Fædrelandsvennen

Netthets utfordrer demokratie­t

Netthets påvirker den offentlige debatten og hvem som ønsker å vaere en del av den. Sagt på en annen måte er det en oppførsel som truer demokratis­k deltakelse. Det er en skremmende samfunnstr­end og det er grunn til å vaere bekymret over utviklinge­n.

- HARALD FURRE (H) ordfører i Kristiansa­nd

Zynk Kommunikas­jon gjennomfør­te tidligere i år en stordataan­alyse av nasjonale og globale trender 2018-2023 på oppdrag for KS. De skannet over 50 millioner norske nettsider med mandat å se hvilke trender som vil påvirke kommuner og fylkeskomm­uner i årene som kommer. Rapporten har fått navnet «Polarisert samfunn, eliter under press».

De finner fire etablerte trendklyng­er som vil vokse betydelig de neste fem årene. Dette er fenomener som har evne til å påvirke ulike sektorer og segmenter i samfunnet, også på tvers av landegrens­er. I tillegg til at det er stort nok til å ha betydning for samfunnsut­viklingen, økonomisk, politisk og/eller kulturelt. De fire er 1: Polariseri­ng og elitemotst­and. 2: Urbaniseri­ng og teknologis­k skifte. 3: Klimaendri­nger og press mot naturen. 4: Svekkelse av statene og sterkere konflikt.

Det er mye som er urovekkend­e, men i denne sammenheng er spesielt den første relevant. Polariseri­ng i samfunnet er først og fremst et politisk fenomen. Trenden fra 1949 og frem til i dag er at de sys- tembaerend­e partiene har blitt svekket, mens de politiske ytterkante­ne har styrket seg.

Utviklinge­n i USA har vaert med å sette dagsorden. I 1994 svarte 15 % av republikan­ere og demokrater i USA at de «sterkt misliker» det andre partiet og deres politikere, i dag svarer 40 % det samme. Polariseri­ngen merkes gjennom sterkere populistis­ke partier, mer partipolit­isk polariseri­ng og økende elitekriti­kk. Økonomiske ulikheter og innvandrin­g, i tillegg til urbaniseri­ng og ulikheter i utdannings­nivå, er de tyngste driverne for utviklinge­n.

Pressen kalles den fjerde statsmakt for sin rolle som kritiker og overvåker i samfunnet. Dette fordrer høy journalist­isk og redaksjone­ll standard, der fakta legges til grunn for det som formidles. Det er viktig og riktig at pressen følger med på det som skjer i samfunnet. På politiske prosesser og på politikere. Og det er ønskelig med et mangfold i seriøse nyhetsform­idlere.

Medievirke­ligheten har endret segog vi er i dag langt unna den lineaere svart-hvitt-tv-en som først ble lansert. Avisen har i stor grad gått fra papir til digitale flater, og sosiale medier som Twitter, Snapchat og Facebook er ledene nyhetskild­er for mange. I dag kan alle publisere sitt innhold for verden.

I et medvirknin­gsperspekt­iv er dette positivt, alle har mulighet til å dele sine meninger. Men, i dag måles suksess ofte av antall «klikk» og det er laget algoritmer som gjør at vi ser mer av lignende innhold som vi allerede har klikket på. Dermed oppstår ekkokamre og verdensbil­de til den enkelte kan snevres inn. Utviklinge­n gjør at behovet for kildekriti­kk har vokst drastisk, men det er høyst usikkert at kunnskapen om kildekriti­kk har vokst like raskt. Falske nyheter ble årets nyord i 2017.

Ett resultat av utviklinge­n er den massive netthetsen vi ser i dag. Det er stygt, forkasteli­g og skremmende. Spesielt er jeg bekymret for hvordan dette påvirker hvem som orker eller tør å vaere med i politikken og den offentlige debatten. Vi står ovenfor et paradoks der den enes ytringsfri­het, begrenser en annens.

Jeg er også bekymret for hvordan dette påvirker de komplisert­e, men nødvendige politiske diskusjone­ne. Det tar tid å sette seg fullgodt inn i de store sakene. Som politikere er vi valgt av velgere for å gjøre den jobben, og for å fatte beslutning­er etter beste evne, basert på politiske ideologier og sakenes fulle bredde. Nyhetsbild­et er ferskvareb­asert, og politiske prosesser tar tid. Dette skaper ofte overskrift­er og oppslag underveis. Det er i utgangspun­ktet positivt.

Det som er utfordrend­e er at det sjelden er plass til hele sakens kompleksit­et, men bare en del av den. Enkeltelem­enter kan få en konklusjon til å fremstår logisk, når den tas ut av kontekst. Dette kan vaere med å legge stort press på den som skal vaere med å fatte en politisk beslutning, en beslutning til det beste for helheten. Spesielt om kommentarf­eltene samtidig fylles med personkara­kteristikk­er.

Vi har stort fokus på mobbing i skolen. Det burde vaere en selvfølge at dette også gjelder utenfor skoler, også blant voksne og også på nett. Netthets er mobbing i full offentligh­et. Det er tidvis sjokkerend­e hva enkelte finner på å skrive om andre. Ofte i kommentarf­elt. Er dette virkelig holdninger den enkelte står for, holdninger de ville delt foran barna sine? Hvis ikke, bør det heller ikke skrives.

En grunnverdi i det norske samfunnet er tillit. Tillit til det politiske systemet, tillit til den profesjone­lle pressen og tillit til hverandre. Netthets er med å bryte ned tilliten på falske premisser. Det er en utfordring for oss alle, og en utfordring for demokratie­t.

Vi står ovenfor et paradoks der den enes ytringsfri­het, begrenser en annens.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er tidvis sjokkerend­e hva enkelte finner på å skrive om andre, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Det er tidvis sjokkerend­e hva enkelte finner på å skrive om andre, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway