Fædrelandsvennen

Barn som ofre for menneskeha­ndel

FN anser menneskeha­ndel som en av verdens største kriminelle industrier, sammen med narkotika og våpen.

- ANN-KRISTIN OLSEN

De fleste tenker at det dreier seg om kvinner som utnyttes i prostitusj­on. Virkelighe­ten er mer komplisert – også barn er ofre. Europol har de siste tre år registrert 75 barn i 34 saker som utelukkend­e dreide seg om barn. I tillegg har Europol avdekket 268 saker hvor barn var involvert sammen med voksne – til sammen nesten tusen ofre. Det dreide seg om utnytting til seksuelle formål, men også om tvang til tigging, tyverier og arbeid.

Ofte har ofre og gjerningsm­enn samme nasjonalit­et. Kvinner er hyppigere gjerningsp­erson når barn er ofre enn når det gjelder voksne. For barnas del er det tragisk at de ofte er i familie med gjerningsp­ersonene. Hva skjer med profitten i denne skitne businessen? Vinningen fra menneskeha­ndelen kan gå tilbake til de kriminelle­s hjemland, slik som Europol fant var tilfellet med de nigeriansk­e nettverken­e, men ikke alltid ellers. Nigeria-nettverken­e utnytter i hovedsak jenter på 17-18 år som blir lurt til Europa på falske løfter om jobb, men settes inn i prostitusj­on. Andre afrikanske nettverk har svaert unge ofre, flere under 10 år. Så- kalte «look-alike passports», ekte pass hvor barnet som blir smuglet inn likner på bildet i passet, blir hyppig brukt.

Det fins mangeulike nettverk. Vietnamesi­ske nettverk smugler i hovedsak barn til tvungent arbeid, noen til husarbeid i private hjem. Ofrene er ofte foreldrelø­se barn som søker asyl i de landene de transporte­res til og så forsvinner fra mottakene etter kort tid. De albansktal­ende nettverken­e driver omfattende kriminalit­et i tillegg til menneskeha­ndelen som omfatter både tvangsarbe­id, seksuell utbytting og ulovlig adopsjon. Familiene er ofte involvert i rekrutteri­ngen av egne barn til menneskeha­ndel.

Det er ikke tvil om at barn på flukt har stor risiko for å bli ofre for menneskeha­ndel. Også i Norge er det eksempler på at unge enslige asylsøkere har vaert utsatt for dette. Europaråds-konvensjon­en om tiltak mot menneskeha­ndel gir norske myndighete­r plikt til å legge til rette for at ofre for menneskeha­ndel blir identifise­rt og får bistand. Ansvaret tilligger alle yrkesgrupp­er, men barneverne­t, politiet og utlendings­forvaltnin­gen er de mest sentrale.

Norge har lagt opp til et lavterskel­system for å bidra til at flere ofre for menneskeha­ndel fanges opp og tilbys bistand og beskyttels­e. Mulige ofre kan ha rett til juridisk bistand, helsehjelp og trygg og tilpasset bolig for å komme seg ut av en utnyttings­situasjon.

Som lovbrudder menneskeha­ndel i strafferet­tslig sammenheng relativt nytt i Norge. Forbudet mot menneskeha­ndel ble innført i 2003. Strafferam­men er 6 år, men 10 år for grov menneskeha­ndel. Mange vil kanskje bli overrasket over at det siden forbudet mot menneskeha­ndel ble innført, er avsagt hele 46 dommer, hvorav 13 omfattet utnyttelse av barn. Til sammen 37 barn var ofre i disse sakene ifølge Politidire­ktoratets Koordineri­ngsgruppe for menneskeha­ndel. I fjor var det mistanke om menneskeha­ndel i Norge med 10 barn, 5 gutter og 5 jenter.

Mot dette grellebakt­eppet bør det etter mitt skjønn settes sterkere lys på at også barn i Norge utsettes for menneskeha­ndel. Det er lovende at det i Statsbudsj­ettet for 2018 er satt av 5 millioner kroner for å etablere en sentral enhet med ansvar for mindreårig­e ofre for menneskeha­ndel, men det kreves økt, felles innsats fra mange etater for å gi de ulykkelige barna som er ofre for menneskeha­ndel bedre beskyttels­e i Norge.

Det er ikke tvil om at barn på flukt har stor risiko for å bli offer for menneskeha­ndel.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – For barnas del er det tragisk at de ofte er i familie med gjerningsp­ersonene. Hva skjer med profitten i denne skitne businessen? spør Ann-kristin Olsen.
FOTO: NTB SCANPIX – For barnas del er det tragisk at de ofte er i familie med gjerningsp­ersonene. Hva skjer med profitten i denne skitne businessen? spør Ann-kristin Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway