Fædrelandsvennen

Ykolog-regninger

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

sienten gjøre dette på egen hånd når det passer henne, forteller Blakstad.

I tillegg er det konkrete råd og tips. Forslag til enkle ting man kan gjøre når det butter i mot.

AUTOMATISK­E TANKER

– Noe av det viktigste er å få pasienten til å oppdage og bli bevisst på automatisk­e tanker. Det kan vaere tanker om at «jeg er ikke god nok» eller «ingen liker meg». Selv om tankene er der, betyr ikke det at de er sanne, sier Bø.

Blakstad utdyper: - Vi må få pasienten til å tenke seg om, tenke langsomt, sjekke om det kan fins andre «sannheter» som ikke er så negative som det tankene gir uttrykk for.

Bø mener mange får hjelp bare ved å lese informasjo­nen som ufarliggjø­r problemene, og kunnskap om at mange har det sånn.

I opplegget er det også sånn at pasienten får oppgaver. Hvis hun har sosial angst, skal hun gradvis utsette seg for flere og flere sosiale situasjone­r. Altså klassisk eksponerin­gsterapi.

700

Rundt 700 personer i Kristiansa­nd har fått bruke opplegget i Mind the gap, og mange av dem med stor nytte, viser tall Blakstad har. Han mener det imidlertid er stort potensial for utvikling:

– Det er mange fastleger som ikke har tatt dette i bruk, og våre studier viser at pasientene har klart best nytte av opplegget dersom de følges opp av fagpersone­r, sier Blakstad.

Assistert selvhjelp er altså tilgjengel­ig i naermere 40 kommuner i Norge. i Kristiansa­nd er det i prosjektet «Raskere tilbake» man kan få dette tilbudet.

– Men fastlegen er jo den som kjenner pasientene best, og jo tidligere man kan komme i gang med hjelp, jo større er sannynligh­eten for å bli frisk, sier Bø.

REDUSERE FAKTA Mind the gap

I Kristiansa­nd: Andøya legesenter, Elvebredde­n legesenter, Lund legesenter, Søm legesenter, Sørlandspa­rken legesenter, Trekanten legesenter, Tresse legesenter (tidl. Vestre Strandgate legesenter), Randesund legesenter Songdalen legesenter

Vennesla legesenter

Et program spestielt for fastleger.

De mener begge Assistert selvhjelp vil redusere kraftig på antall henvisning­er til sykehusene. Der tas bare pasienter med moderate til alvorlige lidelser i mot, og det kan ta flere måneder før man i beste fall får time til behandling.

– Så kan man betale seg ut, jeg tror det er rundt 1200 kroner timer hos privat psykolog, og det blir det fort penger av, sier Blakstad.

– Det fins mange nettbasert­e selvhjelps­programmer for psykisk uhelse, hva er fordelen med ditt?

– Mange av dem har enten lagt for mye vekt på teknologie­n, og ikke psykologie­n, eller for mye vekt på psykologi og ikke enkel teknologi. Dessuten kombinerer vi vår fagkunnska­p med noen doser humor.

Mind the gap-prosjektet skal i utgangspun­ktet avsluttes til nyttår, men Blakstad håper Kristiansa­nd kommune og Sørlandet sykehus vil sikre finansieri­ng av videreføri­ng også neste år.

 ??  ?? Følgende legesenter i distriktet er med:
Følgende legesenter i distriktet er med:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway