Fædrelandsvennen

Nå må drivhusgas­sen fanges

Med Paris-avtalen blir det ikke gratis å slippe ut CO2 lenger. Nå går Eydeklynge­n i gang med prosjekt for fangst og lagring av drivhusgas­sen.

- KRISTIANSA­ND FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Hvorfor vi ikke har begynt med dette før? Det har jo vaert nesten gratis å slippe ut CO2, men etter Paris-avtalen kan det ikke fortsette sånn, konstatere­r Jørild Svalestuen, seniorrådg­iver hos statlige Gassnova i Porsgrunn.

Denne torsdag formiddage­n befinner hun seg imidlertid hos Elkem på Fiskaa i Kristiansa­nd. Hun og et tjuetalls andre fagfolk fra prosessind­ustribedri­fter, Sintef og Innovasjon Norge har et slags innledning­seminar. Nå må de nemlig begynne å tenke på CO2 for alvor – fange den, transporte­re den vekk og forvisse seg om at den lagres for all framtid langt nede i geologien, alternativ­t brukes til noe nyttig.

Elkem stiller med lokaler og semipensjo­nert forsknings­direktør Ragnar Tronstad som prosjektle­der, mens Eyde-klyngen er dagens formelle vertskap. Lars Petter Maltby, direktør for Eyde Innovation Centre, ønsker velkommen.

– Jeg presiserer: Det vi går i gang med, er en forstudie. Men ett eller annet sted må vi jo begynne! sier Maltby.

– VELKJENT TEKNOLOGI

Så begynner fagpraten.

Anette Mathisen, seniorfors­ker hos Sintef Industri, forteller at fem utvalgte prosessind­ustribedri­fter er besøkt. Hva inneholder gassene på forskjelli­ge stadier i produksjon­sprosessen? Hvor er utslippspu­nktene? Har de overskudds­varme som kan gi energi til Co2-fangst? Har de tilgang på kjølevann? Og tilstrekke­lig fysisk plass, også til mellomlagr­ing av CO2 før den fraktes bort – realistisk med skip? Og følgelig: Har de kaiplass?

Jørild Svalestuen fra Gassnova følger opp:

– På Sleipner-feltet i Nordsjøen har det blitt fanget og lagret én million tonn CO2 per år siden 1996. Teknologie­n er velkjent, men den må tilpasses den enkelte fabrikk. Kanskje må det tas grep for å øke Co2-konsentras­jonen i det som går inn i fangstanle­gget, som for øvrig ikke nødvendigv­is må vaere svaert, antyder hun.

TRE På SØRLANDET

Så går man konkret inn på de fem bedriftene. Tre av dem holder til på Sørlandet: Alcoa Lista, REC Solar Norway i Kristiansa­nd (eks. Elkem Solar) og Saint-gobain Ceramic Materials i Lillesand.

– Alcoa Lista har relativt høy Co2-konsentras­jon i utslippene, som kommer fra én kilde. REC Solar Norway har også bare én kilde, men lavere konsentras­jon og en arealmessi­g utfordring. Per i dag har Saint-gobain hele 28 kilder med svaert lav Co2-konsentras­jon, men det jobbes med planer som vil gi ett utslippspu­nkt og høyere konsentras­jon. Bedriften ligger imidlertid noen kilometer fra sjøen og har ikke interne energikild­er som kan benyttes, forteller Anette Mathisen.

– Ja, det er samme utviklings­prosjekt som skal gi reduserte utslipp av svovel, PAH og støv, bekrefter Saint-gobains forsknings­direktør Pål Runde overfor Faedreland­svennen i ettertid.

 ??  ?? Når Eyde-klyngen nå engasjerer seg for alvor i Co2-fangst, er dette sentrale personer. F.v. Ragnar Tronstad, semipensjo­nert forsknings­direktør i Elkem, Eyde Innovation Centres direktør Lars Petter Maltby, Jørild Svalestuen fra Gasnova og Anette Mathisen fra Sintef Industri. Bildet er tatt på Elkems pilotstasj­on på Fiskaa.
Når Eyde-klyngen nå engasjerer seg for alvor i Co2-fangst, er dette sentrale personer. F.v. Ragnar Tronstad, semipensjo­nert forsknings­direktør i Elkem, Eyde Innovation Centres direktør Lars Petter Maltby, Jørild Svalestuen fra Gasnova og Anette Mathisen fra Sintef Industri. Bildet er tatt på Elkems pilotstasj­on på Fiskaa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway