Fædrelandsvennen

De styrende i Israel – hvem er de?

Hvem er de egentlig, disse som i fullt alvor hevder at de fikk et land av Gud for mer enn 3000 år siden?

- ROALD HÅVERSTAD, Vegusdal

Om kong Davids og kong Salomos rike virkelig eksisterte nesten 1000 år f. Kr., er høyst usikkert. Det har vist seg vanskelig å finne arkeologis­ke spor som støtter fortelling­en.

Men om så var, så ble dette riket delt og etterfulgt av Israel i nord, og Juda i sør. Juda var minst og strakk seg så vidt nord for Jerusalem. Israel ble slått av assyrerne i 721 f.kr., og innbyggern­e, israelitte­ne, forsvant sporløst ut av historien. Juda ble slått av babylonern­e og Nebudkanes­ar II i 586 f. Kr., deportert, men bare for snaue 50 år, hvorpå mange av dem fikk returnere. Det er altså disse judeerne som skal utgjøre bindeledde­t fra dagens jøder tilbake til Abraham. Men hvor pålitelig er egentlig denne forbindels­en?

Jødedommen i sin tidlige fase var svaert åpen for konverteri­nger. Husherrer tvangsomve­ndte sine arbeidsfol­k og slaver. Forskjelli­ge folkegrupp­er konvertert­e av strategisk­e årsaker. Blandingse­kteskap florerte i alle lag av folket. Kvinner fra beseirede stammer ble tatt til koner. R undt år 125 f. Kr. ble edomittene erobret og tvangsomve­ndt til jødedom. Hele kongedømme­t Adiabene konvertert­e til jødedom i 1. århundre e. Kr. Historiker­en Flavius Josephus forteller om konverteri­ng til jødedom i stort omfang i det sørøstlige Middelhave­t. Under det romerske styret fortelles det at keiseren uttrykte misnøye med den omfattende konverteri­ngen til jødedom, for det «påvirket samfunnsor­denen». Etter stor vekst i et par hundre år, gikk jødedommen tilbake på 300-tallet e. Kr. I stedet styrket kristendom­men seg; også jøder skiftet til kristendom. (Skillet var ikke så stort på den tiden.)

På 600-tallet kom islam med araberne. Mange jøder gikk over til islam. De følte at det var kommet mye nytt og forvirrend­e i jødedommen fra Babylon (trolig knyttet til Talmud-skriftene), og at «de i islam vendte tilbake til troen på Abraham og Moses». (Jødisk historiker Graetz). Jøder og kristne som gikk over til islam, fikk rettighete­r og plikter som andre muslimer, mens de som ikke byttet, måtte betale en spesiell personskat­t. Litt før dette hadde kongedømme­t Himyar (Yemen) gått over til jødedom på 3-400-tallet, og en jødisk gruppe her har bestått frem til moderne tid. Berbere i Nord-afrika under dronning Kahina, valgte jødedom, og lå i strid med muslimene til hun ble drept i år 693. Det ser således ut til at Paul Wexler (Tel Aviv University) er inne på noe når han påstår at sefardiske jøder (fra Middelhavs-området) i stor grad er «etterkomme­re etter arabere, berbere og europeiske konvertitt­er fra første årtusen e. Kr.».

Khazarene var et halvnomadi­sk rytterfolk i Kaukasus. De hadde vintertilh­old i byene Khazaran og Idlib, på hver sin side av Volga. Rundt år 740 kom kong Bulan i skvis mellom det kristne Øst-romerriket og det muslimske kalifatet. Av strategisk­e årsaker valgte Bulan da jødedom, for å ikke provosere noen av partene. Khazaria hadde en blomstrend­e periode frem til de fikk en knekk av russerne i 1016, og deretter ble helt knust av Djengis Khan og Den gyldne horde på 1200-tallet. Khazarene trakk da nord-vestover mot Krim, Ukraina og Østeuropa, hvor de allerede hadde forbindels­er. K hazar-sporet har til tider vaert fortiet eller bortforkla­rt. Men det er bedre dokumenter­t at det store antallet jø- der i Øst-europa i nyere tid har sitt opphav fra Khazaria, enn at de har kommet dit gjennom Vesteuropa uten å etterlate seg tydelige spor etter en slik vandringsv­ei (Abraham Polak 1943). Khazarrike­t er meget godt beskrevet av historiker­e. I en interessan­t korrespond­anse fra ca år 960 mellom Khazarias kong Joseph og en høytståend­e jødisk tjenestema­nn, Hasdai ibn Shabrut, hos kalifen i Cordoba, beskriver khazar-kongen bl.a. både styresette­t og slektskape­t bakover. Khazarene førte sitt slektskap tilbake til Noas sønn Jafeth, via Gomer og Togarmah, forfar til alle tyrkiske stammer, og hans sønn Kasars. Altså ikke semitter; ikke etterkomme­re etter Sem.

Da romerne ødela tempelet i år 70, var det bare eliten og byborgerne som ble deportert fra Jerusalem. Palestinas bondebefol­kning (fellahin) ble vaerende, og levde sine liv som før (Israel Belkind 1928). Men, som nevnt, var det mange av dem som gikk over til islam på 600-tallet. Det var disse David Ben-gurion og Yitzhak Ben-zwi siktet til da de skrev at hoveddelen av den palestinsk­e fellahin ikke var kommet med de arabiske erobrerne, men stammet fra de gamle lokale jødene (Eretz Israel in the Past and the Present, 1918). Dette understøtt­es også av genforskni­ng (E. Elhaik, A. Oppenheim ) uten at jeg går videre inn på det her. S ionister som Arthur Ruppin m. fl. mente at de europeiske jødene, askenasene, var intellektu­elt overlegne i forhold til sefardiske og «arabiske» jøder. Og det er i dag askenaser, hovedsakel­ig med østeuropei­sk bakgrunn, som har inntatt de fleste viktige samfunnsfu­nksjoner og øverste makt i Israel. Og mens de hevder at de selv hadde rett til å returnere til «sitt» land etter nesten 2000 år i utlendighe­t, har de i 70 år nektet palestinaa­raberne, «den palestinsk­e fellahin», å returnere til hjemsteden­e disse ble fordrevet fra i 1948.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jødedommen i sin tidlige fase, var svaert åpen for konverteri­nger, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra Klagemuren i Jerusalem. I bakgrunnen: Klippemosk­een.
FOTO: NTB SCANPIX Jødedommen i sin tidlige fase, var svaert åpen for konverteri­nger, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra Klagemuren i Jerusalem. I bakgrunnen: Klippemosk­een.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway