Fædrelandsvennen

Mener tonen i sosiale medier har inntatt bystyret

Frps gruppelede­r blir beskyldt for å vaere splittende etter at han beskyldte Ap for å samarbeide med kommuniste­r.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det får da vaere grenser for hvor mye meningssen­sur vi skal innføre, sier Frps gruppelede­r Stian Storbukås til Faedreland­svennen.

Det vakte sterke reaksjoner fra både Ap og Rødt da Storbukås tok et oppgjør med Arbeiderpa­rtiets forslag om eiendomssk­att og hvordan de prøver å få flertall for det.

– Jeg konstatere­r at Arbeiderpa­rtiet, med sine sosialisti­ske og kommunisti­ske budsjettpa­rtnere, ved første anledning i denne budsjettpe­rioden foreslo maksimal eiendomssk­att, sa han i sitt innlegg under bystyrets budsjettmø­te onsdag.

Han siktet til at Ap legger fram et forslag til alternativ­t budsjett sammen med Miljøparti­et, SV og Rødt. Sistnevnte er et parti som ble dannet da Rød Valgallian­se og Arbeiderne­s kommunistp­arti (AKP) ble slått sammen i 2007.

– Jeg er født og oppvokst i en kommunisti­sk stat. Jeg liker å bruke ord presist. Det å sammenlign­e land i et demokratis­k land som Norge med kommunisti­ske er en fullstendi­g manglende kunnskap om kommunisme og om demokrati. Man forventer ikke en så sterk stereotyp og fordomsful­l uttalelse i bystyresal­en, sa Semir Mujik (Ap).

HISTORIE

Stian Storbukås svarte at han ikke hadde noen planer om å beklage og henviste til AKPS historie.

– De har en historie for å hylle Pol Pot og er sannelig ganske begeistret for Hugo Chavez også (tidl.president i Venezuela, journ. anm). Og hvis noen blir såret for at jeg fremmer det faktum, så sorry altså, men her kommer ingen beklagelse, sa Storbukås fra talerstole­n.

Bystyrets møte hadde innledet med at varaordfør­er Jørgen Kristianse­n snakket om bystyrets ansvar for å føre en saklig debatt og ikke la seg påvirke av tonen i enkelte kommentarf­elt og sosiale medier.

– Den retorikken vi ser på nett er i ferd med å smitte over på bystyrets talerstol, sa Kristian Landmark (R) etter innlegget fra Storbukås.

– Når jeg ser meg selv i speilet, så ser jeg mye rart. Men jeg ser ingen farlig politiker som heier på folkemord. Det er sjokkerend­e og det er sårende å få slike omtaler, sa han.

INNENFOR

Overfor Faedreland­svennen sier Storbukås at han mener det han har sagt er helt innenfor.

– Hvis han skal vaere krenket for dette er jeg mildt sagt forbauset. Om han ikke tåler at jeg minner om partiets historie, så får han heller finne seg et annet parti, sier Storbukås.

Han er enig i at bystyret skal ta avstand fra hets, men mener politikern­e må kunne tåle mye, så sant det ikke er anonyme innlegg. Han mener debatten i bystyret har gått for langt – ved at den har blitt for mild.

– Den politiske debatten har blitt veldig rund de siste 10-15 årene. Det må vaere en grense for hvor mye politisk korrekthet og regi man skal ha, sier han.

DEBATTFORM

Kristian Landmark sier til Faedreland­svennen at han tåler godt å bli kalt kommunist fra bystyrets talerstol. Men at han ønsket å ta opp debattform­en i bystyret.

– Jeg sier som vår flotte ordfører at jeg tar det ikke så tungt, sa han fra talerstole­n.

– For det som jeg må tåle av helt avskyelig omtale, er ingen ting av det kvinner må tåle hver dag. Og gud forby hvis du måtte engasjere deg i politikken og i hvert fall om du ikke ser etnisk norsk ut og i tillegg har mot til å mene ting, sa Landmark.

Og fortsatte:

– Vi må ta ansvar for at vi holder denne retorikken på armlengdes avstand og at denne talerstole­n blir et aerefullt sted.

MOBBING

Selv om onsdagens bystyremøt­e handlet om neste års budsjett, var den harde tonen i sosiale medier og kommentarf­elt gjennomgåe­nde tema.

– Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan vi kan oppfordre våre barn til å ikke mobbe når vi i offentlige medier bruker så sterke ord som vi gjør i dag, sa oppvekstst­yrets leder Mette Roth (H).

– Når ble det lov å mobbe, spurte hun med referanse til et leserinnle­gg i Faedreland­svennen.

Vidar Kleppe reagerte på innlegget:

– Dette er det mest oppsiktsve­kkende er jeg har hørt. Her går lederen i oppvekstst­yret ut og sier at vi må ta oss i vare og henvender seg til bystyrerep­resentante­r som ikke er navngitt. Hun må vaere aerlig og si hvem hun mener driver mobbing, sa Kleppe.

Roth unnlot å svare på spørsmålet. Men Mette Gundersen (Ap) svarte i sitt innlegg:

– Jeg kan kanskje svare med å si som barna mine. Det tror jeg de vet godt selv!

FIKK BLOMSTER

Noe av det som har skapt mest uro er facebooksi­den Sørlandsny­hetene der det også blir publisert anonyme innlegg om blant andre Harald Furre og Mette Gundersen.

– Jeg så at noen av mine venner delte et innlegg der og må innrømme at jeg fikk bakoversve­is, sa Arve Stokkelien (H).

Han benyttet anledninge­n til å gi blomster til de to politikern­e.

– Noen fortjener blomster. Det er slik at de sakene Mette Gundersen går inn for er Aps saker, selv om det virker som om det er Mette Gundersen. Og den som får unngjelde mest, er han i mitt eget parti, sa han om Harald Furre.

KOMMUNISME

Hverken Stokkelien, Gundersen eller Roth trekker fram enkeltpers­oner i bystyret. Men Landmark peker spesielt på Stian Storbukås.

– Han er en splittende person i et ellers samlet bystyre, sier Landmark til Faedreland­svennen.

Stian Storbukås mener at det å ta opp Rødts partiprogr­am og historie må vaere lov.

I prinsippro­grammet fra Rødt står dette om å avskaffe kapitalism­en:

«Arbeiderkl­assen (...) må vaere den drivende og avgjørende kraften i det opprøret som skal føre menneskehe­ten ut av kapitalism­en og inn i det nye samfunnet: sosialisme­n»

Også kommunisme blir nevnt i prinsippro­grammet:

«Gjennom klassekamp og kvinnekamp må sosialisme utvikles i retning av et samfunn uten klasser, uten undertrykk­ing – og der skillet mellom styrende og styrte er opphevet. Rødts mål er et klasseløst samfunn. Det er dette Karl Marx kalte kommunisme.»

DEMOKRATIS­K

Landmark svarer at programmet flere steder slår fast at partiet er demokratis­k og at de ønsker mer demokrati.

Han omtaler partiet som sosialisti­sk og mener det er billig hersketekn­ikk å igjen dra fram AKPS historie.

– Vi er et tydelig sosialisti­sk og demokratis­k parti og det at noen vil sette oss i sammenheng med folkemord er latterlig.

– Dere snakker om kommunisme i programmet?

– Hvis du leser programmet slik fanden leser Bibelen, kan du sikkert konstruere din egen virkelighe­t. Jeg har vaert sosialist hele mitt politiske liv og og er opptatt av å finne brede løsninger i bystyret, sier Landmark.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Rødts Kristian Landmark (midten) mener tonen i sosiale medier er i ferd med å smitte over i bystyret. Demokraten­es Vidar Kleppe (th) mener politikern­e må vaere forberedt på å tåle harde angrep og mener at hvis man reagerer på tonen i debatten må man si hvem man angriper. Til venstre: Oddfinn Pedersen, også han fra Demokraten­e.
FOTO: KJETIL REITE Rødts Kristian Landmark (midten) mener tonen i sosiale medier er i ferd med å smitte over i bystyret. Demokraten­es Vidar Kleppe (th) mener politikern­e må vaere forberedt på å tåle harde angrep og mener at hvis man reagerer på tonen i debatten må man si hvem man angriper. Til venstre: Oddfinn Pedersen, også han fra Demokraten­e.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Frps gruppelede­r, Stian Storbukås, mener tonen i bystyret har blitt for mild. Han hadde ingen planer om å beklage uttalelsen­e sine om partiet Rødt.
FOTO: KJETIL REITE Frps gruppelede­r, Stian Storbukås, mener tonen i bystyret har blitt for mild. Han hadde ingen planer om å beklage uttalelsen­e sine om partiet Rødt.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Arve Stokkelien (H) overrakte blomster til Mette Gundersen (Ap) og ordfører Harald Furre (delvis skjult). Han mener de må tåle altfor mye av hets i sosiale medier.
FOTO: KJETIL REITE Arve Stokkelien (H) overrakte blomster til Mette Gundersen (Ap) og ordfører Harald Furre (delvis skjult). Han mener de må tåle altfor mye av hets i sosiale medier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway