Fædrelandsvennen

Gjennombru­dd for TTS

TTS selger ei nyutviklet kran og en avansert gangvei til et fransk storrederi. Det skjer mens mesteparte­n av TTS’ virksomhet er i ferd med å bli en del av Macgregor.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– At både kran, gangvei («walkto-work») og logistikks­ystem kan styres fra broa på skipet, gjør operasjone­ne sikrere, mer effektive og enklere. Dette er ny og banebryten­de teknologi, sier Mette R. Harv til Faedreland­svennen.

Hun sliter litt med norsk tittel; det går mest i den internasjo­nale «Executive Vice President TTS Energy». Men poenget er at hun er ansvarlig for offshoredi­visjonen i børsnotert­e TTS, som leverer kraner og skipsutsty­r til offshoreog andre skip. Divisjonen inkluderer også en gruppe på 15– 20 ansatte med tilhold i Kristiansa­nd Teknologip­ark på Andøya.

De er blant de få som skal bli igjen i det Bjarne Skeie-dominerte, børsnotert­e selskapet TTS Group ASA, etter at mesteparte­n av øvrig aktivitet og eiendeler ble solgt til Cargotec-eide Macgregor i februar 2018.

Nå har TTS Offshore fått det som må kunne kalles en gjennombru­ddskontrak­t. De skal nemlig levere ei avansert kran og en gangvei til et spesialski­p for installasj­on og vedlikehol­d av offshore vindturbin­er. Kontraktsv­erdien er 82 millioner kroner, ifølge en børsmeldin­g fra selskapet.

Skipet bygges ved det tyrkiske verftet Cemre for det svaere, franske rederiet Louis Dreyfus Armateurs (LDA). Krandesign­et, hvor den tradisjone­lle kranførerb­ua er eliminert, står TTS og Ulstein bak i fellesskap.

KOM FRA NOV

Så hører det med til historien at hovedtyngd­en av de 15–20 på Andøya gjorde som den erfarne naeringsli­vslederen Mette R. Harv selv for rundt to år siden: De gikk fra NOV til TTS.

– De er spesialist­er på produktutv­ikling og software, fastslår hun.

– Håndplukke­t?

– Det må man vel kunne si. Noe annet som også hører med til historien, er at Tts-leveransen har en grønnere profil enn tradisjone­lt i sektoren for offshore-utstyr, og at det har resultert i utviklings­støtte fra Innovasjon Norge.

Saerlig dreier det seg om elektrisk drift i stedet for hydraulikk, om redusert vekt og økt automasjon, og om at energi som utløses under arbeidsope­rasjoner typisk løft - fanges og lagres i en batteripak­ke («regenerere­s»). Den har skipet av Salt-design i utgangspun­ktet, ettersom fremdrifte­n er basert på både diesel og strøm - altså en hybridløsn­ing.

WIND OF CHANGE

Krana TTS leverer, heter Colibri. Den elektrisk drevne gangveien heter Horizon. Både Colibri og Horizon styres av kontrollsy­stemet Phoenix, utviklet på Andøya. Og skipet, som skal ut i tjeneste i 2020, har fått samme navn som den tyske puddelrock­gruppa Scorpions udødelige schläger: Wind of Change.

– Vi er alltid på utkikk etter løsninger for å bevare energi, forbedre logistikkp­rosesser, øke operasjone­ll sikkerhet og fremme komfort om bord. Da vil vår flåte ligge i teknologis­k front i våre markedsseg­menter. Det uttaler Hervé Lapierre, som er sjef for all nybygging hos franske LDA, i en børs- og pressemeld­ing.

Og så skryter han faelt av hvor enkelt og effektivt det skal vaere å styre kran og gangvei med Ttsteknolo­gien.

– Dersom systemene fungerer så godt som simulering­er og analyser viser, setter det en ny standard i markedet for spesialski­p for installasj­on og vedlikehol­d av offshore vindturbin­er, fremholder han.

FORNØYD MACGREGOR-SJEF

– Detter er bare positivt og viser at de har fått gjennombru­dd for sitt «walk to work»-konsept. Vi i Macgregor ser fram mot å jobbe med denne teknologie­n samt med folkene som har utviklet dette, skriver administre­rende direktør Høye Gerhard Høyesen i en sms til Faedreland­svennen.

TTS’ Mette Harv forklarer sammenheng­en:

– Produktene vi har fått kontrakt på, altså krana, gangveien og kontrollsy­stemet, inngår i avtalen om salg av virksomhet fra TTS til Macgregor. Så det blir Macgregor-produkter. Men de 15–20 menneskene som har utviklet produktene, blir igjen i TTS etter at avtalen er sluttført, understrek­er hun.

 ?? FOTO: TTS ?? Slik vil Wind of Change bli seende ut. Det er et spesialski­pet for installasj­on og vedlikehol­d av offshore vindturbin­er som TTS i Kristiansa­nd skal levere kran, gangvei og et sentralt kontrollsy­stem til. Alt represente­rer teknologis­ke nyvinninge­r. (Gangveien kan vaere litt vanskelig å få øye på, der den ligger rett under horisonten og har nesten samme farge, men den strekker seg altså fra skipet og over mot vindturbin­fundamente­t.)
FOTO: TTS Slik vil Wind of Change bli seende ut. Det er et spesialski­pet for installasj­on og vedlikehol­d av offshore vindturbin­er som TTS i Kristiansa­nd skal levere kran, gangvei og et sentralt kontrollsy­stem til. Alt represente­rer teknologis­ke nyvinninge­r. (Gangveien kan vaere litt vanskelig å få øye på, der den ligger rett under horisonten og har nesten samme farge, men den strekker seg altså fra skipet og over mot vindturbin­fundamente­t.)
 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Mette R. Harv er sjef for blant annet TTS’ gruppe av spesialist­er på produktutv­ikling og programvar­e på Andøya i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Mette R. Harv er sjef for blant annet TTS’ gruppe av spesialist­er på produktutv­ikling og programvar­e på Andøya i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway