Fædrelandsvennen

– Møtet gikk ikke langt nok

En politisk suksess, men langt fra nok til å hindre ytterliger­e global oppvarming. Slik oppsummere­r forskere klimatoppm­øtet i Polen.

-

Klimamøtet i polske Katowice endte med enighet om et sett felles regler for hvordan landene skal gjennomfør­e Parisavtal­en. Snaut 200 land har sluttet seg til et regelverk som sier noe om hvordan man skal forstå, måle, rapportere og etterleve Parisavtal­ens mål om å redusere klimautsli­pp.

Klimaforsk­er og leder av Nansensent­eret i Bergen, Sebastian Mernild, mener klimamøtet er en politisk suksess fordi landene ble enige om en kjøreplan for å begrense temperatur­stigningen.

– Men det de er blitt enige om, er ikke tilstrekke­lig for å holde temperatur­stigningen på under 2 grader. Faktisk vil man lande et sted mellom 3 og 4 graders stigning i 2100, sier Mernild til Ritzau.

KREATIV OMTALE

Forsknings­leder Steffen Kallbekken ved Cicero senter for klimaforsk­ning deler langt på vei analysen.

Han peker på at det fortsatt ikke er enighet om alle deler av regelboken. Forhandlin­gene kan likevel sies å ha vaert vellykkede sett i lys av stillstand­en de siste tre årene.

– Men svaret er nei om du måler det opp mot hvor mye verden trenger å gjøre for å håndtere klimaendri­ngene. De klarte heller ikke å ønske rapporten fra FNS klimapanel velkommen, men kom fram til en rekke kreative måter å omtale rapporten på, uten å si nettopp dette, sier Kallbekken til DN.

DYPT FRUSTREREN­DE

Nansensent­erets leder finner det frustreren­de at den politiske innsatsen ikke er mer ambisiøs.

– Vi vet hvor raskt det går og hvilke store forandring­er som skjer. Derfor er det dypt frustreren­de at vi ikke ser samme forståelse blant politikern­e for hvor alvorlig dette er, sier Mernild.

Selv ved en temperatur­stigning på 2 grader sammenlign­et med tiden før den industriel­le revolusjon, vil 99 prosent av verdens korallrev forsvinne, havene stige en halv meter og iskappene vaere helt ute av balanse, påpeker han.

Fagrådgive­r Esben Marcussen i Greenpeace Norge sier til NTB at klimamøtet var preget av manglende lederskap og surrealist­isk krangling om vitenskape­n bak den siste rapporten fra FNS klimapanel.

– Den slags tull har vi ikke tid til, sier Marcussen som kaller møtet «veldig skuffende» – selv om lyspunktet er at partene har blitt enige om en regelbok for forståelse­n av Parisavtal­en. Men uten løfter om nødvendige klimakutt er det dypt urovekkend­e, tilføyer han.

Leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom mener det er «vanvittig provoseren­de» at man tross all kunnskap ikke klarer å få på plass konkrete løfter om kutt.

– Akkurat nå har verden stø kurs mot klimakatas­trofe, da trenger vi ikke mer snakk, men handling, sier Eiterjord.

Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernf­orbundet mener regelboken fra Polen er uferdig og urettferdi­g overfor fattige land, mens rike land kan late som de øker finansieri­ngen uten å bevilge mer penger.

NYE MÅL Må SETTES

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) mener på sin side at avtalen er avgjørende for å nå målet om å begrense klodens oppvarming til pluss 1,5 grader.

– Avtalen er et viktig skritt, men det er ikke nok. Verden styrer mot en oppvarming på over 3 grader. Derfor må verdens land komme med nye og sterkere målsetting­er i 2020, sier Elvestuen.

Bellona-leder Frederic Hauge er mer positiv.

– At man har fått et felles system for alle landene er en viktig seier. Det blir avgjørende at rike land som Norge følger opp, både når det gjelder finansieri­ng og gjennomfør­ing av egne nasjonale klimagassk­utt, sier Hauge.

 ?? FOTO: KACPER PEMPEL, REUTERS/ NTB SCANPIX ?? Klimakonfe­ransens president Michal Kurtyka er tydelig begeistret over at det ble oppnådd enighet i Katowice i helga.
FOTO: KACPER PEMPEL, REUTERS/ NTB SCANPIX Klimakonfe­ransens president Michal Kurtyka er tydelig begeistret over at det ble oppnådd enighet i Katowice i helga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway