Fædrelandsvennen

Til Tyskland for freden

Fra okkupasjon til forsvar av tysk jord. Agder-veteranene­s «siste måltid».

- HARRY M. NYHUUS major (P)

Ty s k landsbriga­dens Veteranfor­ening Agder er nedlagt. Ganske nøyaktig 25 år etter etablering­en på Kafegøyen i Dyreparken. Nedleggels­en ble markert med en festmiddag på Quality Hotel & Resort med nesten 100 deltakere. (Veteraner og enker etter veteraner). M.a.o: Det «siste måltid” i forenings sammenheng for Tysklandsb­rigadevete­ranen e på Agder.

E nav formålspar­agrafene til foreningen skulle vaere: «Å samle veteraner fra Agder, som tjenestegj­orde ved Den Norske Tysklandsb­rigaden i årene 1947 til 1953, til felles sosiale og kulturelle interesser”.

Til sammen på landsbasis ble vi 50 000 fra Norge. Agder-foreningen hadde på det høyeste 1040 medlemmer. Alle våre tjenestest­eder i Tyskland er i ettertid besøkt. To veterantur­er årlig, innen- og utenlands, i alle disse år. Budapest, Litauen, Berlin Skottland, Normandie, Paris, Russland, Island, Madeira, Helsinki, Rydesheim, Polen, Østerrike, Irland, England, Danmark, Sverige, Praha, Rostock osv...

Mange har gjennom årene spurt oss veteraner: «Hvorfor var dere egentlig i Tyskland? Krigen sluttet jo i 1945?” Vi veteraner var ikke i Tyskland for å slå tyskerne. De hadde allerede tapt krigen. Vi var heller ikke i Tyskland for å ta hevn. Vi hadde bitre tap, men ønsket ikke å hevne oss. Vi var i Tyskland for og «fullbyrde freden».

«Fullbyrde freden?» Hva vil det si?

Jo, vi minnes vel alle fra historieti­men på skolen skuddene i Sarajevo for over 100 år siden. «Casus belli» om man vil, som resulterte i 1. verdenskri­g i 1914, og som endte opp med freden i 1918 og Versailles-traktaten i 1919. Dessverre trakk den seirende part seg den gang ut, og overlot tyskerne til seg selv.

De «fullbyrdet” m.a.o. ikke freden. Tyskland hadde tapt krigen og lå der sønderknus­t og hjelpeløs med milliardgj­eld i krigsersta­tning. Hva skjedde få år seinere? Jo, Nazipartie­t kom til makten i 1933 og endte opp med nasjonalso­sialistisk diktatur. Fullmaktsl­oven ga rikskansle­ren Adolf Hitler diktatoris­ke fullmakter. Opprustnin­gen av Tyskland skjedde stikk i strid med Versailles-traktaten. Så kom annekterin­gen av Østerrike (Anschluss) i 1938.

Selv med en ikke-angrepspak­t for 10 år mellom Hitler og Stalin fra 1938, angrep tyskerne Russland i juni 1941 med tre millioner soldater, hvor hensikten var å drepe eller deportere 30 millioner russere til Øst-sibir for å skaffe «Lebensraum» for åtte millioner tyskere av arisk rase. M.a.o: Operasjon Barbarossa, som var en del av Nazipartie­ts «Generalpla­n OST”.

De allierte hadde allerede før andre verdenskri­gs slutt blitt enige om at denne gangen måtte de forhindre at feilen fra 1918 gjentok seg. For egen skyld, for verdens skyld, og selvsagt for Tysklands skyld. å

PJalta-konferanse­n i februar 1945 tok de allierte viktige avgjørelse­r med tanke på Tysklands framtid. Målet de satte seg denne gangen var å gjøre Tyskland til et «fredelig medlem av folkets familie”, og til et demokrati. De tok sikte på å omdanne Tyskland og omskolere det tyske folk. Denne gangen skulle de hjelpe Tyskland til å reise seg. Kloke av skade etter 1. verdenskri­g ville de allierte denne gang vaere «hjertelig til stede» i Tyskland.

Dette var vi veteraner med på under britisk ledelse. Vi tilhørte BAOR (Rhinarmeen) i.h.t. «Agreement relating to the Paticipati­on of a Norwegian Brigade Group in the Occupation of the British Zone in Germany». Avtalen om «capitation rate» Norge hadde med britene var at Norge skulle betale kr. 10,- pr. dag pr. mann for alt utstyr, mat, ammunisjon, m.v. så lenge vi var i Tyskland. M.a.o. på «lease-lend» basis.

Når vi nå i ettertid ser dagens Tyskland i forhold til alle ruinbyene vi opplevde, hvor det ikke var sten tilbake på sten, så mener jeg seriøst at vi lykkes med oppgaven. Tyskland er i dag ett av Europas mektigste land med folkestyre, på lik linje med Norge. Begge land er for øvrig styrt av kvinner. Angela Merkel og Erna Solberg.

Mannfred Rommel, sønn av den legendaris­ke og populaere tyske generalfel­tmarskalk Ervin Rommel, «the desert fox «(eller ørkenreven, om man vil), døde 7. november 2013. Han var høyt respektert i de øverste sfaerer i Tyskland og overborger­mester i Stuttgart gjennom mange år. For en tid tilbake deltok jeg på et seminar i Tyskland hvor han bl.a. uttalte: ”Årsaken til at Tyskland er det det er i dag, skyldes den seirende parts tilstedeva­erelse og behandling av oss tyskere i alle år, etter 2. verdenskri­g .» Dette skal vi, kjaere Tysk landsbriga­deveterane­r, nå i ettertid, vaere stolte av å hava ert med på.

Tysklandsb­rigadens Veteranfor­ening Agder er ikkelenger en realitet. Agder- veterane-ne, hvor alle n åer over 80 år, må ikke glemmes for sin tjeneste som har resultert i at vi har bevart freden i over 70 år.

Vi veteraner var ikke i Tyskland for å slå tyskerne. Vi var heller ikke i Tyskland for å ta hevn.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? To soldater i Tysklandsb­rigaden kikker i butikkvind­uer i den tyske byen Northeim i det davaerende Vest-tyskland.
FOTO: NTB SCANPIX To soldater i Tysklandsb­rigaden kikker i butikkvind­uer i den tyske byen Northeim i det davaerende Vest-tyskland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway