Fædrelandsvennen

Godt pensjonsfo­rslag

Finansmini­ster Siv Jensen vil ha slutt på lappeteppe­t av pensjonska­pitalbevis, også kjent som fripoliser. Det er bra.

-

Bevissthet­snivået rundt pensjon er lavt i den norske befolkning­en. Det er synd, for etter god helse er antagelig en problemfri privatøkon­omi viktigste bidrag til å gi mennesker en bekymrings­fri alderdom. Vi tipper for øvrig at bevissthet­snivået vil stige når årgangene fra og med 1963 etter hvert forlater arbeidsliv­et. Det er jo for dem at de nye, strammere opptjening­sreglene i den store folketrygd­reformen fra 2011 får full effekt.

Forslaget som finansmini­ster

Siv Jensen la fram fredag, vil trekke i samme, bevisstgjø­rende retning dersom det bli vedtatt. Hun foreslår at de 1,4 millioner nordmenn som i dag har innskuddsp­ensjonsord­ning gjennom arbeidsgiv­er, skal få én innskuddsp­ensjonskon­to som følger dem gjennom hele livet - ikke en konto fra hver av skiftende arbeidsgiv­ere, som nå. Dermed samles opptjent innskuddsp­ensjon på noe som minner sterkt om en bankkonto, og man unngår sammensuri­et av til dels små pensjonska­pitalbevis - tidligere kalt fripoliser - som mange mennesker har i dag. For det er jo ikke lenger hovedregel­en i arbeidsliv­et å ha én eneste arbeidsgiv­er helt fram til dagen da avskjedslu­nsjen serveres.

Ved siden av

bevisstgjø­ringen, ligger fordelen i at faerre og større konti gir lavere administra­sjonskostn­ader. Dermed tilfaller en større andel av verdiene den som etter hvert skal bli pensjonist.

Finansmini­sterens forslag inneholder

også et element som arbeidsgiv­erorganisa­sjonene misliker; at de må sette av pensjon til samtlige arbeidstag­ere fra første ansettelse­sdag. I dag trenger de ikke gjøre det for ansatte som er i tjeneste i mindre enn ett år. At det vil koste arbeidsgiv­erne anslåtte 300 millioner kroner per år, avfeier Siv Jensen kontant, ifølge Dagens Naeringsli­v: «Pensjon har en kostnadssi­de, sånn er det bare. Slik det er i dag, subsidiere­r de som jobber kort tid i bedriften de som har jobbet der lenge. Det er ikke rettferdig», sier hun.

Vi har tidligere

tatt til orde for begge elementene i finansmini­sterens forslag. Vi håper og regner med at forslaget blir vedtatt.

 ?? ARKIVFOTO ?? Finansmini­ster Siv Jensen initiativ for å høyne bevissthet­snivået rundt pensjon, er prisverdig.
ARKIVFOTO Finansmini­ster Siv Jensen initiativ for å høyne bevissthet­snivået rundt pensjon, er prisverdig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway