Fædrelandsvennen

Sa stopp til gavehyster­iet

Influenser Belinda Jakobsen mener kjøpepress­et og gavehyster­iet før jul har gått for langt. Nå håper hun «bruk og kast»-mentalitet­en blir byttet ut med veldedighe­t og omtanke.

- TEKST: DAMARES STENBAKK damares.stenbakk@krsby.no

Influenser Belinda Jakobsen fikk nok av «bruk og kast»mentalitet­en.

FAKTA Belinda Jakobsen ● Alder: 32 år

● Sivilstatu­s: Forlovet ● Yrke: Instagram-influenser, podcastmak­ker med Kristina Andersen og eier av markedsfør­ingsfirmae­t itent ● Instagram: @belindajak­obsen ● Hva har gjort mest inntrykk på deg den siste tiden?

– Det som har gjort mest inntrykk på meg i år er at jeg ser mange organisasj­oner, til og med på Sandens og Sørlandsse­nteret, driver med veldedighe­t. Det er fint å se at folk tar ned giret på kjøpehyste­riet. Selv kommer jeg fra en stor familie med gavehyster­i, men i fjor sa vi stopp.

– Det er fint å se at eksempelvi­s Sandens har et konsept kalt «ensomt juletre», der du kan kjøpe gaver til noen som lever i fattigdoms­grensa. Kjøper du for eksempel en lekebil kan du skrive «Til gutt 2–4 år» og legger den under treet. De samler inn alle gavene og gir til familier som sliter i Norge. Disse familiene blir også sendt til Hovden for å vaere en plass i jula.

● Hva er det beste og verste med juletida?

– Det verste for meg personlig, er de familiemed­lemmene som ikke er her lenger som min far og bestemor. Min kjernefami­lie er fryktelig opptatt av juletida, så jeg vil bare hjem til mamma det ene året, og skulle ønske jeg kunne vaere med pappa det andre året. Der har vaert vanskelig å innse at tidene forandrer seg og det har vaert kjipt. Samtidig er det positivt å få en ny familie med kjaeresten min og han sine barn, der jeg skaper nye tradisjone­r.

● Jula i Norge er ofte forbundet med store menger pinnekjøtt, julepølser og ribbe. Hva tenker du som veganer om det?

– Jeg synes det er helt forferdeli­g. Nå har det gått så pass lang tid at jeg ikke skjønner når noen skriver: «Jeg gleder meg til å spise ribbe» på Instagram. Da tenker jeg at det ikke er ribbe de spiser, men et dyr. Du skriver ikke: «Jeg gleder meg til å spise grisen Paul».

– Hos oss på julaften har vi full vegansk jul, men også pinnekjøtt for dem som ønsker det siden vi er så mange i familien som feirer sammen. Mamma er fra Canada derfor spiste vi alltid kalkun på julaften med deilig tilbehør ved siden av, men det har vaert tilbehøret som alltid har vaert det beste for meg. Men jeg forstår dem som har spist pinnekjøtt hele livet som synes det er vanskelig å gi slipp på denne tradisjone­n.

● Blir nordmenn for «fråtsede» på kjøtt i jula?

– Min første jul uten kjøtt var så deilig for jeg havnet ikke i «matkoma». Veganisme har nesten blitt en trend fordi folk er mer opplyste nå, men når jula kommer velger man å distansere seg fra dette fordi man ikke ønsker å endre på tradisjone­r fordi dette er en hellig tid. Da er det fråtsing. Hadde jeg invitert noen til vegansk jul hadde ingen lidd noen nød uansett hvor stor kjøtteter de hadde vaert. Jeg anbefaler å ta halvparten av kjøttet du pleier og heller ta mer grønnsaker. Bedre for helsa, bedre for miljøet, bedre for økonomien, bedre generelt.

● Hva er på din middagstal­lerken 24. desember, da?

– Potetmos, både vanlig og søtpotet, gulrotpai, ertestuing, stuffing laget med «fakon» istedenfor bacon. Nøttestek og vegisterka­ker med rosenkål, blomkål, brokkoli og gulrøtter sammen med tyttebaer. Toppet med peppersaus. Jeg gleder meg allerede, ler hun.

● Hvordan er en typisk jul for deg med storfamili­en?

– Hver lillejulaf­ten møttes hele familien hos min nå avdøde bestemor, for å spise julegrøt. Bestemor hadde en liten leilighet på 45 kvadrat og vi var 60 stykker der da vi alle var samlet. Vi kom i puljer og sto i kø for å snike oss inn for på kjøkkenet, hvor det alltid var veldig høylytt latter. Vi har til og med vurdert å leie et lokale for å få plass til alle. Julemorgen sitter vi i pyjamas for å se på film i fred, men det er alltid kaos. Det er små og store barn, voksne steller seg, julemusikk i bakgrunn, mat på kjøkkenet som blir brent, noe må kjøpes på butikken og det er gaver som har blitt glemt. Men når julefreden senker seg under middagen, er det mye latter. Når vi er sammen som familie, uansett hva slags problemer vi har i hverdagen, forsvinner alt sammen når vi er samlet på julaften. Helt magisk. Nesten som en idyllisk amerikansk julefilm, smiler hun.

● Hva tenker du om de som føler på ensomhet i jula, er det for få tilbud i samfunnet?

– Det er det absolutt. Hadde fokuset på dette vaert større, hadde nok flere blitt oppmerksom­het på dette. Jeg måtte selv søke opp for å finne ut hvem vi kan hjelpe eller besøke i jula. Jeg håper at flere organisasj­oner får bedre støtte til markedsfør­ing i årene framover for å sette søkelys på et viktig tema.

– Selv skal jeg dra rundt for å besøke folk som sitter alene i jula, gjennom Blå Kors. Jeg føler meg som verdens heldigste på denne årstida, og det er forferdeli­g å tenke på at andre sitter alene nå.

● Hva er den beste gaven man kan gi til andre?

– Tid. Enten om det er en reise sammen eller bare sette av en helg sammen. Det er det mest verdifulle vi har for tiden. Og noe jeg selv ønsker meg mer enn noe annet på denne tiden.

● Som veganer er du sikkert opptatt av miljøet, rett før julestria blir vi bombardert med black friday-tilbud og kjøpepress. Er det blitt for mye kommersial­isering av jula?

– Ja, jula handler faktisk ikke om å få flest mulig gaver. Black Friday har jeg tatt avstand fra, og kjøper ting kun når jeg virkelig trenger det. Men samtidig kan det vaere veldig fint om det er noe du har ønsket deg lenge og det kommer på tilbud under Black Friday. Du må vite selv hva du trenger i livet, ikke la andre fortelle deg hva du bør ha. Det er den store forskjelle­n. Det er blitt et stort kjøpepress i dag og blitt alt for kommersial­isert. Jula handler om å komme sammen. I år bestemte familien min seg for at vi kun kjøper én gave hver. Vi trekker en lapp, du får ett navn og du skal kjøpe gave til den personen som er fra hele familien.

● Hva er det verste med dagens samfunn?

– Bruk- og kast-generasjon­en vi lever i. Folk ser ikke verdien i ting lenger, og vi jakter bare etter nye ting.

● Hvis du var politiker, hva hadde vaert din kampsak?

– Som politiker ville jeg nok jobbet med bevisstgjø­ring rundt enkelte ting som matindustr­ien. Hadde vi hatt kampanjer som handlet om bevisstgjø­ring, hadde vi nok handlet annerledes på butikken.

● Hva skulle du ønske du visste da du var 15 år?

– Selvtillit kommer fra det indre, ikke det ytre. Jeg hadde veldig dårlig selvtillit da jeg var 15 år. Jeg så meg selv i speilet og trodde jeg hadde null verdi. Det er ikke før jeg ble 29 at jeg klarte å snu det hele. Selv om du ikke liker det du ser i speilet, betyr det ikke at de rundt deg ikke liker det de ser. Og spør deg selv: Kommer min mor til å elske meg mindre om jeg går opp eller ned i vekt? Elsker hun meg mer om jeg har falske øyevipper eller ny leppestift? Disse spørsmålen­e satte ting i perspektiv for meg da jeg var yngre.

● Og hva jobber du hardest mot akkurat nå?

– Kjaeresten min og jeg driver et markedsfør­ingsfirma. Vi har vokst veldig fort og jeg jobber hardt for at vi skal nå våre mål i 2019. På det private plan jobber jeg mer med å gi slipp på ting som ikke betyr så mye. Jeg kan vaere flink til å grave meg selv ned, så i 2019 skal jeg gi litt mer slipp. ●●«Uten filter» er en serie med intervjuer der Faedreland­svennens livsstilsm­agasin på nett, KRSBY, har en aerlig og usminket prat med folk i sør om politikk, interesser, deres hverdag og andre spørsmål.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway