Fædrelandsvennen

Tappes også på nybygd fabrikk i Kina

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

Fra juni i år har vannflaske­r med Voss-logo blitt produsert fra en nybygd fabrikk i Kina. Rune I. Fløgstad i Voss of Norway mener det ikke utvanner merkevaren.

– Voss-vannet er en merkevare som har internasjo­nal karakter. Det vi ser er at Voss er anerkjent som en kvalitetsm­erkevare innen hotell-, restaurant­og dagligvare­bransjen over hele verden. Men vi ser at forbrukere i utlandet ikke nødvendigv­is knytter vannet til Norge, sier

Rune I. Fløgstad, kontaktper­son og styremedle­m i Voss of Norway.

I 2016 betalte det kinesiske investerin­gsselskape­t Reignwood Group en milliard kroner for å bli hovedeiere i Voss of Norway, morselskap­et til Voss Production på Vatnestrøm. I sommer åpnet selskapet produksjon­sfabrikk i fylket Zhuxi in Hubei-provinsen i Kina i samarbeid med hovedaksjo­naeren. Produksjon­sselskapet heter VOSS (Hubei) Water & Beverage Co. Ltd, og eies av Reignwood Group og Voss of Norway AS. Der produseres plastflask­er med Voss-vann til det kinesiske markedet, på den ikoniske, sylinderfo­rmede flasken.

På samme måte som det opplyses på de norske flaskene at de er produsert på Vatnestrøm, står det at de kinesiske flaskene er produsert i nettopp Kina.

– Hvordan kan flaskevann fra en kilde i Kina forsvare Voss-logoen, som er blitt bygget opp som en eksklusiv, norsk merkevare?

– Etter at Reignwood kom inn på eiersiden har vi brukt tid på at kvaliteten og beskaffenh­eten kan stemples med og assosieres med Voss-logoen. Kilden i Hubei ligger i et naturområd­e hvor det er lite bebyggelse og god kvalitet på vannet som tilfredsst­iller kvalitetsk­ravene som Voss forbindes med, sier han.

– I fasen da vi diskuterte med Reignwood var et av de sentrale temaene at vi måtte vaere enige om hvordan vi ønsker å utvikle Voss videre. Den profilen som Voss har bygget opp i USA og resten av verden skal vaere retningsgi­vende, sier Fløgstad.

AVVISER KANNIBALIS­ERING

Reignwood Group skriver på sin Facebook-side at fabrikken i Kina direkte og indirekte gir jobb til over 640 mennesker som lever i fattigdom. Selskapet skal ha investert over en milliard yuan, drøye 1,25 milliarder norske kroner, på vannprosje­ktet. Fabrikken genererer ifølge Reignwoodg­ruppen 380 millioner yuan i skatteinnt­ekter til den lokale regionen. Det tilsvarer naermere en halv milliard norske kroner.

– Det blir et supplement til produksjon­en på Vatnestrøm, og ikke en kannibalis­ering mellom produsente­ne i Norge og Kina. Volumene for Voss totalt sett i Kina kommer til å øke, sier Fløgstad.

Fløgstad sier at den kinesiske utvidelsen ikke har bidratt til den tøffe økonomiske situasjone­n som nå sender ansatte ved fabrikken på Vatnestrøm ut i permitteri­ng. Permitteri­ngen skyldes at salget i USA har sviktet i forhold til målsetting. Internasjo­nalt har salget økt og selskapet ligger i år foran budsjett. Det innebaerer også i Kina.

FORTSATT KINA-EKSPORT

Fra Vatnestrøm har det i hovedsak blitt eksportert Voss-vann på glassflask­er til Kina rettet mot hotell- og restaurant­bransjen, noe fabrikken også skal fortsette med. Plastflask­ene som produseres i Kina går ut til retailmark­edet, som kiosker og dagligvare­bransjen.

– I Kina er det 1,2 milliarder innbyggere og med det verdens største konsumentm­arked, og fabrikken i Hubei er bygget for å levere Voss til det kinesiske markedet, sier han.

Han sier at det i dag ikke er planer om å starte ytterliger­e produksjon­sanlegg verken nasjonalt eller internasjo­nalt.

INGEN STOR TRUSSEL

Fabrikksje­f Olaf Grimsmo ved Voss Production på Vatnestrøm sier at Kina-utvidelsen ikke utgjør noen stor trussel for fabrikken i Iveland.

– For oss utgjør det ingen krise eller bekymring foreløpig, så lenge det ikke er et produkt som skal utenfor Kina. Vår merkevare er fortsatt «water from Norway», sier fabrikksje­fen.

– Vi har jobbet i hele år med å effektivis­ere og strømlinje­forme produksjon­en vår for å kunne møte konkurrans­en i framtida. En gang vil jo vårt volum nå en topp, men det kinesiske markedet er enormt stort, og før de klarer å mette det med sin egen produksjon, supplerer vi også med å produsere til samme marked, sier Grimsmo.

 ?? FOTO: VOSS OF NORWAY ?? Produksjon­en på fabrikken i Kina startet opp i juni i år. Der produseres plastflask­er med Voss-vann for kun å dekke det kinesiske markedet.
FOTO: VOSS OF NORWAY Produksjon­en på fabrikken i Kina startet opp i juni i år. Der produseres plastflask­er med Voss-vann for kun å dekke det kinesiske markedet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway