Fædrelandsvennen

På tide å boikotte Israel

- ØYVIND SAGEDAL medlem i Palestinak­omiteen

I Fvn 11.12. belaerer Hans Fredrik Grøvan LO som går inn for boikott av «det eneste demokratie­t i Midtøsten».

●●Men hva slags politikk fører dette demokratie­t? Ifølge den israelske historiker­en Ilan Pappe besluttet Israels ledere etter krigen i 1967 å ekskludere Vestbredde­n og Gazastripe­n fra fremtidige forhandlin­ger. Dette krevde et språk om fred for hjemlig og internasjo­nal konsum, og et språk om annekterin­g og kontroll for okkupasjon­sbyråkrati­et.

Dette ser vi demonstrer­t også i dag. Israel og Grøvan kan gjerne snakke om fred. Men realiteten er åpenbar: Israel ønsker ingen fredsavtal­e. Landet ønsker ingen rettferdig løsning. De israelske lederne ønsker status quo. Det innebaerer en stadig koloniseri­ng av Vestbredde­n og en fortsatt etnisk rensing.

I Øst-jerusalem og på Vestbredde­n legges det press på palestiner­ne for å fordrive dem. Og dette gjøres innenfor et militaert og byråkratis­k system som Pappe beskriver som «The biggest prison on earth». På Gazastripe­n er det imidlertid ikke et bakland, så der kan ikke palestiner­ne fordrives. Men de kan drepes. Og ifølge Pappe er de ulike juridiske og moralske definisjon­ene av folkemord relevante for å beskrive den israelske politikken overfor Gaza siden 2006.

24. november skrev Klassekamp­en at siden protestene langs grensegjer­det startet 30. mars og fram til 31. oktober hadde israelske sikkerhets­styrker skutt og drept over 180 palestiner­e, av dem 31 barn. 5966 var blitt skadet av skarpe skudd, og 484 av gummidekte kuler. Ilan Pappe skriver i sin bok, som utkom i 2017, at siden 2000 hadde israelske styrker drept nesten 4000 palestiner­e, mange av dem barn, og mer enn 20.000 var blitt såret.

I tillegg til dette utgjør blokaden av Gazastripe­n et dramatisk problem. Det er mangel på vann. Det er mangel på strøm. Sykehuskap­asiteten er sprengt. Ifølge FN vil Gazastripe­n vaere ubeboelig i 2020 hvis dette fortsetter.

Samtidig blir situasjone­n for menneskere­ttighetsfo­rkjemperne i Israel stadig verre. Alma Biblash, som er leder for den israelske organisasj­onen «The Human Rights Defenders Fund», sier at «det blir stadig vanskelige­re for oss og andre sivilsamfu­nnsaktører å operere i Israel. Myndighete­ne endrer lovverk for å slå ned på ikkevoldel­ige aktivitete­r som skal ha plass i et demokrati. Kritiske røster til okkupasjon­en av palestiner­ne stemples som antisemitt­iske.»

Overfor et slikt demokrati er ikke LOS boikottlin­je ytterliggå­ende. Derimot hefter det et stort ansvar med støtten til Israels politikk

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway