Fædrelandsvennen

Mobilen gir deg svar på speedomete­ravvik

- TEKST: JØRN-ARNE TOMASGARD karianne.steinsland@schibsted.no -

Last ned en gratis app på mobiltelef­onen så kan du sjekke den reelle farten du kjører i. Du vil høyst sannsynlig finne ut at speedomete­ret på bilen viser høyere fart enn den reelle.

Rådet om å sjekke farten ved bruk av en gps-basert app på mobiltelef­onen kommer fra distriktsl­eder for utryknings­politiet (UP) på Vestlandet, Terje Oksnes. Han bekrefter at politiets fartsmålin­ger ikke avhenger av det speedomete­ret på bilen viser, men hva som er den faktiske farten.

– Du kan sjekke avviket selv, enten ved å bruke en app på mobil, ved å se på en av fartsmålin­gene som er satt opp ulike steder langs veiene, eller med en vanlig gps. Alle disse målingene er ganske nøyaktige. Avviket på speedomete­ret ligger som regel et sted mellom to og fem kilometer i timen, sier Oksnes.

SIKKERHETS­MARGIN

Han bekrefter også at politiet har en egen sikkerhets­margin på sine lasermålin­ger.

– Vi har et fradrag på tre km/t når farten er under 100 km/t, og tre prosent når farten er over 100 km/t, sier han.

Marginene i fotoboksen­e er de samme.

Vi tok Oksnes på ordet og lastet ned en applikasjo­n på Iphonen. Og ganske riktig, speedomete­ret på elbilen vår, en Citroën C-zero, viste to-tre kilometer i timen mer enn speedomete­ret på telefonen.

REGLER FASTSATT I DIREKTIV

Tormod Schau, som jobber med teknikk i seksjon for kjøretøy i Statens vegvesen Vegdirekto­ratet, sier bilfabrika­ntene har regler å holde seg til når det gjelder avvik på speedomete­ret.

– Det er nedfelt i Ece-regulativ 39. Dette er FNS system, og selv om det er den europeiske enheten som styrer det, benyttes det i store deler av verden. Som hovedregel kan speedomete­ret vise inntil ti prosent høyere fart enn den reelle, pluss fire km/t. Det ligger også inne en annen forutsetni­ng, og det er at speedomete­ret på bilen aldri skal vise mindre enn den faktiske farten. Du skal aldri bli lurt til å kjøre for fort, sier Schau.

FEM-ÅTTE PROSENT

Norske bilimportø­rer er klar over avviket:

Informasjo­nssjef Espen Olsen i Toyota Norge sier de er innenfor regulative­t med god margin.

– Standarden er ti prosent, pluss fire km/t. Toyota forholder seg til det med god margin. Det vil si at mer nøyaktig og erfaringsm­essig ligger sikkerhets­marginen vår på fem til åtte prosent, men vi har ikke offisielle tall, sier informasjo­nssjefen for et av landets to mest solgte bilmerker.

 ?? FOTO: JØRN-ARNE TOMASGARD ?? Bilens speedomete­r viser 63 km/t, speedomete­ret på appen viser 61 km/t. Det gps-baserte speedomete­ret på mobilen er den sikreste fartsmålin­gen, ifølge eksperter vi har snakket med.
FOTO: JØRN-ARNE TOMASGARD Bilens speedomete­r viser 63 km/t, speedomete­ret på appen viser 61 km/t. Det gps-baserte speedomete­ret på mobilen er den sikreste fartsmålin­gen, ifølge eksperter vi har snakket med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway