Fædrelandsvennen

Norge har godt av Em-smellen

Norges kvinneland­slag har pleid å eie EM, men intet tre vokser inn i himmelen.

- TEKST: METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no -

En femteplass i EM er uvant kost for et lag som har vaert fast på pallen siden 2002. På de åtte siste mesterskap­ene er det blitt seks gull og to sølv.

Men nå har Norge har fått en vekker. Spesielt med tanke på OL i 2020. For å komme dit, må laget fornyes.

Vi har snakket med flere kilder i og rundt det norske laget. De peker på flere ting Norge må ta grep om når EM er over. Oppsummere­r vi i sju punkt, snakker vi om dette:

1. Forsvarssp­illet: Spillerne må bli sikrere i rollene sine. Dermed svekkes muligheten­e for kontringer.

2. Skadene: Spillerne må holde seg friske og skadefrie. Skader på sentrale spillere svekker Norges sjanser.

3. Bakspiller­plassen: Posisjonen på høyre bakspiller­plass må styrkes. Manglet alternativ­er der.

4. Venstrehen­dte: Behov for flere venstrehen­dte spillere, som kan vaere farlige som skyttere.

5. Taktikken: Evaluere det taktiske opplegget. Bom i kampen mot Tyskland. Hva må gjøres for ikke å gå på en slik smell igjen?

6. Komme videre: Flere land har utlignet Norges fordeler med kontringer, returløp og ikke minst størrelsen på støtteappa­ratet. Er det mulig å utvikle noe nytt?

7. Finne alternativ­er: Norge er sterkest på et såkalt 6–0 forsvar – der alle utespiller­ne står inne på linja. Man bør få inn et mer offensivt alternativ, for å kunne variere.

Må VÅKNE IGJEN

Norge har uansett fått seg en vekker, og ofte viser det seg å bli starten på en vekstperio­de. Det har mange erfaring fra.

– Evaluering i etterkant av et mesterskap er utrolig viktig. Hvordan fungerte laget? Hvordan løste den enkelte rollen sin? Var det noen som ikke tok ansvar?

Det er Johan Kaggestad som spør. Den mangeårige treneren og ekspertkom­mentatoren på TV har lang erfaring i at motbakker kan bli skikkelige oppturer. Men da må det gjøres en viktig jobb i etterkant.

Han mener kulturen i laget, organiseri­ngen, støtteappa­ratet – alt må på bordet.

– I 2017 var friidretts­utøveren Karsten Warholm ener på verdenssta­tistikken. Året etter var han nummer tre. Det finnes alltid «gaerninger» der ute som gjør alt for å ta igjen de beste, sier han. Kaggestads beste råd er dette: – Bevar ydmykheten og nysgjerrig­heten. Hvis ikke blir du sårbar. Blir du arrogant og tror det går på skinner, vil det bli stagnasjon.

IKKE PEK På SYNDEBUKKE­R

Sportssjef i hopping, Clas Brede Bråthen, forteller at skihoppern­e også har fått seg noen smeller og reist seg igjen, nettopp fordi de våknet og foretok seg noe.

Han mener at det verste er å famle rundt og lete etter løsninger. Det funker sjelden. Han mener det viktigste er ikke å peke på syndebukke­r, men se seg selv i speilet. Hva kunne vaert gjort annerledes?

Hans råd er flere, blant annet ikke å høre på alle velmenende mennesker som vil komme med innspill. Han tror det er nok ressurser i laget.

– Istedenfor å dra inn masse mennesker, fjerner vi heller noen. Vår erfaring er at desto faerre som er involvert, desto bedre går oppbygging­sprosessen.

I gode tider søker hoppsporte­n mot ny kompetanse for å utvikle seg videre. I trangere tider søker de innad. Det har fungert, som etter Vm-året 2017 da det kun ble én medalje. Året etter gjorde hopperne rent bord i skiflyvnin­gs-vm, tok to Ol-gull, én sølv og to bronse.

Må TÅLE EN SMELL

Håndballtr­ener Marinko Kurtovic, sjef i herrelaget ØIF Arendal, mener at motgang er viktig for å oppnå noe nytt.

– Derfor kan dette EM vaere starten på ny suksess. Denne troppen Norge har nå kommer til å vaere der mange år fremover. Nå har spillerne mulighet til å bli enda sterkere. De må tåle at de får en skikkelig smell. Og gjør de det, kommer medaljene allerede i neste mesterskap. Det gjelder bare å ta tak i det og så vil de slå enda sterkere tilbake, sier han.

Toppidrett­ssjef Tore Øvrebø følger nøye med og vet at Olympiatop­pen skal utfordre og hjelpe til videre.

– Jeg vet at de jobber med å identifise­re utfordring­er allerede og har tiltak for å komme sterkt tilbake. Man må også finne krysningsp­unktet på hvor slitne man kan vaere i starten på mesterskap­et, for å kunne stå hele veien ut. Det er uansett ikke klippekort til medaljer.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Seieren over Sverige til tross: EM har ikke gått etter planen for det norske laget. Her er Stine Bredal Oftedal i samtale med landslagst­rener Thorir Hergeirsso­n. Til høyre sitter Vilde Mortensen Ingstad på benken.
FOTO: NTB SCANPIX Seieren over Sverige til tross: EM har ikke gått etter planen for det norske laget. Her er Stine Bredal Oftedal i samtale med landslagst­rener Thorir Hergeirsso­n. Til høyre sitter Vilde Mortensen Ingstad på benken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway