Fædrelandsvennen

Vil ikke svare

-

●●«Jehovas Vitner har samme holdning til myndighete­ne som Jesus og apostlene hadde, og derfor følger vi omhyggelig gjeldende lover» skriver Erik Jørgensen i en epost til Faedreland­svennen. Han er talsmann for regionhove­dkontoret i Skandinavi­a.

Jehovas vitner fikk en liste med spørsmål om hvordan organisasj­onen forholder seg til personoppl­ysningslov­en, som han ikke vil svare på, blant annet hvordan organisasj­onen oppfyller innsynskra­v og anmodninge­r om sletting. Jørgensen svarer heller ikke på om de som ber om det vil få utlevert sentrale dokumenter som forkynnerk­ortet og skjemaet om utstøtelse.

«Personer som er omfattet av loven kan de få de opplysning­er som loven gir adgang til. Vi er også parate til at informere de relevante myndighete­r om hvordan vi håndterer personoppl­ysninger. Vi drøfter imidlertid ikke sådanne spørsmål med pressen» skriver han.

Jørgensen svarer ikke på spørsmålen­e redaksjone­n har om innsamling­en av historier om overgrep mot barn etter eldstebrev­et fra 1997. Faedreland­svennen ville vite hva organisasj­onen har gjort med materialet som ble innsamlet fra de skandinavi­ske menigheten­e og hvor mange saker det var.

Det spørsmålet forblir ubesvart.

●●I denne saken er fire kvinner omtalt anonymt. Mange av Faedreland­svennens kilder er fortsatt medlemmer av Jehovas vitner. Disse personene er redde for å bli utestengt og isolert fra venner og familie om det blir kjent at de deler sine erfaringer med omverden. Faedreland­svennen har hatt tilgang til en rekke dokumenter i kildenes saker, blant annet dommer fra ting- og lagmannsre­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway