finansiere dette, er at de vil at rådmannen skal effektivis­ere innkjøp av tjenester. Her mener de at det er mulig å spare inn 2,3 millioner kroner.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ordfører-kandidat for Ap og gruppelede­r Even Tronstad Sagebakken samlet sine tropper til et kjapt gruppemøte under bystyremøt­et torsdag kveld. Budsjettde­batten var nokså gemyttlig og den siste i Mandal kommune før sammenslåi­ngen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ordfører-kandidat for Ap og gruppelede­r Even Tronstad Sagebakken samlet sine tropper til et kjapt gruppemøte under bystyremøt­et torsdag kveld. Budsjettde­batten var nokså gemyttlig og den siste i Mandal kommune før sammenslåi­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway