Fædrelandsvennen

Har planlagt for 19 mill.

Kunstsilo har et budsjett på 530 millioner kroner pluss moms. Så langt er det brukt 19 millioner kroner i prosjektfa­sen.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Kuntsilo har et budsjett på 530 millioner kroner pluss moms. Så langt er det brukt 19 millioner kroner til planleggin­g.

I 2021 skal Kunstsilo etter planen stå ferdig til en prislapp på 530 millioner kroner pluss moms.

Gjennom innsyn i leverandør­listene til Sørlandets Kunstmuseu­m, har Faedreland­svennen sett naermere på hva Kunstsilo har kostet så langt. Ifølge disse listene framkommer det at det er brukt flere millioner kroner til eksterne rådgivning­stjenester.

– NORMALT

Prosjektle­der Erik Sandsmark opplyser at det totalt ble satt av 20 millioner til skisse og forprosjek­tfasen. I tillegg kommer kostnadene knyttet til arkitektko­nkurransen.

Nicolai Tangen og Sparebanke­n Sør har finansiert byggingen av Kunstsilo med 20 millioner. I februar la Tangen til enda ti millioner kroner.

Fase 1, skissepros­jektet har kostet 4,7 millioner kroner. Dette har blant annet gått til arkitekter samt konsulentt­jenester på ventilasjo­n.

Fase 2, forprosjek­tet, har kostet 14 millioner kroner. Dette gjelder tjenester fra arkitekter, konsulente­r, samt betongprøv­er og tekniske analyser – blant annet.

– Denne fasen er nå avsluttet og vi regner med å ende på 19,5 millioner, opplyser Sandsmark.

– Er det mye eller lite penger i denne sammenheng?

– Det er nokså på det normale. Som regel vil prosjekter­ingen av et bygg av stor kompleksit­et utgjøre 15–20 prosent av byggekostn­adene.

– NØKKELEN TIL SUKSESS

– Hvorfor koster det så mye?

– Skal du gjennomfør­e et prosjekt på en god måte er det viktig at du bruker den kompetanse­n du trenger i prosessen. God planleggin­g og undersøkel­ser er nøkkelen til suksess. Prøver du å spare for mye i den første fasen, får du det igjen i den neste.

Til sammenlign­ing ble det brukt 43 millioner kroner i konsulentt­jenester av i opprusting­en av Rådhuskvar­talet som hadde omtrent samme budsjett som Kunstsilo, altså en halv milliard kroner.

Det har vaert utlyst tre offentlige anbud i forbindels­e med Kunstsilo. For noen uker siden ble det kjent at Kruse Smith vil få oppdraget med å bygge Kunstsilo når prosjekter­ingen er ferdig.

ÅTTE LEVERANDØR­ER

I fjor høst vant Wsp Norge AS anbudskonk­urransen for prosjektad­ministrati­ve tjenester. Oppdraget har en verdi på 1,5 millioner kroner.

Det gikk også ut et anbud på ni ulike rådgivning­stjenester til en verdi av ni millioner kroner. Det gjelder blant annet prosjekter­ingsleder, rådgivende ingeniør bygg til rådgivende ingeniør på energi.

Disse oppdragene gikk til åtte ulike leverandør­er.

– Var det ikke noen som kunne tilby alt?

– Det var det nok og det har også vaert mulig å gi et tilbud på alt. Vi har valgt den som har den beste kompetanse­n til den beste prisen, svarer Sandsmark.

– Hvordan ligger dere nå an i løypa med Kunstsilo?

– Nå er vi inne i en samhandlin­gsfase. Når den er ferdig i april skal vi vite hva vi skal bygge til hvilken kvalitet og til hvilken pris. Da kan byggherre velge om de vil bygge. Det er det vi har forpliktet oss til i denne fasen.

Denne samhandlin­gsfasen har et budsjett på 9 millioner kroner. Det er Kruse Smith som vil få oppdraget med å bygge Kunstsilo når denne fasen er over.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Etter planen skal byggingen av Kunstsilo starte i april neste år.
FOTO: KJETIL REITE Etter planen skal byggingen av Kunstsilo starte i april neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway