Fædrelandsvennen

Frykter nett-troll og mediestorm skremmer damene fra toppen

- NTB

Når det er så få kvinner på toppen i norsk naeringsli­v, blir det veldig synlig når det stormer rundt dem, sier Vipps-sjef Berit Svendsen.

– Det er så få kvinnelige toppledere. Det er som en spiker som står ut av veggen, den blir lagt merke til, sier hun.

I september sluttet hun som leder for Telenor Norge og Skandinavi­a-virksomhet­en etter en mye omtalt strid med konsernsje­f Sigve Brekke. Like etter ble hun hanket inn av Vipps som sjef for selskapets internasjo­nale satsing. Svendsen er en av flere kvinnelige toppledere som har gått av med medienes flomlys rettet mot seg.

– I naeringsli­vet er det nok flere menn som har gått. Men siden det er så få kvinner, har mediene undersøkt og skrevet mer om det, tror Svendsen.

BANKID MOT NETT-TROLL

Hun frykter mediestorm rundt kvinnelige ledere kan skremme yngre kvinner fra toppjobben­e.

– Og så er det nett-trollene. Jeg har ikke opplevd det, men jeg har sett andre som har vaert utsatt for det. Det er ordentlig ufyselig!

Teknologio­ptimisten Svendsen mener imidlertid det finnes en løsning: Bankid.

– Folk må kunne identifise­re seg for å kunne legge inn en kommentar. Hvis alle må identifise­re seg, ville det bli veldig godt synlig hvem det er, sier Svendsen, som også mener politiet må gripe inn oftere.

– Vi må få flere dyktige folk, og spesielt damer, til å velge toppledels­e. Da er det leit om netthets skremmer unge talenter, sier hun.

I mediene har det vaert for mye fokus på hva kvinnene mangler, i stedet for hva de kan, mener Svendsen. Hun var av mange sett på som en potensiell ny konsernsje­f i Telenor. Hun kunne vise til gode resultater, men det ble holdt mot henne at hun «manglet utenlandse­rfaring».

– Jeg skjønte ikke helt det, jeg hadde jo jobbet i Telenors mest internasjo­nale selskap som solgte teknologi til 80 land, påpeker hun.

Svendsen er ikke fornøyd med alt som ble skrevet om henne.

– Jeg ble framstilt som en prinsesse Vil ikke som ikke tok muligheten jeg ble tilbudt, sier hun, og legger til at hun har bygget karrieren nettopp på å gripe muligheten­e hun har fått.

Svendsen mener mediene bør ha flere kilder som kan gi flere sider av saken når de skriver om slike interne konflikter.

– Jeg kjente meg ikke igjen i historiene. Jeg kunne brukt tilsvarsre­tten min. Jeg valgte å ikke gjøre det, sier Svendsen, og forklarer at hun ikke ville helle bensin på bålet og skape mer uro blant ansatte i selskapet hvor hun har jobbet i 30 år.

ET UMULIG DILEMMA

Svendsen ble spurt om å dra til Thailand for å lede dattersels­kapet dtac. Svendsen ba om halvannet år ekstra for å forberede familien, men fikk nei.

– Jeg som leder ville aldri satt en av mine medarbeide­re i et sånt dilemma. Jeg er opptatt av at ledere og ansatte kan utvikle seg i riktig retning både for selskapet og for dem selv, sier hun.

Hun avviser likevel at sprikende krav fra familien og karrieren oftere rammer kvinner.

– Jeg tror menn står i akkurat samme dilemmaene. Menn har like stort ansvar hjemme som damene, sier hun.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE ?? Berit Svendsen er leder for Vipps.
FOTO: HEIKO JUNGE Berit Svendsen er leder for Vipps.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway