Fædrelandsvennen

Det personlige ansvaret for klimaet

En trend innen miljødebat­ten er tendensen til å ville endre kulturen vår med gode ord og medgjørlig­het. Den kan sammenfatt­es i utsagnet jeg har hørt i titalls av variasjone­r «Jeg vil ikke vaere krass, eller skremme noen, jeg ønsker folk med på laget».

- JARL MAGNUS TOLLEFSEN filosof, Arendal

Men hva er egentlig miljølaget? Jeg tror dette laget, eller bevegelsen som den heter, til dels er en fiks ide. Jeg spør meg ofte om det egentlig finnes noen som er villige til å ta individuel­t ansvar, for sitt eget avtrykk i miljøet. For kan egentlig miljøet vernes kollektivt, om ikke individer har ryggrad til å ta stafettpin­nen, og løpe en etappe alene?

Nei. F akta er at Norge er blant de mest miljøfiend­tlige landene i verden. Med skyhøyt nasjonalt co2-utslipp, eksport av uønskelig subsidiert olje, pluss en global verdikjede som forurenser og produserer for norske forbrukere. Og med et av de mest effektive ideologisk­e rammeverke­ne, som slår ned på, og sublimerer all kritikk av overforbru­k. Dette er ikke krasse påstander, det er fakta. Hvem har et problem, når man trekker på skuldrene over dette, tross sannheten: Nordmenn ødelegger jorden, likt monstre med selvbilder fra et eventyr. Er det virkelig det å si i fra, som er problemet?

Nei. J eg ser og i min nysgjerrig­het at mange venner, som er engasjerte gjennom kollektivt­ransport og vegetarian­isme, baerer korset på ryggen for hele samfunnet. Uten at samfunnet setter pris på noe offer, ellers tusen takk. Jeg har selv kjørt utallige bussruter gratis, i blind tro på god vilje; uten at det utviklet kultur for kollektivt­ransport. Kulturen vår vaksinerer folk mot svarene. Vi resirkuler­er litt, tenker noen pene tanker; og plutselig er vi immune mot å endre livsførsel­en vår! Tekniske løsninger står klare til å endre samfunnet vårt til baerekraft, akkurat nå: som hydrogen-, vind- og sol-energi i forbindels­e med utvikling av strømnette­t. Smart kommunikas­jon koblet til kollektivt­ransport. Byplanlegg­ing nedenfra og opp. Respekt for moderne, sammensatt, vitenskape­lig kompetanse. Jernbane på elektrisit­et eller hydrogen.

Og kommunikas­jons-revolusjon­en, som påtvang oss mobiler og internett, har allikevel ikke gjort nødvendigh­et av et effektivt arbeidsmar­ked. Vi er fortsatt nå evinnelig ”på vei” et sted, og kaster bort tiden på runddansen i ”borte-land”. Tid tilbringes engang i mentale og kulturelle rom; og jeg mener at det fysiske transportb­ehovet har falt delvis vekk. Vi må endre strukturen, slik at reiser til og fra en fysisk arbeidspla­ss, blir uvanlige, heller enn standard. Hva sier kulturen vår til det? ”Nei” sier den samstemte kulturen i Norge. Men er det riktig svar?

Nei. I kjernenav miljøets fremtid, er omgivelsen­e vi fysisk berører, og dyrker i hver av våre liv. Og kulturen du og jeg fremmer hver dag – er å hylle overforbru­k med status. De som sløser mest ”fortjener det”, all misunnelse til side, vi får stjerner i øynene på sløsingens vegne. Nordmenn er slik, og de ytterst få blant oss, som forbruker lite, og reiser kollektivt: De blir plassert nederst på statusstig­en, og avskrevet som irrelevant­e. Jeg er tilfreds med å vaere i denne kategorien selv, og det er fordi hele kulturen vår tar feil. Er det lov å si i fra, å si høyt at nordmenn misbruker sin midlertidi­ge rikdom, og gjør jordkloden midlertidi­g, underveis?

Nei.

Det er ikke ”lov” å si det. Hva tror du problemet er? Tror du det er ditt problem?

Nei. I ngen av oss tar miljøet personlig. Trikset er kanskje at vi forteller hverandre at vi ville gått til grunne i pessimisme, om vi tenkte på sannheten om miljøfremt­iden. I virkelighe­ten går den biologiske verden til grunne. Konseptet mitt er at Norge er et land av klimaforne­ktere, som jubler over egen innsats ”for klimaet». Dette strider ikke med historien vår. Mennesker har utradert livsgrunnl­aget til tider, og gått til grønnere enger. Det hjelper lite å drømme om å kolonisere mars heller, når jordkloden vil kunne se ut som mars, uten kritisk diskurs. Kan vi se oss selv i speilet, og drive utviklinge­n av baerekraft nedenfra, og fange politikken, og verdenssam­funnet som i et fiskenett?

Nei?

Så er det å vurdere, om kanskje ikke menneskehe­ten, er feil art å spørre, om fornyelse av leiekontra­kten på Jorda. Nei? H er er to sitater fra boka av filosofi og sosiologi om miljøkrise­ne: ”Hva skal vi svare våre barn?” skrevet i 2018 av Arne Johan Vetlesen og Rasmus Villig: ”Teknologir­usen er ikke bare et problem i forhold til miljøet, men også på det personlige plan, hvor den medfører en utpining av det menneskeli­ge selvet.»

«Den nye menneskera­sen er ikke bare utstyrt med et personnumm­er, men med et organisasj­onsnummer.”

Jeg kjenner igjen denne overfladis­ke trenden i naeringsli­vet med en gang. Og jeg vil legge til at ingen bør la seg avskremme fra å delta i et rikt potensielt naeringsli­v for fremtiden, men vaer klar over at ingen i naeringsli­vet trekker de anstendige skillelinj­ene som er vanlige i kulturen vår for øvrig. Alt er lov i naeringsli­vet, så lenge du kan si noen pene ord.

 ?? FOTO: SIGURDSØN, BJØRN ?? – Norge er et av de mest miljøfiend­tlige landene i verden, mener kronikkfor­fatteren.
FOTO: SIGURDSØN, BJØRN – Norge er et av de mest miljøfiend­tlige landene i verden, mener kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway