Fædrelandsvennen

Far og bestemor dømt for mishandlin­g av fire barn

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Ukentlig ble de fire barna utsatt for vold og krenkelser av sine to naermeste omsorgsper­soner.

Ifølge en fersk tingrettsd­om foregikk mishandlin­gen over en periode på halvannet år.

Far og bestemor nektet for å ha utført vold og andre krenkelser mot de fire barna, men retten trodde på det barna har forklart.

Det var skolen til den eldste jenta som varslet barneverne­t høsten 2017. Da hadde hun fortalt om hva som skjedde hjemme.

– SANKSJONER

Jenta hadde også sendt en laerer bilder av blåmerker og hevelse rundt øyet etter å ha blitt slått i ansiktet, sparket i hodet og kløpet.

«Volden skjedde som sanksjoner mot ulik uønsket opptreden fra barna, herunder dersom de ikke lystret», heter det i dommen fra Kristiansa­nd tingrett.

Det legges til grunn at mishandlin­gen skjedde ukentlig. De to jentene gikk det saerlig ut over hvis de ikke hadde utført oppgavene sine i huset slik far og bestemor ønsket. Guttene kunne bli straffet dersom de tisset på seg eller ikke gjorde lekser. Det var snakk om slag, spark, lugging, utskjellin­g og nedsettend­e karakteris­tikker.

FENGSLES

«Ved noen få anledninge­r, i forbindels­e med at (den eldste jenta) bøyde seg ned og forsøkte å beskytte seg, tråkket han (faren) hodet hennes ned mot golvet og la hele eller deler av vekten sin på hodet hennes», går det fram av dommen.

Barna tok flere forholdsre­gler for ikke å bli straffet. Eldstejent­a satt ofte opp håret for å unngå å bli lugget. Luggingen kunne vaere så hard at hår løsnet. Under ransaking av hjemmet ble det funnet en boks der jentene hadde tatt vare på hår etter en slik anledning.

I fastsettel­sen av straff har Kristiansa­nd tingrett ikke skilt mellom far og bestemor. Begge har fått ett år og tre måneders fengsel.

De er også sammen dømt til å betale totalt 200.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til barna, som nå bor utenfor hjemmet.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? «Barna levde i et regime preget av kontinuerl­ig utrygghet og frykt for vold», slår dommen fra Kristiansa­nd tingrett fast.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN «Barna levde i et regime preget av kontinuerl­ig utrygghet og frykt for vold», slår dommen fra Kristiansa­nd tingrett fast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway